Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Sunday, November 24, 2013

Abok-Abok Sagu

Cuti sekolah dah bermula...wahhh seronok kan...walaupun mieza tak bercuti tapi keseronokan tetap terasa..yang paling seronok anak-anak lah..tak payah bangun pagi..boleh lah berperam dalam selimut kan...bila hari hujan lagi lah best melingkar dalam selimut...jeles kan..huhuu

Bila cuti begini ramai yang bawa anak-anak bercuti...buka je FB banyak sekali gambar yang rakan-rakan post...ada yang bercuti di Bali, Bandung, Hong Kong Disneyland..malah ada yang ke London...

Yang bercuti dalam negara pun tak kurang juga hebatnya...ada yang ke Langkawi, ke Legoland di Nusajaya..Penang....hmmmm ke mana kawan-kawan mieza nak bawa anak-anak bercuti kali ni? Masih sedang menimbang-nimbang nak ke mana kali ni...mungkin kali ni mieza akan bawa anak-anak ke Pulau Pinang...depa tu belum pernah ke Bukit Bendera...tapi sebelum melancong meh kita minum petang makan kuih abok-Abok Sagu ni...


Dah lama sebenarnya teringin nak buat kuih ni..kali pertama makan di sebuah restoran di Melaka tahun lepas..bila makan hmmm sedapnya kuih ni..terus tanya tuan kedai tu apa nama kuih ni dan mieza diberitahu nama kuih abok-abok...baru mieza nak ambik bungkusan kedua, errrr dah habis...wahhhh kecewanya...bila balik umah terus mieza gudel resepinya..dan Pak Cik gugel memang sahabat yang baik sentiasa available dengan apa mieza cari...



Ini lah hasilnya kerja tangan mieza, first time buat jadi banyak lah cacat cela...tapi tak per, ini namanya proses pembelajaran...mieza agak frust la hehehe

Pertama: mieza ke pasar nak beli kelapa parut, sampai-sampai je di kedai jual kelapa terpampang nota "kelapa parut dan santan sudah habis" wah wahhhh agaknya hari ni ramai sangat orang nak masak lemak je...jadi mieza hanya pakai je kelapa parut yang available dalam peti ais uhukkksss

Kedua: mieza rendam sagu agak lama...1/2 jam mieza rendam sebabnya sambil-sambil masak lunch, jadi terlajakkkk rendam alkisah sagu dah terlebih kembang ahakkkss

Ketiga: mieza terlebih kukus...uhukkksss resepi asal kata kukus selama sejam...mieza kukus 1/2 jam dan kemudian cek..alamakkkkkk dah overcook! Tapi tapi tak per sebab may be resepi asal kukus lama sebab dia buat saiz besar-besar...bukan resepi yang salah tau...sebab lain pengukus dan lain saiz abok-abok lain lah pula masa mengukusnya..

Tapi nota penting, kalau dah rendam lama jangan kukus lama-lama sangat nanti overcook tak syokkkkk...dan jangan sesekali putus asa...kena cuba lagi dan lagi dan adjust mana yang patut untuk mendapat kan tekstur yang sedap hmmmmm


KUIH ABOK ABOK SAGU

Bahan-bahan
1 cawan sagu biji
1 cawan kelapa parut muda
Gula melaka secukupnya diracik-racik
Secubit garam
Daun pisang
Pencungkil gigi

Cara-cara:
1. Sagu di bahagikan kepada 2 bahagian dan direndam selama 15 minit. Satu bahagian diletakkan pewarna hijau dan satu lagi diletakkan pewarna merah/pink. Sementara itu, panaskan air dalam pengukus hingga mendidih.
2. Setelah 15 minit, toskan air dan sagu digaulkan rata dengan kelapa parut dan sedikit garam.
3. Koyakkan daun pisang selebar 2 tapak tangan dan bentukkan kon.
4. Sudukan sedikit adunan hijau dan masukkan ke dalam kon daun pisang. Tekan dan ratakan.
5. Masukkan 1 sudu kecil gula melaka racik dan masukkan ke dalam kon (gula melaka berada di atas sagu hijau).
6. Kemudian masukkan pula 1 sudu besar sagu merah. Ratakan. Tutup kemas kon dan semat dengan pencungkil gigi. Ulang hingga habis.
7. Kukus sago selama 15-20 minit. Biarkan kuih sejuk sebelum dimakan.



Kalau susah untuk mendapatkan daun pisang boleh juga dikukus di dalam acuan. Jika nak senang makan dan kiut miut penyediaannya boleh lah dikukus dalam acuan lompang.


Tu dia kuih abok abok mieza yang kekurangan kelapa parut...uhukksss...tapi tetap licin dibedal anak-anak...
KEBAHAGIANMU KEGEMBIRAANKU ^__^

12 comments:

Umie Jazz said...

Assalamualaikum...sedapnya mieza...x pernah buat selalu beli jer dah ada resepi bole ler try buat...

ummiaisyah said...

penah makan kt rmh mak angkat kt johor..punya la byk sy bedal.......hehehe..kt belah2 sini mmg susah jumpa kuih ni..popular kt selatan kot

VVBV said...

sterling silver rings
silver jewelry
sterling silver jewelry
silver rings
sterling silver rings
silver jewelry
sterling silver jewelry
silver rings
casquette ralph lauren
polo ralph lauren pas cher
chemise ralph lauren
pull ralph lauren
polo ralph lauren femme
doudoune ralph lauren
veste ralph lauren
chaussure ralph lauren
ralph lauren femme
ralph lauren home
ralph lauren soldes
ralph lauren paris
polo ralph lauren homme
short ralph lauren
doudoune ralph lauren homme
veste ralph lauren homme
t shirt ralph lauren
short de bain ralph lauren
survetement ralph lauren
chemise ralph lauren femme
bonnet ralph lauren
sweat ralph lauren
tee shirt ralph lauren

chenyingying9539 9539 said...

2015-7-21chenyingying9539
louis vuitton
michael kors
cheap lebron james shoes
cheap ray bans
tory burch handbags
louis vuitton uk outlet
polo ralph lauren
insanity workout
michael kors outlet
soccer jerseys
michael kors outlet
louis vuitton outlet
michael kors uk
new jordans
ray ban uk
running warehouse
michael kors uk
jordan 3
louis vuitton handbags
chanel handbags
ray ban eyeglasses
dior outlet
jordans 9
fitflops outlet
coach outlet
jordan 6 retro
coach outlet store online
michael kors outlet
lebron 11
michael kors handbags

Wei Chen said...

QF0722
ysl outlet online
cheap oakley sunglasses
coach outlet online
lebron 12 shoes
cheap evening dresses
true religion outlet
nba jerseys
nike sneakers
ray ban outlet
mulberry outlet
real madrid football shirts
michael jordan jersey
tommy hilfiger outlet
mulberry,mulberry handbags,mulberry outlet,mulberry bags,mulberry uk
oakley outlet
jets jersey
nike free,nike free run,free running,free run,nike running
coach outlet canada
michael kors handbags,michael kors outlet,michael kors outlet online,michael kors,kors outlet,michael kors outlet online sale,michael kors handbags clearance,michael kors purses,michaelkors.com,michael kors bags,michael kors shoes,michaelkors,cheap michael kors 
nike free
ugg uk
stephen curry jersey
swarovski uk
hermes birkin
mont blanc
mbt shoes outlet
mlb jerseys
cardinals jersey

oakleyses said...

louis vuitton outlet stores, nike free, louboutin shoes, cheap uggs, longchamp handbags, oakley sunglasses cheap, ugg boots clearance, louis vuitton, nike shoes, ugg outlet, cheap oakley sunglasses, tiffany and co, tory burch outlet, jordan shoes, christian louboutin, prada outlet, oakley sunglasses, michael kors outlet, polo ralph lauren, air max, louis vuitton handbags, prada handbags, michael kors outlet, uggs outlet, oakley sunglasses, polo ralph lauren outlet, uggs, longchamp outlet, michael kors outlet, kate spade outlet, replica watches, rolex watches, louis vuitton outlet, air max, longchamp handbags, michael kors outlet, oakley sunglasses, michael kors outlet online sale, ray ban sunglasses, burberry outlet, louboutin, chanel handbags, ray ban sunglasses, louboutin outlet, michael kors outlet, louis vuitton outlet, burberry outlet, ray ban sunglasses

oakleyses said...

ray ban sunglasses, michael kors, nike air force, longchamp, oakley pas cher, coach outlet, north face, air jordan, coach purses, hollister, replica handbags, michael kors uk, hogan outlet, nike tn, north face, converse pas cher, polo ralph lauren, air max, air max pas cher, michael kors pas cher, sac guess, kate spade handbags, new balance pas cher, nike roshe, air max, true religion jeans, hollister, coach outlet store online, true religion outlet, ralph lauren, vanessa bruno, true religion jeans, nike free, abercrombie and fitch, polo lacoste, michael kors outlet, vans pas cher, ray ban pas cher, louboutin, nike blazer, timberland, nike air max, nike free pas cher, sac longchamp pas cher, nike roshe run pas cher, sac burberry, mulberry, sac hermes, lululemon outlet online

oakleyses said...

mont blanc, asics running shoes, ipad cases, ferragamo shoes, instyler, giuseppe zanotti, north face outlet, iphone 5s cases, baseball bats, lululemon outlet, iphone cases, birkin bag, vans shoes, herve leger, new balance shoes, nike huaraches, insanity workout, p90x, oakley, soccer jerseys, valentino shoes, nfl jerseys, wedding dresses, iphone 6s cases, soccer shoes, timberland boots, north face jackets, mac cosmetics, jimmy choo outlet, nike trainers, mcm handbags, reebok outlet, iphone 6 plus cases, iphone 6 cases, babyliss pro, air max, louboutin, beats by dre, ralph lauren, hollister, chi flat iron, hollister clothing store, nike roshe run, ghd, iphone 6s plus cases, abercrombie and fitch, bottega veneta, s6 case, celine handbags, longchamp

oakleyses said...

vans, canada goose jackets, pandora charms, moncler, pandora charms, rolex watches, toms shoes, moncler, moncler, moncler, louis vuitton, swarovski, ugg, wedding dresses, moncler outlet, moncler, thomas sabo, karen millen, converse, sac louis vuitton, abercrombie, supra shoes, juicy couture outlet, barbour, barbour, hollister, ugg, ray ban, ugg, pandora jewelry, converse shoes, air max, swarovski crystal, gucci, juicy couture, canada goose uk, canada goose, pandora jewelry, moncler, links of london, sac louis vuitton, canada goose, marc jacobs, louis vuitton uk, ugg boots, canada goose, coach outlet store online, louis vuitton, canada goose, ugg pas cher, montre homme, sac lancel, canada goose

Eric Yao said...

Michael Kors Outlet Ralph Lauren Outlet Gucci Factory Outlet Gucci Outlet Gucci Handbags Cheap Ray Ban Sunglasses North Face Jackets Prada Outlet Burberry Outlet Hollister Clothing Ferragamo Shoes Tiffany Jewelry Tiffany Outlet NFL Jerseys Cheap Jordans Oakley Outlet North Face Outlet Burberry Outlet Ray Ban Sunglasses
Chan Luu Sale Toms Outlet Burberry Outlet Oakley Sunglasses Toms Shoes Sale Beats By Dr Dre Coach Outlet Christian Louboutin Shoes Oakley Sunglasses Valentino Shoes
Oakley Eyeglasses Michael Kors Outlet Coach Factory Outlet Coach Outlet Online Coach Purses Kate Spade Outlet Toms Shoes North Face Outlet Coach Outlet Gucci Belt

Cran Kate said...

Michael Kors Outlet Coach Outlet Red Bottoms Kevin Durant Shoes New Balance Outlet Adidas Outlet Coach Outlet Online Stephen Curry Jersey Vans Outlet Ralph Lauren Outlet
Ugg Boots Sale UGGS For Women Skechers Go Walk Adidas Yeezy Boost Adidas Yeezy Adidas NMD Coach Outlet North Face Outlet Ralph Lauren Outlet Puma SneakersPolo Outlet
Under Armour Outlet Under Armour Hoodies Herve Leger MCM Belt Nike Air Max Louboutin Heels Jordan Retro 11 Converse Outlet Nike Roshe Run UGGS Outlet North Face Outlet
Adidas Originals Ray Ban Lebron James Shoes Sac Longchamp Air Max Pas Cher Chaussures Louboutin Keds Shoes Asics Shoes Coach Outlet Salomon Shoes True Religion Outlet

Unknown said...

true religion jeans
canada goose jackets
coach outlet store
polo ralph lauren
ed hardy clothing
fitflop sale
canada goose jackets
ugg boots clearance
canada goose outlet
ralph lauren uk
michael kors outlet online
nike mercurial
rolex watches
coach outlet online
michael kors handbags outlet
ugg boots
louis vuitton outlet
ray-ban sunglasses
ferragamo shoes
pandora outlet
ralph lauren uk
jordan shoes
louis vuitton outlet
abercrombie and fitch
coach outlet store
ugg boots
hermes bags
tiffany and co
cheap oakley sunglasses
thomas sabo uk
ysl outlet
ugg boots
louis vuitton outlet stores
true religion jeans
canada goose outlet
chanyuan0910

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...