Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Friday, June 7, 2013

Ayam Percik Bara

Cuti sekolah tinggal 2 hari lagi??? Huwaaaa!!! Cepatnya masa berlalu..tak puas bercuti di kampung! Seminggu di kampung, tenetnya macam ciput tak dapat nak jenguk dapur mieza ni...sampai aje di rumah petang ni terus on lappy..wahhh rinduuuuu....seminggu bercuti di kampung tak terasa sebab banyak sangat keluarga nak diziarah..tu pun tak abis ziarah semua...sesekali berjumpa, aduh aduhhhhh bermacam-macam topik yang dipersembangkan...tak terasa jam di tangan menunjukkan hari dah hampir senja...itu lah the beauty of balik kampung...


Balik kampung hari tu macam mana mieza boleh terlupa bawa balik kamera..alahaiii banyak special moments yang tak dapat diabadikan secara visual..hanya segar dalam ingatan aje lah huhuhu..

Ayam percik bara ni mieza masak sebelum mieza balik kampung...kekonon nak post entry ni kat kampung..tapi tak leh nak upload gambor..slow bebenor tenetnya..resepinya mieza jumpa dalam Majalag Rasa keluaran Jun 2013..oleh kerana nak abiskan stok barang dalam freezer sebelum pulang kampung, mieza mencuba resepi ni bersama nasi ayam.. tapi encik suami terlupa beli daun salad...tak cukup korum lah nasi ayam mieza..

Apa yang lainnya resepi ayam percik ni? Ayam percik selalunya dibakar, tetapi resepi ini menggoreng ayam terlebih dahulu dan menjadikan penyediaannya unik..bagi yang nak cepat, ataupun yang tak ada tempat nak bakar ayam, memang sesuai sangat lah resepi ni tau...


AYAM PERCIK BARA
Recipe: Majalah Rasa Jun 2013, page 61
Source: Mieza @ WAWMC

1/2 ekor ayam - belah 2
Santan secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan kisar:
5 tangkai cili padi
4 batang serai
2.5 cm lengkuas
2.5 cm kunyit hidup
3-4 biji cili kering (mieza tambah)


Cara penyediaan:

1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan santan dan kacau sehingga naik minyak.
3. Perasakan garam dan gula secukupnya. Ketepikan.
4. Lumurkan ayam dengan garam dan serbuk kunyit.
5. Goreng ayam di dalam minyak panas sehingga masak sempurna. Angkat dan tos.
6. Akhir sekali siramkan sambal percik ke atas ayam. Sedia untuk dimakan.


Mieza memilih untuk makan ayam percik bara bersama nasi ayam..masa ni mood nak balik kampung dah menebal..tak mo masak beriya bagai heheh


Yang ni yang paling best! Penyegar anak tekak...Kordial Ribena :)

8 comments:

Amie said...

Wah! Versi goreng ye Miea.. memang unik, nanti nak buat versi kukus pulak.. he hehehh sungguh menderhaka terhadap ayam percik!

Mieza said...

Versi kukus tak pernah jumpa..kak amie cuba dulu..nanti mieza test hahaha

Musliza Mohamad said...

Bila masa lak ko kuat makan pedas ni Mieza. Dah le cili padinya 5 biji, ko tambah lg cili kering. Memang 'membara' betul le utk aku ni. Aku kena guna cili kering je le. Aku 'bara' atas api je. He, he..!!

Mieza said...

Mus..ni cili kering kelantan tu besar je lebih tapi tak fedas pun hahaha

Unknown said...

qihang0701ed hardy clothing
ray ban sunglass
kate spade handbags
cheap ray ban sunglasses
ralph lauren
christian louboutin
oakley sunglasses wholesale
borse louis vuitton
mont blanc pen
louis vuitton
soccer jerseys
polo ralph lauren
mont blanc pens
burberry outlet
sac longchamp
true religion outlet
ed hardy clothing
oakley sunglasses
coach outlet store online
ray ban glasses
air force 1
louis vuitton pas cher
true religion
prada handbags
michael kors outlet
cheap soccer shoes
kate spade uk
coach factory outlet
michael kors handbag
cheap jordans for sale
coach factory outlet
michael kors
abercrombie
gucci
louboutin pas cher
michael kors bag
rolex watches
true religion outlet
toms shoes outlet
louis vuitton
q

林磊 said...

2016-2-23 leilei
louis vuitton outlet stores
mcm handbags
christian louboutin outlet
michael kors outlet
michael kors outlet
ugg outlet
true religion jeans
ugg boots
michael kors handbags
polo ralph lauren
louis vuitton outlet
adidas wings
louis vuitton handbags
fitflops shoes
coach factory
toms outlet
canada goose outlet
ugg boots outlet
ugg boots
moncler jackets
gucci borse
oakey sunglasses wholesale
ugg boots australia
michael kors handbag
instyler max
timberland boots
polo ralph lauren
kate spade outlet
adidas gazelle
polo ralph lauren
pandora jewelry
gucci handbags
nike force 1
jordan 3 retro
burberry outlet
nike cortez shoes
montblanc pens
sac longchamp pliage
longchamp outlet
coach factory outlet online

chenlina said...

chenlina20160303
kate spade handbags
coach outlet
tod's shoes
michael kors outlet
tiffany and co
kobe 9
louis vuitton outlet
oakkey sunglasses
ray ban sunglasses
ray ban wayfarer
michael kors outlet online
louboutin
uggs outlet
louis vuitton outlet
oakley sunglasses outlet
christian louboutin shoes
air force 1
canada goose jackets
polo ralph lauren
canada goose outlet
true religion jeans
pandora jewelry
coach factory outlet
adidas originals
cheap jerseys
cheap ray ban sunglasses
louis vuitton handbags
timberland outlet
hollister
louis vuitton outlet
air max 90
michael kors outlet online
ugg boots
toms wedges
tory burch outlet
michael kors outlet
ray ban
canada goose
hollister outlet
ray ban sunglasses outlet
as

Qing Cai said...

air max 2015
ralph lauren polo
michael kors outlet online
tiffany and co
ralph lauren outlet
fitflops clearance
timberland boots
longchamp pas cher
lebron james shoes
hermes bags
coach handbags
tory burch outlet
coach outlet
prada handbags
michael kors outlet online
ralph lauren uk
michael kors outlet
louis vuitton outlet stores
hermes outlet
michael kors outlet
ray-ban sunglasses
lacoste shirts
oakley sunglasses
cheap nfl jersey
gucci outlet
rolex watches
ray ban sunglasses
louis vuitton handbags
dior outlet
louis vuitton outlet
true religion jeans
louis vuitton outlet
hermes birkin
tiffany outlet
ferragamo shoes
20160608caihuali

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...