Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Friday, November 25, 2016

Seoul Trip ***Fall 2016 - Day 2

Pengembaraan Day 2 bermula seawal 9.30 pagi. Bangun pagi-pagi masak nasi lemak, sambal bilis prepared from Malaysia and sambal sardin. Mission hari ni ialah ke Ewha Womans University to buy some new winter clothes for Wawa because her winter clothe from Malaysia is not thick enough to give her comfort in accomodating the cold Seoul weather. Dia pula asthmatic. Tanda-tanda nak kena asthma tu dah nampak. Dia terbatuk-batuk saja all night. Mama sudah naik risau.

Ewha Womans University
Ewha Womans University ni terkenal dengan beautiful scenery of the university dan shopping heaven for ladies. Sepanjang jalan di Ewha Univ adalah kedai-kedai yang menjual baju, beg dan kasut for female at very affordable price. Sempat juga saya capai selai dua baju at KRW5,000 and KRW10,000 each. Suami juga beli socks cuma KRW1000 to KRW2000 sepasang. Gloves are around KRW2,000 to KRW5,000 per pair. MasyaAllah heaven sungguh membeli belah. Rasa nak borong semua. The knitted sewated semua cantik-cantik at KRW10,000. Anak sulung saya rembat juga sehelai sweater. Backpack untuk dibawa ke sekolah juga cantik. Semua around KRW10,000. Kedai skincare such as Etude, Natural Republic, Skin Foods memang berlambaklah di sini. Orang Korea sangat mementingkan beuaty and appearance. Pelajar perempuan Korean memang berlumba-lumba untuk kelihatan cantik dan trendy sebab itulah sepanjang jalan di univeristy ini dipenuhi dengan kedai-kedai keperluan wanita!

 The golden fall foliage..MasyaAllah cantik sungguh

 Tak puas bergambar sekitar Ewha Womans University

 Unique building at Ewha Womans University
 Tersempak dengan Chinese Malaysian couple, depa tolong snap pic the 5 of us! Kamsahamnida.

 More fall foliage

Umar kesejukan.

 Cantik sesangat, rasa nak ambik gambar kat semua tempat!

 Etude House, kedai skincare merata-rata along the street. Kita pun terpanggil juga untuk membelai wajah bila nampak kedai-kedai 🙈

 Beautiful scenery.

 Us!

 The people I love 💕😍

 Socks kat belakang tu KRW2,000 sahaja!

 The shoes tu KRW10,000 sahaja. Demmit! Cheaper here because they are selling for students

 The backpacks, KRW10,000 to KRW30,000

 Gyeran ppang, roti yang dibakar bersama telur dan cheese..sedapppp! KRW1,000 each. Kat area Myeongdong roti ni dijual pada harga KRW2,000. Kat area Insadong KRW1,500. Make sure beli kat Ewha University, value for your money!


Ahjusi ni boleh cakap Malay skit-skit...cayalah!

To get to Ewha Women University
Take subway Line 2 and get off at Ewha Womans University, exit #2 atau Exit #3. Bila keluar tu boleh nampak dah kedai-kedai along the street. Or else just follow the crowd yang berlari-lari nak ke kelas. Depa semua tu menghala ke Ewha Univ la tu...

Myeongdong Shopping Street
Myeongdong Shopping Street is Jalan Bukit Bintang in Malaysia. Kat sini banyak kedai-kedai barangan branded. The price is quite high here as it is a tourist area. Memang meriah. Kami cuma jalan-jalan sahaja di sini. Masuk shops just to cuci mata as we have done our shopping at Ewha Womans University that morning. Banyak kedai besar-besar kat sini, Uniqlo, Forever 21, Lloyd, Nature Republic...demmit! You can shop till you drop here!
 
 Shops along the road.

 More shops..eh eh kepala siapa kah itewww??? 😎

 Skin care shops...tetiba ja rasa nak belai wajah kat sini..



 Besar sungguh Nature Republic kat belakang tu...jenuh nak round satu shop!

More skincare shops..Etude House! The lipsticks, facial cleansers..dem demm demmmm!

To get to Myeongdong Shopping Street
Take Subway Line 4, get off at Myeongdong Station, Exit #6. Keluar je Exit #6 tu emang shopping street dah. Do take note that kalau direction kata Exit#6 kena keluar Exit #6, kalau keluar exit lain jenuh pusing nak cari tempat 😁

Lunch at Halal Friendly Restaurant in Myeongdong
Actually we were planning to have lunch at Yoogane makan Marinated seafood fried rice. Pusing punya pusing as instructed by this one blog post from previous traveler tapi tak jumpa-jumpa juga. Rupa-rupanya dia silap bagi direction sebab lepas stop lunch at this halal friendly restaurant, we accidentally came across Yoogane (the one we were actually looking for!) on our way back to the GH. Cepat-cepat kami take note of the correct direction untuk lunch at Yoogane on a different day.

So, lunch at this halal friendly restaurant, nama kedai dah lupa. Dan lupa juga ambil gambar sebab perut dah berkeroncong. We spotted the Halal Week Restaurant participation at the restaurant door and we saw a few Malaysians just came out from the restaurant, so decided to give it a try since pusing cari Yoogane tak jumpa. Kat kedai ni cuma ada 3 jenis dishes je, iaitu sup ayam, ayam kurma and another one ayam masak apa entah. Price setiap satu is KRW15,000. The dish is served with bubur nasi. We ordered 2 chicken soup for 5 of us. The total cost for our luch that day was KRW30,000 minus KRW4500 coupon from Halal Week Restaurant booklet= KRW25,500. 

Soup dia sedap, very spicy...biasa tu chinese, Korean and Japanese soup memang banyak herba to keep our body warm especially during cold season. The chicken is very tender. Umar like it very very much. Makan pula dengan bubur nasi. Hirup slruppppp. 

Namdeamun Market
Kalau Myeongdong Shopping Street is like Bukit Bintang, Namdaemun market on the other hand is like Jalan Tar in Malaysia. 

Kalau datang ke sini bawa la duit lebih sebab kita takkan balik dengan satu shopping bag sahaja. Di sini banyak dijual souvenir seperti fridge magnet, beg kecil yang disulam, sudu, garfu dan choctick Korea, winter coats, kasut, begs and many more kalau nak list! Fridge magnet satu set (9 pieces) was sold at KRW7000 to KRW8,000. Kena rajin bertanya dan bargain. We ended up paying KRW6,000 for one set. We bough 2 sets of FM altogether.

Saya beli sehelai winter coat di sini yang warna putih saya pakai dalam gambar di bawah pada harga KRW10,000 (RM38) sehelai sahaja. Wahhhh saya jadi tak ketahuan. Suami juga beli sehelai sweat shirt pada harga KRW15,000 dan sehelai jacket pada harga KRW25,000. Hamboiii dia borong lebih dari sang isteri!

Anak-anak juga sempat rembat baju 'I Love Korea' pada harga KRW10,000 untuk 3 helai! Yang ini kena pandai cari kedai. Setengah kedai jual baju I love Korea ni KRW10,000 untuk 3 helai tapi hanya tertakluk kepada kaler putih dan grey sahaja. Tapi ada juga kedai yang jual harga yang sama tapi warna apa pun boleh campur.

Di Namdaemun market juga ada bangunan Lengdang yang berwarna hijau yang ditulis Fashion World something like that (lupa terus nak ambil gambar bangunan sebab teruja nak shopping). Senang saja nak cari nak bangunan ni sebab ia berdiri tegak di tengah-tengah hiruk pikuk market ni. Jangan lupa untuk naik ke second floor sebab kat atas tu adalah syurga jewelry. Blink blink adoiiiii berpinau biji mata. Saya sempat memborong sedikit brooch batu swarovski price ranging from KRW1000 to KRW9000 satu untuk diri sendiri, adik beradik perempuan, my mom and juga my MIL. Saya beli brooch di kedai no 209 Chung Cho (based on suggestion from previous travelers). 

Pada mulanya Chung Cho kira jumlah keseluruhan brooch yang saya beli ialah KRW85,000. Saya juga tidak menyemak (harga ditulis pada pembalut brooch) dan membayar sahaja jumlah yang disebut (lagak orang kaya shopping padahal tak kaya pun!). Bila tiba di GH saya rasa macam ada yang tak kena dengan jumlah bayaran saya. Jadi saya kira balik. Alkisah jumlah sebenar ialah KRW71,500 sahaja. Tapi waktu tu dah lewat malam dan kedai sudah tutup jadi saya berhasrat untuk kembali semula ke kedai Chung Cho pada keesokan harinya. Tapi esoknya saya lupa pula (kes banyak makan kari kepala ikan mamak, banyak lupa LOL!) Hanya pada hari ketiga barulah berpeluang kembali ke kedai Chung Cho. Terus saya keluarkan semua brooch yang saya beli dan inform dia yang dia tersalah kira. Saya fikir dia akan argue dulu. Tetapi tidak, dia terus minta maaf berkali-kali "sorry...sorry" katanya. Saya cakap 'It's ok, i just want to get the difference back, no big issues". Terus dibayar the difference dan sempat dibungkus a few more small brooch for free sebagai tanda mohon maaf. Conclusionnya, pada saya, orang Korea ini sangat jujur 😍. 

Selain dari pakaian of course lah ada kedai skincare. In fact kedai skincare ni merata-merata, selang a few shops ada kedai yang sama macam Nature Republic ni bersepah-sepah. Kat subway station pun ado! Aduhhh tak tahan weiiii, kena borong juga face masks dan hand cream. Murah murahhhhh satu paket tu (ada 10 pieces) KRW5,000 sahaja! Wahhh wahhhh kalau kulit muka kak senah cun melecun dik non jangan jeles yaaaaa 😜😜😜. 

Kalau shopping di kedai yang ada tanda tax refund seperti Nature Republic ni jangan lupa minta resit untuk tax refund. Nanti kat airport boleh claim tax refund. Kalau shopping kat kedai baju di Namdaemun market ni jangan pula minta tax refund resit ya memang tak da la haha.

How to get to Namdaemun Market
Soeul subway Line 4, get off at Hoehyeon Station, Exit #5. Keluar sahaja exit #5 tu Namdaemun market dah tu.

***End of Day 2**

Also read:






No comments:

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...