Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Thursday, June 13, 2013

Rice and Prawns Fritters

Asyik makan western je kan..meh kita makan melayu la..eh eh jangan konpius..nama je mat saleh tu..sebenarnya cucur nasi berudang je heheheh. Sayang pula nampak ada nasi dalam 3 cawan lebihan lunch, teruslah membelasahnya jadi fritters..

Ini cucur paling bergaya dan melawa..siap ada reben...reben ni recycle reben kat kotak adiah pemberian student tersayang...sekali sekala food pun nak melawa juga..takkan cook je nak melawa kan..


Kes malas nak buat sos sendiri..pehal entah dia mai angin malas..kita cicah sos thai je la


Ekor udang tu pun habis dibedal..krupppp krapppp ekor udang kena gigit..sedap!


RICE AND PRAWNS FRITTERS

Udang secukupnya ~ di buang kepala, kulit dan tinggalkan ekornya

1 1/2 cwn nasi
1 1/2  cwn air
1 biji bwg besar ~ didadu
2 1/2 cwn tepung gandum
1 biji lada merah ~  dihiris nipis
Daun sup atau daun bawang ~ dimayang halus
sedikit garam
Minyak untuk mengoreng

Cara penyediaan:
1. Kisar nasi bersama air dan garam hingga halus.
2. Masukkan tepung gandum ke dalam bekas dan curahkan nasi yang telah dikisar bersama air tadi. Gaul sebati
3. Campurkan semua bahan-bahan hirisan dan gaul sebati. Jika adunan terlalu lembik tambahkan  sedikit lagi tepung
4. Panaskan minyak di dalam kuali. Lumurkan atau basakan tangan dengan minyak makan Ambil sedikit adunan dan balutkan pada udang
5. Goreng dalam minyak yang telah di panaskan tadi. Apabila berwarna keperangan bolehlah diangkat dan ditoskan.
6. Ulang hingga habis adunan.
7. Hidangkan bersama sos kegemaran.


Kalau tak tahu nak masak apa, dan ada nasi lebih boleh lah mencuba cucur ni..jika tak ada udang boleh ganti dengan ikan bili yang direndam di tumbuk pecah. Anda pasti tak akan menyesal.

7 comments:

Amie said...

Hai Mieza cayangggg...
memang cucur udang paling bergaya di dunia pernah Kak Amie nampak!
uiiiii...dahsyat sungguh Mieza, daya kreativitinya sungguh di luar jangka! Ikhlas daripada Kak Amie: Sangat kagum!

Gee® said...

K.gee nak cucur secawan tu boleh...?

Cik Cactus said...

Salam.Apa fungsi nasi tu ye sis?Sebab sy penah jugak buat cucur udang tapi tak penah pula letak nasi.Just nak tahu je fungsi nasi.Sy pertama kali bukak website masakan sis,terus jatuh hati.tq sis. Semoga bejaya! :)

Mieza said...

Kak Amie...Terima kasih akak..sbnrnya dah kering idea nak posing mcm mana lg utk ambik gambor..bedal je lah..sekali sekala food lak melawa...

Kak Gee...boleh kak..cukup ke secawan? cwan kecik je tu...

Cik Caktus..salam kenal dear...ini cucur nasi berlauk udang..bukan cucur udang yang biasa kita makan yang ada udang sekor tu jadi disini nasi tu adalah main ingredients..fungsi nasi tu melembutkan cucur :) Salam kenal dari akak...terima kasih dear

林磊 said...

2016-2-23 leilei
adidas trainers
nike store
nike trainers
louboutin shoes
cheap jordans
chi flat iron
adidas uk
tiffany jewelry
coach outlet online
nike blazers shoes
oakley sunglasses
christian louboutin
mizuno running shoes
kate spade outlet
michael kors bags
burberry outlet
louis vuitton outlet
louboutin
louis vuitton uk
canada goose jackets
micahel kors
true religion jeans
louis vuitton
canada gooses outlet
michael kors
ray ban sunglasses
coach factory outlet
air jordan femme
sac longchamp
toms outlet
toms outlet store
timberland uk
fitflops uk
nike shoes
canada goose uk
longchamp soldes
nike roshe run
michael kors handbags
ralph lauren outlet
ed hardy uk

Qing Cai said...

longchamp outlet
babyliss flat iron
longchamp outlet
kate spade handbags
prada outlet online
jordan shoes
cheap jordan shoes
michael kors outlet
tiffany jewelry
michael kors outlet
oakley sunglasses uk
louis vuitton outlet
coach outlet store
chaussure louboutin
louboutin pas cher
true religion outlet
reebok shoes
air max 90
reebok shoes
michael kors factory outlet
mulberry outlet
fitflops sale
air max 90
michael kors outlet online
mulberry outlet,mulberry handbags outlet
ferragamo shoes
lululemon outlet online
michael kors outlet online
longchamp pliage
air force 1 shoes
links of london
christian louboutin shoes
gucci sunglasses
swarovski outlet
adidas outlet store
20160608caihuali

chenlina said...

christian louboutin outlet
cheap oakley sunglasses
michael kors outlet
timberland outlet
ray ban sunglasses
louis vuitton handbags
true religion jeans
replica watches
designer handbags
toms outlet
true religion
louboutin sale clearance
michael kors handbags
kate spade
abercrombie and fitch
oakley vault
supra sneakers
michael kors outlet
kate spade outlet
louis vuitton handbags
michael kors handbags
polo ralph lauren outlet
michael kors handbags
asics shoes
rolex watches
cartier watches
giuseppe zanotti sneakers
louis vuitton outlet
michael kors outlet
michael kors handbags
jordan 6
oakley outlet
jordan 3 infrared
louis vuitton handbags
jordan shoes
hollister outlet
louis vuitton
lebron 13 shoes
nike outlet store
louis vuitton
chenlina20160803

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...