Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Saturday, June 29, 2013

Nasi Beriani Ayam

Hari ni mood nak bergambor kureng la pulak..tatau kenapa..malas je nak ambik gambor..harap this picture ok la ye untuk pengunjung blog yang mieza sayang semuanya..

Sebenarnya mieza nak post entry yang lain dulu hari ni..sebab ada 2-3 entry lagi yang belum mieza post..tetapi lepas mieza cakap menu lunch hari ni ialah Nasi Beriani Ayam, seorang kawan lama mieza, sesama belajar di Mara Community College sebelum kita terbang ke US dulu minta mieza share resepi...dia kini dah kawin dengan Mat Saleh you, and lives in Australia with her beautiful kids...kesian pula kat sahabat mieza ni mungkin susah nak dapat nasi beriani kat sana dan she decided to try on her own and requested the recipe from me..dear Janelle Tan Mun Ling..here is the recipe and enjoy cooking...i'm writing the recipe in Malay, should you not understand/know any of the ingredients, please drop me a message in the FB or email and i'll translate it for you...or should you need the beriani rempah, feel free to ask, i can send you a packet or two!


NASI BERIANI 
(For family of 5)

3 pot beras basmathi
3 pot air
1 pot susu cair/segar
2 tbsp minyak sapi (Ling kalau tak der ghee, you can use olive oil or regular cooking oil)
1/2 tsp saffron (can be substitute with yellow food coloring)
3 tbsp rempah nasi beriani - I used Baba's
2 helai daun pandan - if you don't have this there you can use mint leave or coriander leaves 
1 tsp salt
1 kiub ayam

Bahan A
5 biji buah pelaga
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1 tsp jintan manis

3 ulas bawang putih - hiris
5 ulas bawang merah - hiris
1 inci halia - hiris batang mancis

Hiasan
Gajus panggang
Kismis

Cara penyediaan:
1. Basuh dan rendam beras basmathi selama 1/2 jam.
2. Campurkan rempah beriani dengan sedikit air dan jadikan pes. Ketepikan
3. Panaskan minyak sapi di dalam periuk. Tumiskan bahan A hingga wangi dan masukkan pes beriani. Tumis hingga berbau dan agak pecah minyak.
4. Toskan beras yang direndam. Masukkan beras ke dalam periuk dan kacau rata.
5. Masukkan air, susu, kiub ayam, daun pandan dan garam. Tanak seperti memasak nasi biasa.
6. Apabila nasi hampir masak masukkan saffron. Jika menggunakan pewarna makanan, titiskan pewarna di 4 penjuru periuk.
7. Apabila nasi masak, gemburkan nasi supaya warna bercampur.
8. Hiaskan dengan bahan hiasan




AYAM BERIANI

Bahan A
1/2 ekor ayam - dipotong 6 atau lebih mengikut saiz ayam
1 tsp serbuk kunyit
Sedikit garam
2 tbsp serbuk kari
Minyak untuk menggoreng

Bahan B - dikisar
4 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
1 inci halia

Bahan C
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1 tsp jintan manis
5 biji buah pelaga

Bahan lain
1 biji bawang besar - hiris
3 biji kentang - kupas kulit dan belah 4
3 tbsp minyak sapi
5 tbsp rempah beriani - dicampur dengan sedikit air dan jadikan pes
Air secukupnya
1 cawan yogurt
1 tsp tomato puree
Garam dan gula secukup rasa
1/2 cawan gajus panggang untuk hiasan

Cara penyediaan:

1. Ayam dibersih dan digaul bersama bahan A (kecuali minyak) hingga rata. Goreng dalam minyak panas hingga separuh masak. Angkat dan ketepikan.
2. Di dalam periuk, panaskan minyak sapi, tumiskan bahan bawang besar yang dihirs bersama bahan C hingga wangi. Kemudian masukkan bahan B yang dikisar. Tumis hingga wangi.
3. Masukkan pes beriani dan tomato puree dan tumis hingga pecah minyak. Kemudian masukkan air dan ubi kentang. Tutup periuk dan renehkan hingga kentang empuk.
4. Apabila kendang empuk, masukkan yogurt. Biarkan hingga mendidih.
5. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Renehkan seketika sehingga kuah beriani meresap ke dalam ayam dan rasakan garam gula
6. Hiaskan dengan gajus


ACAR MENTAH

Nenas - kupas kulit dan potong kiub
Timun - kupas kulit dan hiris nipis
Carrot - hiris nipis
1 biji bawang besar - hiris
1 biji cili hijau - hiris bulat
1 biji cili merah - hiris bulat
1/2 tsp garam
1 tsp gula
1 tbsp cuka

Gaul semua bahan rata. Rasakan masam masin dan manisnya. Sedia untuk dihidang.

Dan jangan lupa..papadom nya sekali..mieza tak der stok jadi mieza skip papadom...Janelle Tan Mun Ling..selamat mencuba..don forget to update me in the FB tau..

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...