Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Sunday, February 10, 2013

Butterfly Rainbow Cupcakes

Inspired by Kak Azlita Aziz yang mana kerja tangannya Masya Allah sungguh mengkagumkan...mieza amat meminatinya...terpanggil untuk mencuba bila ex-student mieza nak bertunang dan order rainbow cupcake dari mieza..mieza lebihkan dalam 12 biji untuk anak-anak makan...sambil-sambil mencuba butterfly cupcake ini..hasilnya alhamdulillah tidak mengecewakan bila ramai yang memuji akan kecantikannya...anak-anak lah yang paling seronon sebab ada bentuk butterfly...


Butterfly rainbow ni bukan saja sesuai untuk dijadikan hantaran tunang atau kahwin tapi sesuai juga majlis harijadi anak-anak...jom kita tengok resepinya..



BUTTERFLY RAINBOW CUPCAKES
Resepi asal dari RAINBOW CAKE
By : Whisk Kid
The Martha Stewardt Show, April 2010

11/2 cawan tepung gandum
2 sdk baking powder
Secubit garam garam
1/2  cawan butter ~ suhu bilik
3/4 cawan gula castor ~ kurangkan sebab manis
3 biji putih telor ~ suhu bilik ( saiz B)
1sdk esen vanila
3/4 cawan susu segar ~ suhu bilik

Cara-cara:

1. Ayakkan tepung, baking pwder dan  garam ~ ketepikan
2. Panaskan oven pada suhu 170 C. Sediakan paper cup putih secukupnya dan susun dalam muffin tray
3. Ayakkan tepung, baking pwder dan  garam ~ ketepikan
4. Dalam bekas mixer pukul butter dan gula sampai kembang dan  gebu atau butter bertukar warna putih .
5. Masukkan telur putih  dan pukul lagi sampai gebu dan ringan
6. Masukkan esen vanila
7. Kemudian slowkan yang paling perlahan sekali, mixer, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar. Boleh juga guna spatula dan guna kaedah kaup balik.
*Tepung kena berselang seli dengan susu. Mulai dengan tepung dan akhiri dengan tepung juga.
maksudnya : tepung ~ susu ~ tepung ~ susu ~ tepung ~ susu dan akhir mesti tepung

8. Kemudian bahagikan adunan sama banyak dalam 6 bekas berasingan. Letakkan pewarna dalam setiap bekas dan gaul rata(Mieza cuma guna 4 warna sahaja iaitu Merah, Hijau, Kuning dan Biru)
9. Tompokkan setompok setompok warna berlainan warna dan berselang seli dalam paper cup
Buat hingga semua adunan habis (untuk mudah masukkan adunan dalam plastik bag atau pipping bag Gunakan lidi bersih dan buatkan satu putaran pada permukaan kek)

10. Bakar dalam oven selama 25 minit atau sehingga kek masak sempurna.







Cara membuat rama-rama:

1. Potong permukaan cupcake dengan pisau
2. Permukaan kek yang dah di potong tu kita potong pula pada 2 bahagian
3. Paipkan cream atau buttercream atas permukaan kek yang telah di potong
4. Kemudian susunkan permukaan kek untuk membentuk rama-rama
5. Letakkan manik sebagai badan rerama





Kalau nak buat hantaran  elok digunakan buttercream sebab tahan lama..kalau nak makan sendiri dan nak lebih sedap boleh guna whipped cream...hmmmm yummy

BUTTERCREAM

80 gm butter
250 gm creamwell
1/2 cawan icing sugar
1/4 cawan golden sirap

Potong butter kiub. Satukan butter bersama cream wel dan pukul hingga kembang dan putih
Icing sugar di ayak. Masukkan icing sugar dan golden sirap ke dalam butter yg telah dipukul kembang tadi. Gaul rata semua bahan ini dengan menggunakan spatula aje hingga bercampur sebati.
Kemudian bolehlah di letakkan pewarna mengikut warna pilihan.
Masukkan butter cream dalam piping bag dengan nozel pilihan dan bolehlah paip kan pada kek.




Selamat Mencuba !

7 comments:

Uda said...

wah......meriah nampak kek tu!!!

sudipVSsenduk said...

Alahai mieza... Sayangnya nak makan, tenung aje la cupcake tu nampaknya XD

Michela said...

These look fantastic! Great recipe!

I just discovered your blog and browsed through some of your recipes, they all look scrumptious!

Even if I have to use the translator I really enjoy reading your posts :)

I'm a new follower!

Michela from Italy

Nuwairani Ismail said...

cantiknya cupcake ni! tak pernah terfikir boleh deco jd butterfly

[email protected] said...

wah kalau damia tengok ni mesti geram nak makan..hehe

Gee® said...

canteknyaaaa...

mmjiaxin said...

hollister clothing
ugg outlet
arizona cardinals
cheap nba jerseys
michael kors outlet online
christian louboutin,louboutin,louboutin outlet,louboutin outlet italia,scarpe louboutin
ralph lauren,polo ralph lauren,ralph lauren outlet,ralph lauren italia,ralph lauren sito ufficiale
ray ban sunglasses
louis vuitton handbags outlet
michael kors outlet online
kobe shoes
ray ban,rayban,occhiali ray ban,ray-ban,ray ban occhiali,ray ban sunglasses
nike free
air jordan 11
ed hardy clothing
the north face outlet
new england patriots
tiffany and co
green bay packers
cheap ugg boots
mm1119

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...