Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Friday, August 15, 2014

Siakap Bakar Daun Kunyit dan Air Asam Utara

Walla!
Ramai pulak rakan taulan komplen blog WAWMC sekarang ni kejap berasap kejap tak berasap...eheheheh...
Jangan marah darls! Bukan malas, buka juga dapur kena hijack...
Tuan punya dapur sebenarnya sekarang ni menyambung pengajian di peringkat PhD secara sepenuh masa. Jadi masa untuk bersilat gayung di dapur agak limited...bukan tak masak langsung..memang ada memasak tetapi tak snap picture pun dan terkadang menu berulang..masak pun simple dimple je janji perut anak-anak kenyang...bukan tak rindu pada dapur dan blog WAWMC tetapi ada tuntutan yang lebih penting. Target mieza ialah nak grad dalam masa 3 tahun..tatau la mampu ke tak...mieza harap sudilah kiranya semua pengunjung setia WAWMC mendoakan mieza dalam kembara ilmu ini..insya Allah...



Disebabkan esok mieza akan ke Penang (mieza belajar di USM sekarang ni) kerana menghadiri Colloquium pelajar postgraduate di sana selama seminggu pada minggu hadapan jadi hari ni diluangkanlah sedikit masa memasak beberapa lauk kegemaran suami dan anak-anak...seminggu mieza tak der dah kompom dah depa makan kedai je..

Suami mieza sangat suka makan siakap bakar..jadi hari ni kita back to basic...ikan bakar dengan air asam.


Simple je penyediaan ikan bakar ni..mieza tumbukkan garam kunyit bersama 2 ulas bawang putih dan lumurkan pada ikan. Kemudian mieza balutkan dengan beberapa helai daun kunyit dan dibakat di atas pan sahaja. Siapa yang ada magic pan mungkin lagi senang lagi cara menyediakannya.


Ikan bakar mesti lah ada air asam. Hari ni mieza sediakan air asam utara sebagai pelengkap.

AIR ASAM UTARA

Bahan dihiris
2 biji cili besar
5-6 biji cili padi
1 biji bawang besar
1 biji tomato

Belacan - sebesar ibu jari
1 sudu besar kerisik
1/2 cawan air asam jawa
2 sudu besar jus limau nipis
Garam dan gula

Caranya:
Gaulkan kesemua nya sekali dan rasakan masam manis dan masinnya.


Selamat mencuba..suami makan bertambah-tambah hari ni..

5 comments:

Immanuel Kabuhung said...

Halo Bloger! Gabung yuk!! di myTasteIndonesia.com!!!

Di sana Anda bisa "Discover" (menemukan) lebih dari 41 ribu resep masakan nusantara, "Share" (berbagi) resep-resep masakan Anda ke semua teman-teman myTaster di seluruh dunia, dan juga! Anda bisa membuat buku masak pribadi Anda di laman kami dan "Save" (simpan) sebagai resep-resep favorit Anda sehingga kita bisa saling bersosialisasi di dalamnya. "Discover, Save and Share Recipes" on myTaste! "Indahnya Saat Berbagi".

Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami. Tambahkan blog Anda di link ini: http://www.mytasteindonesia.com/tambahkan_blog_anda

Bila ada pertanyaan jangan sungkan untuk hubungi kami di:
[email protected]

Terima kasih atas perhatian dan kerjasamanya!

Salam myTaste Indonesia,
Immanuel Kabuhung

DDD said...

sterling silver rings
silver jewelry
sterling silver jewelry
silver rings
sterling silver rings
silver jewelry
sterling silver jewelry
silver rings
casquette ralph lauren
polo ralph lauren pas cher
chemise ralph lauren
pull ralph lauren
polo ralph lauren femme
doudoune ralph lauren
veste ralph lauren
chaussure ralph lauren
ralph lauren femme
ralph lauren home
ralph lauren soldes
ralph lauren paris
polo ralph lauren homme
short ralph lauren
doudoune ralph lauren homme
veste ralph lauren homme
t shirt ralph lauren
short de bain ralph lauren
survetement ralph lauren
chemise ralph lauren femme
bonnet ralph lauren
sweat ralph lauren
tee shirt ralph lauren

chenyingying9539 9539 said...

2015-7-21chenyingying9539
louis vuitton
michael kors
cheap lebron james shoes
cheap ray bans
tory burch handbags
louis vuitton uk outlet
polo ralph lauren
insanity workout
michael kors outlet
soccer jerseys
michael kors outlet
louis vuitton outlet
michael kors uk
new jordans
ray ban uk
running warehouse
michael kors uk
jordan 3
louis vuitton handbags
chanel handbags
ray ban eyeglasses
dior outlet
jordans 9
fitflops outlet
coach outlet
jordan 6 retro
coach outlet store online
michael kors outlet
lebron 11
michael kors handbags

风骚达哥 said...

20150915 junda
Michael Kors Outlet Sale Clearance
michael kors bags
toms outlet
michael kors outlet
ugg boots clearance
louis vuitton outlet
cheap uggs
michael kors handbags
coach factory outlet
Coach Factory Outlet Private Sale
timberland boots for women
Michael Kors Outlet Real Handbags Online
Michael Kors Outlet Handbags Factory Price
Cheap Jordans For Sale Wholesale
Louis Vuitton Bags Outlet Store
Louis Vuitton Outlet USA
Louis Vuitton Handbags Discount Off
Gucci Belt Mens and Womens For Sale
michael kors handbag
hollister clothing store
Coach Factory Handbags Outlet Store
air max 90
ugg boots
Michael Kors Handbags Outlet Deals
Louis Vuitton Clearance Sale
burberry outlet
Michael Kors Outlet Online No Tax
Coach Factory Outlet Stores 70% off
ugg australia
michael kors outlet
Coach Factory Outlet Private Sale
michael kors
Louis Vuitton Handbags Factory Store
ugg boots
tory burch outlet

林磊 said...

2016-2-23 leilei
coach factory outlet online
burberry outlet
michael kors handbags
louis vuitton pas cher
air jordan shoes
mont blanc pens
ray ban sunglasses
air jordan 4
michael kors outlet
longchamp pas cher
michael kors outlet
new balance shoes
jordan 3s
michael kors handbags
air max 90
jordan shoes
fitflops sale clearance
longchamp outlet
ralph lauren
tiffany and co
polo outlet
uggs on sale
adidas shoes
canada goose jackets
ture religion outlet
nike outlet store
nike air max
coach outlet online
nike blazer
michael kors bags
christian louboutin sale
michael kors outlet
christian louboutin shoes
nike air max 95
burberry outlet online
canada goose jackets
true religion
ray ban sunglasses
adidas superstar
ugg boots for sale

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...