Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Sunday, May 26, 2013

Pau Inti Kelapa dan Steamer Phillips

Salam hari minggu...
Budak-budak tu dah sampai ke kampung ke? Selalunya musim cuti sekolah ni ibu-ibu dan bapa-bapa yang bekerja suka menghantar anak-anak balik kampung sementara parents kembali semula untuk bekerja..tentu sunyi umah tu kan...anak-anak mieza pula memang tak boleh berpisah lelama..depa takkan pulang kampung kalau mieza dan suami tiada bersama...minggu ni masih belum mampu untuk pulang ke kampung sebab ada kursus next week..sabar ye anak-anak..


Dah lama mieza tak mengepau...kat umah ni anak-anak tak suka sangat pau inti lauk..depa suka pau inti kelapa je..tak sempat sejuk..angkat je dari steamer zup zap zup licin!

Alhamdulillah kali ni menjadi elok..gebus gebas gitu...satu adunan yang mieza buat ni dapat dapam 30 biji saiz besar..kalau buat comel-comel 3 biji RM1 tu insyaAllah dapat dalam 40-45 biji...

PAU KELAPA
Recipe & Source: Mieza @ WAWMC

Untuk doh:
500 gm tepung gandum
1 st baking powder
1 paket mauripan yis (11 gm)
350 ml air suam
2 camb planta/mentega
2 cam gula
Daun pisang atau tracing paper untuk alas pau

 Untuk inti kelapa:
1 biji kelapa parut (pastikan kelapa muda)
2-3 keping gula melaka
Gula pasir jika perlukan lebih manis
1 camt garam
1 mangkuk air
2 helai daun pandan

Cara-caranya:

1. Sediakan intinya. Hancurkan gula melaka dengan memasaknya dgn semangkuk air dan daun pandan di atas api. Tambahkan garam dan gula jika perlukan manis yang lebih. Bila gula melaka dan gula dah hancur, masukkan kelapa parut dan dikacau sebati. Masak hingga air gula menyerap masuk ke dalam kelapa parut dan sedikit kering. Ketepikan.

2. Sediakan doh: Satukan air suam dengan yis.

3. Di dalam bekas penguli, satukan butter dan gula, putar hingga hancur dan sebati. Masukkan bancuhan yis dan tepung dan baking powder secara berselang seli dan diuli selalu hingga menjadi doh yang kental. Perlu diingat, sukatan tepung adalah subjektif kerana ia mengikut mutu tepung.

4. Biarkan doh yang telah siap dicanai supaya ia agak 'naik'. Ketepikan 15 - 20 minit.

5. Ambil sedikit doh, canaikan di atas tapak tangan berbentuk leper, letakkan inti di tengah-tengah doh dan bungkus berbentuk bulat. Letakkan pau di atas daun pisang yang dipotong 1 inci x 1 inci.

6. Masak air didalam steamer hingga mendidih dan kukus pau selama 7 minit. Jangan dikukus terlalu lama kerana pau ni akan turun semula sekiranya oversteamed.


Gebus gebas kan..Selamat mencuba!


Testing Steamer baru yang mieza menang dalam pertandingan memasak Simplot Hasbrown tu...memang best..cuma saiznya kecil..tapi ok juga sebab dia ada 4 ringkat semuanya..yang paling mieza suka sebab dia transparent..boleh lah nampakpau tu rise kat dalam...

Terima kasih Phillips!

2 comments:

inahar ali said...

wah gebus gebas pau mieza..lama akak x kemari..amboi kemainn menang pertandingan masak lagi..tahniah ye mieza cayang..muaaahhh!!

Mieza said...

Kak Inaaaa...terima kasih banyak...hahahah mencuba nasib je kak..kalau akak masuk tentu mieza kalah hahaha..terima kasih kak!

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...