Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Tuesday, March 19, 2013

Blended Banana Chocolate Cake with Strawberry Balsam Sauce

Assalamualaikum....
Blog mieza ni tenggelam timbulkan...apa nak buat, masa tak mengizinkan mieza nak bertapa depan lappy ni lama-lama...In Shaa Allah bila dah selesai semuanya mieza akan hapdate semua masakan yang tertunggak tu..huhuhuhu

Hari ni mieza mieza MC...tak larat pulak rasanya nak gi kerja..kita off lah sehari...tapi nama je off..dok kat umah ni lagi fenat sebenarnya...tu la kan..sapa kata housewife tak der kerja kan...




Oleh ada pisang yang bertimbun kat umah ni..maka mieza decide nak buat kek pisang..terjumpa resepi ni kat umah Kak Siti Delima...lepas tu ada lak stroberi dalam fridge tu yang usianya dah beberapa hari...jalan-jalan kat dapur omputih nun ternampak pula resepi balsam strawberry sos...jadi mieza decide nak gabungkan kedua resepi ni...bila kawan mieza nampak gambar gambar ni katanya errr ngerilak nak makan sebab merah sangat stroberi tu hahaha


Kat bawah ni rupa Blended Banana Cake yang belum dicurah sos...makan tanpa sos pun sedap tau...yang penting anak-anak cukup suka dengan blended banana cake ni...Alhamdulillah...


BLENDED BANANA CAKE
Source: Siti Delima
Source: Mieza @ WAWMC

Bahan-bahan :
4 biji pisang berangan dipotong kecil-kecil
180 gm minyak jagung/ minyak masak - mieza guna minyak canola
2 biji telur gred A
3/4 cawan gula perang
11/2 cawan tepung kek# (dikurangkan 5 sudu besar)
1 sudu teh baking powder #
1/2 sudu teh soda bikarbonat #
5 sudu besar serbuk koko #
1/3 cawan coklat chip bersaiz kecil
Sedikit badam hiris sebagai hiasan atas kek - mieza skip this


Cara cara :
1. Panaskan ketuhar 170C selama 15 minit.

2. Pisang yang dipotong kecil, telur, minyak jagung dan gula disatukan kemudian di blender hingga halus selama 10 saat.
3. Tuangkan bahan yang di blender dalam mangkuk, kemudian masukkan campuran tepung yang telah diayak tadi. Kaup balikkan sehingga rata. (Jangan lama sangat ya sekadar bercampur saja).
4. Tuang adunan kedalam loyang yang diglis dan alas kertas minyak. Bakar selama 1 jam atau hingga masak.

****mieza bakar 1/2 jam je untuk oven mieza (fan assisted)  menggunakan bundt mould saiz 9 inci kalau tak silap.


BALSAM STRAWBERRY SAUCE

Ingredients:
2 cups of chopped strawberries
1 cup of sugar
2 Tbl. of balsamic vinegar
1 tbsp of corn flour + 2 tbsp of water - mieza tambah

Directions:

Cook strawberries, sugar, and balsamic vinegar in a medium pan on med-high heat for about 10 minutes stirring occasionally. I usually eye-ball the thickness of the sauce to determine when it is done. When the sauce is the consistency of maple syrup on the back of your spoon, remove from heat and allow to cool. Serve warm or cool. Enjoy!

Balsamic Strawberry Sauce ni dimakan dengan ice cream vanilla memang mebelesssss!

8 comments:

Sri Love said...

Huwaaa takleh tahan tengok kek tu bersama sosnya...mintak sepotong dua dear ;)

atie @ ejay said...

wah..makan ngn sos merah gitu mesti best ni :)

Marsita yahya said...

terbaekkk

Mieza said...

Love...meh sini, berpotong-potong pun mieza leh kasi..tp mana leh lawan love punya kek lagi mengancam..mieza budak baru belajar

Atie..sos tu kata kawan mieza nampak ngeri hahah..mieza mmg suka stroberi jadi mmg sedap bg mieza

Mar...TQ dear..

Juane Weg said...

michael kors outlet 70% off
nike high heels outlet online
nike outlet
fitflops online
cheap nfl jerseys china wholesale
vans shoes
coach handbags
coach wallets
michael kors outlet online
new balance
longchamp bags
christian louboutin sale
hermes bag
fake jordans
michael kors handbags
coach outlet 80% up clearance
coach purse
hermes belt
michael kors handbags outlet
coach purse outlet online 80% off
coach outlet store online clearances
coachoutlet.com
christian louboutin outlet
new balance outlet
columbia outlet store
coach diaper bag
prada handbags
columbia outlet
yeezy shoes
lacoste outlet
michael kors outlet
nike air max 2016
north face outlet locations
kids jordans
burberry outlet
the north face outlet
cheap jordans
michaelkors
jordans for sale
puma outlet store
nike outlet store online
michael kors handbags outlet
20160714yxj

Hualala said...

Jordan 4 Retro
Pandora Jewelry Outlet
Jordan Retro 11
Pandora Jewelry
Jordan 11
Air Jordan 11
Kyrie Shoes
Jordan Retro 11
Air Jordan 9
Paul20181225

PalaPala said...

Jordan 4 Retro
Pandora Jewelry Outlet
Jordan Retro 11
Pandora Jewelry
Jordan 11
Air Jordan 11
Kyrie Shoes
Jordan Retro 11
Air Jordan 9
Latrice20190101

Electric Blender said...

You have a good point here!I totally agree with what you have said!!Thanks for sharing your views...hope more people will read this article!!!
If you want to learn more about Best ninja blender, you can visit now

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...