Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Friday, May 24, 2013

Phillips Airfryer and Simplot Hashbrowns and Chicken Sausage Mini Casserole

Selamat Hari Wesakdan Selamat Cuti Sekolah...wahhhh bercuti ke mana tu? Ke dah lesap balik kampung semua orang tu? Jalan jam tak? Tadi adik ipar mieza balik dari Putrajaya ke Kedah katanya jalan jam teruk...pukul berapa lah agaknya boleh sampai ke kampung...tak per, sabarlah dalam memandu..hati-hati semoga semuanya selamat...chewahhh pesanan macam nak raya posa lak haaha

Cantik tak airfryer ni? Teringin sungguh mieza nak memilikinya..airfryer keluaran Phillips ni merupakan hadiah untuk pemenang tempat pertama pertandingan memasak Simplot hari tu...oleh sebab mieza tak dapat tempat pertama maka air fryer ini idaklah menjadi milik mieza...kalau na juga boleh tau..tapi kena beli sendiri la hahaha...hargana RM1199..kena simpan gaji bulanan laaa hahahh

Selain dari figurenya yang cantik dan contemporary, satu kelebihan lain airfryer ini ialah ia tidak menggunakan minyak...wah wahhhh macam mana tu? Macamana nak goreng kalau tak pakai minyak? haaaaa itulah kelebihan...lebih sihat memasak dengan Phillips airfryer ni...kalau hari pertandingan tu, sesapa yang nak goreng hashbrowns tu, masukkan je hashbrown tu kat tempat seperti dalam gambar tu, tolak masuk...set kan masa dan ia akan menggoreng untuk kita...wahhhh mudah kan...mudah itu satu perkara lah kan tapi apa yang lebih penting ialah sihat! Phillips mengeluarkan airfryer ni kerana memahami cunsumer sekarang ni sangat mementingkan kesihatan..jadi untuk mieza yang mempunyai suami yang mengidap darah tinggi memang la sangat sesuai...dan ini mieza aim nak beli satu...waaaa tapi bila? tu kena tanya akauntan mieza hahahah

Apa tunggu lagi tu? Apa kata kita visit the nearest store untuk tengok sendiri airfryer ini..kaler putih pun ada tau..lepas ni tak der lagi masalah terpercik mintak ke tangan dan muka semasa menggoreng kan....wahhhh seronokkkk


Sebagaimana yang mieza janji...mieza nak share resepi mieza yang telah memenangi tempat ketiga dalam pertandingan Simplot Award Best Food Blogger Cooking Competition pada 21 May 2013 yang lalu...seperti yang dikehendaki oleh penganjur, main ingredient yang mesti digunakan ialah Simplot hashbrown..

SIMPLOT HASHBROWN AND CHICKEN SAUSAGE MINI CASSEROLE
Recipe & Source: Mieza @ WAWMC

Bahan A:
5 keping Simplot Hashbrown - hancurkan dengan tangan
1/2 biji bawang besar - cincang
1 cawan bell pepper dadu - kombinasi bell pepper merah. hijau dan kuning
1 biji tomoto - dadu
1/2 tin Cream of Mushroom
3 batang chicken sausage - parut. mieza guna Ayamas Black Pepper Chicken Sausage
1 cawan shredded mozarella
1/4 cawan shredded cheddar
1 st olive oil

Sos:
Mustard
Pasta Sos Leggo - sebab Leggo taja kena lah pakai Leggo

Hiasan:
English parsely
Tomato cherry - belah 2
Scrambled eggs


Cara penyediaan:

1. Panaskan oven 204'C. Sementara itu sediakan bahan casserole.
2. Di dalam magkuk bersih campurkan kesemua bahan A dan digaul rata.
3. Dengan  menggunakan sudu, sendukkan adunan casserole dan masukkan ke dalam tray muffin. Tak perlu gris dulu tray muffin kerana di dalam hashbrown sudah ada minyak dan ada sedikit olive oil di dalam adunan.
4. Letakkan adunan hingga membukit sebab casserole ini akan turun sedikit setelah dibakar. Taburkan lebihan mozarella cheese di atasnya.
5. Bakar selama 20 minit atau sehingga bahagian atas atasnya perang dan cheese telah cair.
6.Keluarkan dari oven dan biarkan sejuk dulu baru keluarkan dari acuan.
7. Boleh juga dibakar di dalam bekas casserole.
8. Hias dengan bahan hiasan mengikut kreativiti dan juga sos kegemaran.



Senang kan? Mieza pilih resepi ini untuk pertandingan sebab ia senang dan tidak memakan masa yang lama...ini kerana masa yang diperuntukkan untuk pertandingan ialah 1 jam sahaja.

Resepi ini telah menjadi kegemaran keluarga mieza...sesuai untuk breakfast dan yang penting sedap! Tapi tatau la sedap ke tidak pada tekak judge hari tu hahaha...

Selamat mencuba!

7 comments:

Amie said...

Memang kreatiflah Mieza.... memang layak menang! Tahniah....tahniah lagi, terus tambah ilmu masak2 dan kongsi sama ye Mieza sayangggg!

Mieza said...

Terima kasih kak amie...nak masuk bertanding lagi..errrrr ketaq lutut dah kak hahahha

Azma said...

Salam..
Sekarang ada promo..saya jual Phillip Airfryer rm 650.
Like FB page Pandanmall.com

Jeremy Schneider said...

I just tried this yummy recipe from your blog and it has come out really yummy!! :)
This is my first dish and I am quite happy with the outcome...
Thanks for sharing this easy recipe :)

Jason said...

In today's world we tend to area unit all conscious of the advantages of feeding a healthy, nutrient and well diet, however can we stop to trust what healthy room gadgets area unit out there to form this method in to healthier feeding easier and fewer time overwhelming.

Jason L. Trevino said...

Hi Mieza,
This is a great article you have shared here on Philips Airfryer and Simple Hashbrowns and Chicken Sausage Mini Casserole. I read in detail and got nice information from your post. Thanks for your nice sharing.

Aron_ Seo said...

It's an idea that has got to appeal to keen cooks everywhere - deep-frying without the bother and danger of large volumes of hot oil, to say nothing of the health risks. With the Philips Airfryer, the problem appears to be solved. what is air fryer

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...