Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Tuesday, January 22, 2013

Apam Pisang Bakar (Resepi Kelantan)

Masa mieza kecil-kecil dulu..inilah antara kuih kegemaran mieza..masakan mieza tak gemar, emak selalu memasaknya pagi-pagi sebagai sarapan...kekadang mieza bawa bekal ke sekolah..kekadang jika emak masak lebih, mieza hantarkan ke kedai kopi dekat umah...usahawan muda gitu hahaha

Punyalah mieza teringin nak makan apam ni..bila tanya mak, mak kata dia dah tak ingat resepinya..paling sedih, bukan je dia tak ingat resepinya, dia langsung tak ingat yang dia pernah buat...sedih je hati mieza sebab banyak benda yang dah lupa..sib bek dia belum lupa mieza...esok-esok bila dah tua agaknya mieza pun lupa banyak juga kan..sebab itulah mieza wujudkan blog ini..agar resepi-resepi dalam ni boleh digunapakai oleh putera puteri mieza..


Bila dapat makan apam ni rasa seronok sangat...resepi asal di Kelantan ada dimasukkan tapai beras..tapi oleh kerana suami mieza tak leh makan tapai maka mieza omit that part...

APAM PISANG BAKAR
Source: Mieza @ WAWMC

2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 -2 keping gula melaka dicairkan
1/2 st garam
1/2 peket yis mauripan
4 ulas bawang merah - dikisar
1 sudu lada hitam - dikisar
2 inci halia - kisar
2 inci lengkuas - dikisar dengan sedikit air dan ditapis, ambil jusnya.
6 biji pisang emas/pisang kapas masak - dikisar
Sedikit air untuk membancuh




Cara-cara:

1. Satukan semua bahan kecuali air di dalam mangkuk.
2. Perlahan-lahan masukkan air sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati. Kepekatan adunan adalah sama dengan bancuhan adunan penkek. Perapkan 1-2 jam.
3. Panaskan kuali non stick berukuran 4 inci di atas api kecil. Olehkan dengan sedikit mentega.
4. Sendukkan adunan apam sebanyak satu senduk dan tuangkan ke dalam kuali. Bakar hingga perang dan berlubang. Terbalikkan ke bahagian satu lagi dan bakar lagi hingga perang.
5. Hidangkan bersama kelapa parut yang digauk bersama sedikit garam.


Jika tak ada stok pisang di rumah boleh diganti dengan 1 cawan nasi dan 1 cawan tapai ubi/tapai beras. Memang sedap sangat. Suami dan anak-anak pun suka sangat walaupun pertama kali makan. Terubat kempunan mieza nak makan...dappppp!

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...