Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Saturday, December 21, 2013

Russian Black and White Cake

Alhamdulillah setelah berkurun resepi cake yang mabeles ni, hari ni maka berjaya juga mieza menge'kek'. seronokkkkkk sangat. Selepas balik kerja semalam semangat berkobar nak bake this cake. Maka selepas dinner cepat-cepat mieza masuk dapur dan sediakan keknya. Baru pagi ni mieza teruskan kerja-kerja mendeco cake menjadi black and white.

Dari mana datangnya nama Russian Black and White Cake ni mieza pun tatau. Yang mieza tau kek ni sangat sedap masyaAllah. Tatau dah nak kata macam mana lagi. Kena try sendiri. Memang ia dari kategori kek yang heavy. Tak leh makan banyak kalau tengah berdiet. Nanti diet ke lautttttt.

Special thanks to Kak Azlita yang menunjukkan cara-cara nak black and white kan kek ni. Mieza ni memang minat sangat dengan hasil kerja tangan Kak Azlita. Semuanya kemas-kemas dan cantik-cantik belaka.
BLACK AND WHITE RUSSIAN SQUARE CAKE

Kek Coklat Lembab
Bahan A:
300g tepung gandum
100g serbuk koko
1 tsp serbuk penaik
1 tsp soda bikarbonat
Bahan B:
3 biji telur A saiz
400g gula kastor
1 tsp esen vanilla
Bahan C:
250ml susu cair
250ml minyak jagung
2 sudu besar susu pekat manis

Bahan D:
250ml air panas

Penyediaan kek:
1. Satukan semua bahan A kemudian ayak. Ketepikan
2. Satukan bahan B di dalam elektrik mixer. Pukul hingga putih
3. Masukkan minyak dan susu cair, jika nak lebih moist boleh tambahkan 2 sudu besar susu pekat manis. Pukul hingga sebati
4. Masukkan bahan tepung (bahan A) yang telah diayak tadi sedikit-sedikit dan kaup balik adunan dengan
spatula.
5. Tambahkan air panas dan gaul rata.
6. Tuang adunan dalam loyang empat persegi ukuran 8 inci yang telah digris dan dilapik dasar loyang dengan kertas minyak
7. Bakar adunan di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170C. Masa pembakaran 1 jam hingga 1 jam 1/2 bergantung kepada kepanasan ketuhar.
8. Untuk memastikan kek telah dibakar sempurna,cucuk tengah kek secara sendeng dengan lidi bersih.Bila lidi keluar bersih ini bermakna kek telah dibakar sempurna. Jika tidak tambahkan lagi masa membakar.
9. Sejukkan kek atas redai setelah masak.


Krim Keju Moca
 
Bahan A:
12g gelatin
60g air
 
Bahan B:
400g krim keju
2 tsp Nescafe segera~boleh juga letakkan pes moca
60g gula icing
 
Bahan C:
300g krim putar bukan tenusu
 
Penyediaan:
1. Satukan gelatin dalam air. Biarkan hingga kembang. (Lebih kurang  5 minit)
2. Kemudian cairkan secara double boil.
3. Satukan bahan B. Pukul hingga lembut.
4. Masukkan gelatin ke dalam bahan B dan pukul hingga licin.
5. Dalam bekas lain,pukul krim putar bukan tenusu hingga kental
6. Kaup balik krim putar dalam krim keju hingga bergaul sempurana
7. Masukkan dalam piping bag dan dinginkan dalam peti ais
Chocolate Ganache
 
Bahan A:
250ml krim tenusu
40g sirap glukos
 
Bahan B:
400g coklat masakan gelap
30g mentega
1 sudu besar pes hazelnut~jika suka
 
Penyediaan:
1. Satukan krim tenusu dan sirap glukos. Didihkan sehingga timbul buih-buih kecil ditepi periuk
2. Coklat masakan gelap dicincang halus.
3. Tuangkan krim panas ke dalam bekas coklat dan biarkan coklat mencair,gaul rata.
4. Masukkan mentega dan gaul sempurna. Jika inginkan rasa ganache yang lebih enak tambahkan 1 sudu besar pes Hazelnut,jika tiada boleh letakkan nutella sebagai ganti.
5. Sejukkan. Masukkan dalam piping bag dan dinginkan dalam peti ais
 
 
 
Sirap Nescafe
 
1 sudu besar Nescafe segera
1/4 cawan air suam
 
Satukan semua bahan dan kacau rata
 

PENYEDIAAN RUSSIAN BLACK AND WHITE CAKE

1. Kek yang telah sejuk dipotong kepada 4 kepingan dan letakkan 1 keping kek atas lapik kek.
2. Sapukan sirap nescafe di atas permukaan kek rata. Boleh juga masukkan sirap dalam botol spray dan spraykan atas kek,ini bertujuan untuk melembabkan kek.
3. Paipkan di tengah-tengah kek secara menyerong, ganache coklat diikuti krim keju moca. Lakukan berselang seli sehingga habis
4. Letakkan pula sekeping lagi kek dan seperti yang pertama sapukan sirap nescafe.
5. Kemudian paipkan pula krim keju moca di tengah kek secara menyerong. Ulang proses yang sama hingga habis semua lapisan kek.
6. Kemaskan tepi kek. Simpan sebentar dalam peti ais
7. Kemudian salutkan atau lepa kek dengan baki krim keju moca pada keseluruhan kek. Simpan semula dalam peti ais hingga krim keju mengeras
 
8. Ambil lebihan ganache dan cairkan dengan kaedah double boiler.Alihkan kek atas redai.
9. Alas redai dengan loyang supaya lebihan ganache tumpah ke dalamnya.
10. Tuangkan ganache atas di tengah kek,kemudian di tepi hingga ganache meleleh turun dan menyaluti keseluruhan kek.
11. Sendengkan ke kiri dan ke kanan loyang supaya ia rata. Biarkan sebentar.
12. Simpan kek dalam peti ais hingga ganache mengeras
13.Hias kek mengikut kreativiti 
 
Black and White Russian Square Cake,seeloknya potong sekeliling kek untuk menampakkan corak sesuai dengan nama yang diberikan padanya.


Wednesday, December 18, 2013

Putu Halba - Tak lapuk dek hujan tak lekang dek panas..

Dua minggu lepas mieza terpandnag sepohon (sepohon je ahakksss) pokok ubi kayu yang mieza tanam kat yard belakang umah dah besar panjang...dah boleh digali hasilnya..cepat-cepat mieza mintak tolong suami galikan. Kalau sendiri gali memang tak tercabutlah ubi tu. Alhamdulillah hasilnya tak menghampakan. Besar-besar ubinya. Walaupun hanya sepohon je yang ditanam tapi ubinya memang cukup makan kami sekeluarga. Bila tengok ubi yang gemuk-gemuk suami pula jadi excited lebih. Cepat-cepat dia pacakkan dua dua batang ubi kayu yang baru.

Pernah makan kuih ni? Ini kuih feveret mieza masa kecil-kecil dulu. Mak suka sangat masak ni especially musim banjir. Lama sangat tak rasa kuih putu halba ni..cara nak masaknya pula sangat lah senang.


PUTU HALBA

1 kg ubi kayu parut
1 sudu besar halba
2 keping gula melaka - diracik
1 cawan kelapa parut putih
1 sudu teh garam




Cara penyediaan:

1. Ubi kayu dicuci dan diparut. (cara mieza- ubi kayu diracik kecil dan dikisar dalam food processor lagi cepat)
2. Masukkan ubi kayu yang diparut ke dalam kain bersih dan perah sampai kering airnya. Buang airnya dan simpan hampasnya.
3. Gaulkan hampas ubi kayu tadi bersama halba dan sediakan pengukus hingga airnya mendidih.
4. Masukkan ubi kayu ke dalam acuan. Taburkan gula melaka racik dan tabur semula ubi kayu. Kukus hingga masak.
5. Bila sudah masak angkat dan sejukkan. Hidangkan bersama kelapa parut yang digaul bersama sedikit garam


Sedap sangat! Kuih tradisi yang sentiasa segar dan tan tak lapuk dek hujan tak lekang dek panas. Selamat mencuba ye!

Friday, December 13, 2013

Tom Yum Kelapa - yang sangat mabelesssss

Fuhhh fuhhh fuhhh tiup sawang dulu sebab dapur ni dah naik sawang kan...tom yum kelapa ni rasanya adalah dalam sebulan yang lepas mieza masak...tak sempat nak post ke sini...balik kerja memang terus padam lepas solat maghrib..kekadang tu solat Isyak pun pukul 2 pagi...kerja ni memang tak pernah abiskan...rasanya dah buat kerja tetiap ari..tapi tetap gak menimbun...cer explain, awat jadi lagu tu???

Tom yum kelapa! First time dengar namanya memang teruja sangat..seumur hidup mieza (yang baru 17 tahun ni ahaksss) tak pernah denngar nama tom yum kelapa...apa lagi nak memakannya...satu hari semasa berkursus di UUM Kedah, sorang kawan ajak mieza makan tom yum kelapa di Padang Besar...wahhhh terujanya...terus mieza setuju..

Dan memang tak menghampakan! Walaupun travel dari Sintok ke Padang Besar memakan masa +/- sejam namun tidak kukesali kerana tom yum kelapanya memang emppphhhh! Mabelesss! Di Padang Besar, tom yum kelapa ini dihidang dalam buah kelapa muda. Harganya RM20 untuk sebiji tom yum kelapa...memang kami order sebiji tom yum kelapa untuk setiap orang! Hambik ko! Makan tak hengat!






Oleh sebab keterujaan yang melampau, mieza terpanggil untuk interview  tuan kedai tentang resepinya...nak masak kat hubby! Tapi was was gak memula tu..ye la kan orang berniaga, kalau kita tanya resepinya mau ke dia share...tapi kalau tak cuba tanya kita tatau kan apa reaksi dia...maka dengan segan silu mieza pun masuk ke dapur restoran sambil dalam kepala ni mengatur ayat-ayat manis pembuka bicara...

"Akak, sedapnya kak tom yum kelapa tu" heheheh kita mulakan dengan pujian dulu...
Akak tuan kedai tu senyum...ok dia senyum..macam petanda baik la kan..
"Tak pernah saya makan tom yum kelapa kak...ini lah first time"
Akak tu senyum lagi...opps lupa lak, akak tu orang siam..ke dia tak paham mieza cakap...
"Sedap sangat kak"
Senyum lagi sambil kira duit...huh mesti banyakkan duit dia...heheh
"Suami saya pun tak pernah makan...saya dah ambik gambar dan whats app dia kak...terus dia suruh saya masak untuk dia"
"Senang je masaknya tu" akhirnya dia jawan! Dalam dialek melayu siam!
"Macam mana nak masaknya kak..saya nak balik masak..saya dari KL ni kak" pancing jangann tak pancing
"Masak macam tom yum biasa cuma kuahnya jangan letak air paip tapi letak air kelapa muda"
"ooooo gitu ke kak...senang je ye kak"
"Tapi kena guna sambal cili dia la baru sedap" Ooowhhh ada sambal cili special lak tuuuu
"Sambal cili apa tu kak?"
"aabsnchrstdkslal" dia cakap siam ko...ternganga lah mulut mieza "beli je kat pasar tu ha"
"errr...akak, saya tak paham akak cakap sambal cili apa tadi..saya tk reti cakap siam kak"
Terus dia ambik kertas dan tulis tulisan siam
"Kak, saya tak reti baca siam"
"Tak payah baca..tunjuk je kertas ni kat jurujual tu..nanti bagi sambal cili untuk masak tom yum kelapa"
"Ohhh terima kasih banyak kak"

Hah ambik ko! Sudi pun kak tu kongsi resepi yang mabeles ni...sekarang biar mieza lak yang share dengan you allllllsssss..


TOM YUM KELAPA
(Untuk 4 orang)

Bahan:
6 ekor udang galah saiz besar
5-6 ekor sotong - potong cincin
Ayam bahagian bertulang - potong kecil
Sedikit daging - dihiris
2 biji kelapa muda - ambil air dan sendu isinya
3-4 biji bawang kecil - hiris
3 biji bawang putih - ketuk
1 biji bawang besar - belah 4
1/2 inci halia - ketuk
1 inci halia - ketuk
3 batang serai - ketuk
6-7 biji cili api - ketuk
1 kiub tom yum
4-5 helai daun limau purut
2 biji tomato - belah 4
Sedikit daun ketumbar dan daun bawang - hiris
2 sudu besar sos ikan
2 sudu besar sambal cili thai (rujuk gambar)
air limau nipis
Minyak untuk menumis


Cara penyediaan:

1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bawang merah dan bawang besar hingga perang dan kemudian masukkan sambal cili thai. Kacau rata.
2. Masukkan serai, halia, lengkuas dan kiub tom yum kemudian masukkan air kelapa serta udang dan bahan lauk yang lain.
3. Masak hingga udang dan lauk yang lain masak.
4. Tambahkan cili api, buah tomato dan sayuran kegemaran seperti lobak merah, bunga kubis dan sebagainya.
5. Rasakan masin dengan memasukkan sos ikan dan juga perahan air limau nipis..
6. Akhir sekali masukkan isi kelapa muda, daun limau purut, daun bawang dan daun ketumbar.

Chilli paste yang direkemen kan oleh tukang masak restoran tu..RM6 sebotol..letak dalam nasi goreng pun sodap! Dan ada logo halal Thailand. Suami makan nasi bertambah-tambah...memang sodap katanya!

Cubalah..insyaAllah tak menyesal...

Sunday, November 24, 2013

Abok-Abok Sagu

Cuti sekolah dah bermula...wahhh seronok kan...walaupun mieza tak bercuti tapi keseronokan tetap terasa..yang paling seronok anak-anak lah..tak payah bangun pagi..boleh lah berperam dalam selimut kan...bila hari hujan lagi lah best melingkar dalam selimut...jeles kan..huhuu

Bila cuti begini ramai yang bawa anak-anak bercuti...buka je FB banyak sekali gambar yang rakan-rakan post...ada yang bercuti di Bali, Bandung, Hong Kong Disneyland..malah ada yang ke London...

Yang bercuti dalam negara pun tak kurang juga hebatnya...ada yang ke Langkawi, ke Legoland di Nusajaya..Penang....hmmmm ke mana kawan-kawan mieza nak bawa anak-anak bercuti kali ni? Masih sedang menimbang-nimbang nak ke mana kali ni...mungkin kali ni mieza akan bawa anak-anak ke Pulau Pinang...depa tu belum pernah ke Bukit Bendera...tapi sebelum melancong meh kita minum petang makan kuih abok-Abok Sagu ni...


Dah lama sebenarnya teringin nak buat kuih ni..kali pertama makan di sebuah restoran di Melaka tahun lepas..bila makan hmmm sedapnya kuih ni..terus tanya tuan kedai tu apa nama kuih ni dan mieza diberitahu nama kuih abok-abok...baru mieza nak ambik bungkusan kedua, errrr dah habis...wahhhh kecewanya...bila balik umah terus mieza gudel resepinya..dan Pak Cik gugel memang sahabat yang baik sentiasa available dengan apa mieza cari...



Ini lah hasilnya kerja tangan mieza, first time buat jadi banyak lah cacat cela...tapi tak per, ini namanya proses pembelajaran...mieza agak frust la hehehe

Pertama: mieza ke pasar nak beli kelapa parut, sampai-sampai je di kedai jual kelapa terpampang nota "kelapa parut dan santan sudah habis" wah wahhhh agaknya hari ni ramai sangat orang nak masak lemak je...jadi mieza hanya pakai je kelapa parut yang available dalam peti ais uhukkksss

Kedua: mieza rendam sagu agak lama...1/2 jam mieza rendam sebabnya sambil-sambil masak lunch, jadi terlajakkkk rendam alkisah sagu dah terlebih kembang ahakkkss

Ketiga: mieza terlebih kukus...uhukkksss resepi asal kata kukus selama sejam...mieza kukus 1/2 jam dan kemudian cek..alamakkkkkk dah overcook! Tapi tapi tak per sebab may be resepi asal kukus lama sebab dia buat saiz besar-besar...bukan resepi yang salah tau...sebab lain pengukus dan lain saiz abok-abok lain lah pula masa mengukusnya..

Tapi nota penting, kalau dah rendam lama jangan kukus lama-lama sangat nanti overcook tak syokkkkk...dan jangan sesekali putus asa...kena cuba lagi dan lagi dan adjust mana yang patut untuk mendapat kan tekstur yang sedap hmmmmm


KUIH ABOK ABOK SAGU

Bahan-bahan
1 cawan sagu biji
1 cawan kelapa parut muda
Gula melaka secukupnya diracik-racik
Secubit garam
Daun pisang
Pencungkil gigi

Cara-cara:
1. Sagu di bahagikan kepada 2 bahagian dan direndam selama 15 minit. Satu bahagian diletakkan pewarna hijau dan satu lagi diletakkan pewarna merah/pink. Sementara itu, panaskan air dalam pengukus hingga mendidih.
2. Setelah 15 minit, toskan air dan sagu digaulkan rata dengan kelapa parut dan sedikit garam.
3. Koyakkan daun pisang selebar 2 tapak tangan dan bentukkan kon.
4. Sudukan sedikit adunan hijau dan masukkan ke dalam kon daun pisang. Tekan dan ratakan.
5. Masukkan 1 sudu kecil gula melaka racik dan masukkan ke dalam kon (gula melaka berada di atas sagu hijau).
6. Kemudian masukkan pula 1 sudu besar sagu merah. Ratakan. Tutup kemas kon dan semat dengan pencungkil gigi. Ulang hingga habis.
7. Kukus sago selama 15-20 minit. Biarkan kuih sejuk sebelum dimakan.



Kalau susah untuk mendapatkan daun pisang boleh juga dikukus di dalam acuan. Jika nak senang makan dan kiut miut penyediaannya boleh lah dikukus dalam acuan lompang.


Tu dia kuih abok abok mieza yang kekurangan kelapa parut...uhukksss...tapi tetap licin dibedal anak-anak...
KEBAHAGIANMU KEGEMBIRAANKU ^__^

Tuesday, November 19, 2013

Temui Mieza di Iklan Simplot Simply Sedap @ TV3

Assalamualikummm...salam sayang...
Alhamdulillah..setelah sebulan mieza di'kurung' di hotel EDC-UUM kerana berkursus akhirnya tamat juga pada Jumaat lalu..happynya kemain lagi sebab dapat balik umah di Tg Malim dan bersama dengan family dan yang paling best mieza dapat 'bersilat' di dapur mieza yang kecil itu...wah wahhh rindunya pada dapur itu...tapi hari ni mieza tak nak cerita pasal masak-masak...tapi masih lagi ada connection dengan food...mieza nak cerita tentang penglibatan mieza dalam penghasilan clip iklan Simplot Simply Sedap..

Haaaaa...dah tengok ke belum? Ke tak perasan pun mieza dalam iklan tu? Tapi kalau tak perasan pun mieza paham, mieza bukan retis glamer ahakkkssss..

Bagi yang belum tengok..boleh klik kat bawah ni..

video

Ini adalah kali kedua mieza masuk TV..
Teruja?

Mestilah teruja..sebab tak pernah mimpi pun nak masuk TV..kali pertama masuk TV masa TV3 siarkan berita tentang pertandingan masak anjuran Simplot dan Phillips pada bulan Jun yang lepas..berita tu disiarkan menerusi slot Malaysia Hari Ini...kali kedua tentulah penglibatan mieza dalam clip iklan ni..clip berdurasi 15 saat ini mula disiarkan minggu lepas dan akan ke udara di TV3 sehingga hujung Disember 2013...bagi yang tak sempat nak catch clip tu, boleh tengok kat atas tu..

Mieza ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada E-Laine (Regional Commercial Marketing manager) dan K.K. Saw (Simplot Commercial Marketing Assistant Manager) kerana sudi 'pinang' mieza untuk penghasilan clip ini..masa tu mieza tengah berkursus di Bangi di dalan bulan puasa tetiba dapat email dari KK...penuh teruja, kami meet-up one day kat ofis Simplot dan selepas berbincang dengan suami, mieza bersetuju untuk melibatkan diri kerana shooting untuk clip ini tidak mengambil masa yang lama dan tiada skrip untuk dihafal...apa mieza cakap adalah apa dialami setiap hari...dan Alhamdulillah setelah 1/2 hari shooting, clip ini kini telah ke udara...TQ juga buat KK sudi belanja anak mieza makan KFC sebab dia dah nangis kepenatan shooting yang asyik kena retake hahah..maklumlah amatur!

Terima kasih juga kepada production krew yang semuanya friendly dan sudi cuci dapur mieza sampai bersih...nescafe tarik you all memang the  best..sedap sangat...do keep in touch!

Alhamdulillah setelah clip itu dikeluarkan hit blog WAWMC juga semakin meningkat sebab kat clip tu ada di tuliskan URL ke blog WAWMC..yang paling seronok anak-anak mieza lah..kat sekolah cikgu dan rakan kemain lagi bertanya..macam artis pulak hahaha

Nak ke udara lagi tak next time? Ini lah soalan yang banyak mieza terima melalui fb mahupun email mahupun lisan..jawapan mieza...tentulah nak jika diberi kepercayaan lagi...mieza teringin nak melibatkan diri dalam rancangan masak-masak!

Dalam clip tu juga disiarkan gambar dish yang mieza masak sempena pertandingan masak-masak Simplot hari tu...apa dishnya?

Taraaaaa...ini lah dia dishnya yang diberi nama Hashbrown and Chicken Sausage Mini Casserole..mieza akan post recipenya dalam entry yang akan datang...tunggu tauuu


Salam sayang...muah muahhhhh!






Monday, November 11, 2013

Baked Elbows with Carbonara Seafood

Assalamualaikum..salam sayang salam rindu dari mieza..sebulan mieza tinggalkan blog ni..bermaksud sebulan jugalah mieza tak masak..rindu pada dapur jangan cerita la kan...
Kenapa mieza tak masak?
Dapur mieza rosak?
Gas abis?
Dah abis idea?
Mabuk mengandung?
Dah abis idea?



Hahaha..semua tu bukan..itulah soalan yang mieza dapat dari email...bukan..bukan sebab semua tu..sebabnya mieza terpaksa berkursus di UUM, Kedah selama sebulan..insyaAllah Jumaat tamatlah sebulan mieza di UUM...memang jadual pack sangat sampai tak der masa nak update blog...dah abis kelas pukul 10.30 malam, mata ni dah layu la pulak..alhamdulillah malam ni speaker cancel kelas...boleh la post resepi yang dah lama ni...

Jom kita zaaaaazzzz resepi nya..

BAKED ELBOWS WITH CARBONARA SEAFOOD

300 gm elbows - boleh pakai pasta jenis apa pun..ikut suka..
2 ulas bawang putih - cincang
1 biji bawang besar - dadu
1 biji cili benggala - dadu
2 sb minyak zaitun
1 tin sos carbonara - mieza guna preggo
1 tin cream of mushroom - mieza guna heinz
1 keping ikan salmon
1 biji lemon
Sedikit serbuk lada hitam
100 gram udang - buang kulit
Mozarella cheese
Parmesan cheese
2 st daun herba campuran (oregano/rosemarry/thyme)
Garam gula secukupnya.

Cara-cara:

1. Rebus pasta hingga lembut, tos air dan ketepikan.
2. Perap ikan salmon bersama sedikit garam, serbuk lada hitam dan perahan jus lemon. Kemudian pan grill hingga masak. racikkan isinya dan asingkan tulang. Ketepikan.
3. Panaskan minyak zaitun di dalam kuali, tumis bawang putih dan bawang besar hingga perang. Kemudian masukkan isi udang dan masak seketika hingga udang masak dan agak perang.
4. Masukkan pula cili benggala yang telah didadu dan masak hingga cili layu.
5. Seterusnya masukkan sos carbonara dan krim cendawan/ayam. Boleh tambah sedikit air jika sos terlalu pekat.
6. Masukkan pula isi ikan dan herba campuran. Rasakan masin manis. Jangan letak garam dulu sebab krim cendawan sudah agak masin. Jika masih tak cukup masin baru masukkan garam.
7. Akhir sekali masukkan pasta dan gaul rata.
8. Sediakan bekas kaserol untuk membakar. Panaskan oven 180'C. Gris loyang dengan butter. Masukkan adunan pasta dan jadikan layer pertama. Taburkan keju mozarella dan parmesan di atasnya. Kemudian sendukkan adunan pasta dan begitulah seterusnya diakhiri dengan layer keju paling atas. (pasta-keju-pasta-keju)
9. Bakar dalam oven selama lebih kurang 15 minit atau sehingga lapisan keju keperangan. Sesuai untuk hidangan minum petang :)



SELAMAT MENCUBA...
Temui mieza di iklan produk Simply Sedap Simplot di TV3 :)

Monday, September 30, 2013

Pulut Kuning Rendang Ayam

Ni pulut kuning ke pulut oren? Ahakkkksss..tak per lah kan, janji kuning...hubby kata terlebih kaler..memula mieza rendam dengan kunyit tapi nampak tak kuning, jadi mieza tuang pewarna kuning telur, sekali terlebih kuning pula..tak per lah kan heheheh

Adat Melayu jika ada kesyukuran atau hajat selalu dibuatkan pulut kuning..pulut semangat kata orang Melayu...pulut ini juga mieza sediakan kerana mieza ada berniat, jadi sekarang niat sudah kesampaian maka hendaklah ditunaikan niatnya..

Ini adalah kali pertama mieza mengukus dan memasak rendang ayam secara solo..selalunya mieza jadi chef kedua atau ketiga atau keempat atau hanya jadi pelakon extra je..yang jadi chef pertama of coz la mak atau nenek atau mak mentuaku...dimulakan dengan Bismillah, Alhamdulillah mieza berpuas hati dengan hasil sentuhan julung kali ini..cuma mungkin untuk kali keseterusnya perlu ditambahbaik seperti tang kaler tu...jangan jadi oren lagi hahahah


Untuk sekilo pulut, mieza masak rendang seekor ayam...rasanya seekor tak cukup puas jadi next time nota untuk diri mieza sendiri untuk sekilo pulut elok rasanya dimasak 1 1/2 atau 2 ekor ayam..biar ayam yang lebih jangan pulut yang lebih..sebab kalau rendang ayam yang lebih, ia boleh dimakan dengan nasi putih atau pun roti...hmmmm

PULUT KUNING

1 kg beras pulut
2 st serbuk kunyit
1/2 st pewarna kuning
2 cawan santan pekat (200 ml pati santan + 1 cawan air)
4 sb gula
1 sb garam
1 keping asam keping

Cara penyediaan:
1.Beras pulut dicuci dan direndam dengan air bersama serbuk kunyit, pewarna kuning dan asam keping selama 3-4 jam. (Semalaman lagi bagus)
2. Didihkan air dalam pengkus, toskan beras pulut dan kukus pulut sehingga separuh masak.
3. Sementara itu, masakkan santan bersama gula dan garam hingga mendidih.
4. Apabila pulut separuh masak, angkat pulut dan tuangkan ke dalam besen. Masukkan santan yang telah dimasak dan gaul hingga sebati sehingga semua santan telah menyerap masuk ke dalam pulut sepenuhnya.
5. Masukkan kembali pulut yang telah digaul santan ke dalam pengukus dan kukus kembali hingga masak.
6. Angkat pulut dan tekan ke dalam acuan untuk mendapatkan bentuk yang dikehendaki.
7. Hidang pulut bersama telur rebus dan rendang.


Niat dihati nak masak rendang daging, tapi stok daging tak der dan mieza ke pasar malam pun tak berniaga pulak brader daging last week, jadi terpaksalah ditukar dengan rendang ayam..

RENDANG AYAM
(Nota untuk mieza: next time untuk sekilo pulut mieza nak sediakan 2 ekor ayam)

1 ekor ayam- dipotong 15 atau ikut suka dan dibersihkan
2 - 3 helai daun kunyit - dihiris nipis seperti bunga rampai
7-8 helai daun limau purut
sedikit air asam jawa
300 ml pati santan secukupnya - + 1 cawan air
2 sb kerisik 
Sedikit gula melaka - atau hingga cukup rasa
1 batang serai (diketuk)
4 sb cili kisar - jika suka pedas boleh letakkan lebih cili
1 sb serbuk kari daging 

Bahan Tumis:
1 inci  kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih

Bahan-bahan kisar :
1 labu bawang besar
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
6 batang serai
1/2 inci kunyit hidup
1 inci halia
1 inci lengkuas


Cara penyediaan :

1. Tumiskan bahan tumis hingga wangi kemudian masukkan bahan kisar, serai ketuk, serbuk kari dan cili kisar sehingga pecah minyak.
2. Kemudian masukkan ayam, dan sedikit air. Masak hingga ayam empuk.
3. Seterusnya masukkan kerisik, santan dan daun limau purut. Reneh hingga kuah pekat. Kacau sesekali.
4. Masukkan air asam jawa, daun kunyit dan rasakan manis masinnya.
5. Sedia untuk dihidang.

Sunday, September 29, 2013

Cream Puff

Esok dah hari Senin kan? Cepatnya! Baru je semalam hari Jumaat! Tak aci! Kalau lah mieza boleh jadi full time housewife beshnyerrrrr!

Hari Jumaat yang lepas kita mengerim puff lagi..untuk ke berapa puluh kali entah..anak-anak kat umah ni semua suka makan cream puff. Cuma permintaan depa boleh tak sediakan dalam saiz yang lebih kecil. Biar sebiji krim puff boleh terus masuk semulut. Huh! Banyak betul songeh depa ni hahahah


Buat adik ipar mieza yang bertanyakan resepi cream puff ni semalam...ni dia resepinya dik..dan selamat mencuba..heheh..tapi buatlah dalam bentuk yang lebih kiut miut ye..kakak mu ni malas pulak nak buat kecik-kecik...satu lagi pesan kanda wahai dinda, cream puff ni dibakar menggunakan api tinggi jadi atasnya senang hangus, jadi akak letak tray yang besar (tray kosong) pada rak yang paling atas, dan cream puff di rak kedua dari bawah. Jadi heat oven tak terus membakar puff..nantu puff cantik..tak gelap..paham tak? Kalau tak paham ekau call la ye hehehe

CREAM PUFF

125 gm butter
3/4 cawan air
1/4 cawan susu segar
150 gm tepung - ayak
1/4 st garam - ayak
1 st baking powder - ayak
4 biji telur - mieza guna saiz AA
1 st esen vanilla

Cara Penyediaan:

1. Panaskan oven 200'C. Satukan butter dan air di dalam periuk non-stick dan didihkan.
2. Bila butter dan air dah mendidih, masukkan bahan-bahan yang diayak (tepung, garam dan baking powder) dan kacau dengan menggunakan senduk kayu cepat-cepat hingga menjadi adunan yang tidak melekat di periuk.
3. Tutup api dan pindahkan adunan puff ke dalam mixer. Putar dengan kelajuan sederhana hingga suam.
4. Pecahkan sebiji telur dalam bekas lain. kocokkkan dengan garfu dan masukkan ke dalam adunan puff. Putar hingga sebati. Ulangi dengan telur kedua dan seterusnya.
5. Tambahkan esen vanila dan tukar kepada kelajuan tinggi dan putar hingga berkilat dan pekat.
6. Masukkan adunan ke dalam piping bag dengan nozel open star dan paipkan ke atas loyang yang telah digris dengan sedikit butter. Renjiskan (spray) sedikit air di permukaan puff.
7. Bakar dalam oven 200'C selama 15-20 minit bergantung kepada jenis oven.
8. Sejukkan di atas redai


CUSTARD FILLING

1 cawan air
1/2 cawan susu cair/susu segar
1/3 cawan tepung kastad
5 sb gula
1 st esen vanilla
1/2 st pewarna kuning

Cara Penyediaan:

1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk tidak melekat. Kacau hingga semua bahan sebati.
2. Masak di atas api sederhana sambil sentiasa dikacau.
3. Masak hingga pekat dan berkilat. Tutup api dan sejukkan


Cara penyediaan Cream Puff

1. Potong puff tetapi jangan putus.
2. Paipkan custard filling ke dalam puff dan tutup.
3. Taburkan gula icing ke atas puff

SELAMAT MENCUBA

Saturday, September 28, 2013

Pau Pandan Inti Kelapa

Tanjong Malim sekarang diserang wabak demam Chicken Pox..satu umah ni demam tapi belum ada tanda nak kena chicken pox. Umar demam dari hari Khamis, Jumaat Papa dan Wawa pula sambung demam..maka mama terpaksalah jadi misi! Tengaharinya si papa nak makan sup cendawan, bila dah masak, sikit aja dihirup kuahnya..tak lalu agaknya..kesian pula mieza tengok. anak-anak pula meminta-minta mieza masakkan pau..depa memang suka dengan pau inti kelapa ni. Inti kelapanya Adnin yang masak. Pandai juga anak dara tu masak. Mieza adunkan adunan pau, tunggu pau naik dan mieza balutkan inti. Adnin lah yang jaga steamer, tukang isi air dan jaga masa...insyaAllah next time boleh suruh dia masak pau sendiri..


Kali ni teasa nak buat pau pandan..mieza blendkan 5 helai daun pandan dan tambahkan sedikit kaler hijau. Anak-anak dan suami panggil Pau PAS..hahah sebab kaler hijau kata depa..abis tu kalau letak kaler biru pau BN lah jadinya..ataupun kalau letak kaler merah terus pau DAP...tak perla pau parti mana pun jani sodappppp!

PAU KELAPA
Untuk doh:
500 gm tepung gandum
1 st baking powder
1 paket mauripan yis (11 gm)
5 helai daun pandan
350 ml air suam
2 camb planta/mentega
2 cam gula
1 st pewarna hijau
Daun pisang atau tracing paper untuk alas pau

 Untuk inti kelapa:
1 biji kelapa parut (pastikan kelapa muda)
2-3 keping gula melaka
Gula pasir jika perlukan lebih manis
1 camt garam
1 mangkuk air
2 helai daun pandan


Cara-caranya:

1. Sediakan intinya. Hancurkan gula melaka dengan memasaknya dgn semangkuk air dan daun pandan di atas api. Tambahkan garam dan gula jika perlukan manis yang lebih. Bila gula melaka dan gula dah hancur, masukkan kelapa parut dan dikacau sebati. Masak hingga air gula menyerap masuk ke dalam kelapa parut dan sedikit kering. Ketepikan.

2. Sediakan doh: Kisar daun pandan dengan air suam dan tapis. Satukan air suam dengan yis. Boleh masukkan sedikit pewarna hijau untuk warna yang lebih terang.

3. Di dalam bekas penguli, satukan butter dan gula, putar hingga hancur dan sebati. Masukkan bancuhan yis dan tepung dan baking powder secara berselang seli dan diuli selalu hingga menjadi doh yang kental. Perlu diingat, sukatan tepung adalah subjektif kerana ia mengikut mutu tepung.

4. Biarkan doh yang telah siap dicanai supaya ia agak 'naik'. Ketepikan 15 - 20 minit.

5. Ambil sedikit doh, canaikan di atas tapak tangan berbentuk leper, letakkan inti di tengah-tengah doh dan bungkus berbentuk bulat. Letakkan pau di atas daun pisang yang dipotong 1 inci x 1 inci.

6. Masak air didalam steamer hingga mendidih dan kukus pau selama 7 minit. Jangan dikukus terlalu lama kerana pau ni akan turun semula sekiranya oversteamed.


Boleh dihidangkan semasa sarapan dan juga sewaktu minum petang. Simpan yang lebih dalam bekas kedap udara dan boleh juga dikukus semula untuk melembutkan ia sebelum dimakan.


Selamat Mencuba!

Wednesday, September 25, 2013

Cranberry Butter Cake

Tekak ni sejakakhir-akhir ni suka betul makan kek..aduhai ke laut lagi lah diet ni kan...mieza ni memang suka makan kek mentega..suami pula suka kek coklat..anak-anak pun ikut selera mieza, suka kek selain dari kek cekelat..bila godek-godek dalam pantry semua bahan available, jadi ayuhlah kita mem'baking' sebiji kek!




 Resepi asalnya mieza jenguk dapur Wendy..memang kalau ke dapur Wendy rasa tak mau balik..semuanya sedap-sedap belaka..isy kalau berjiran dengan Wendy memang heaven nih...tapi mieza frustlah skit..sebab Wendy kata kek ni tak sepatutnya crack kat atas...tapi mieza punya crack sikit atasnya...sedih, huhuhu..tapi crack pun rasanya tetap mabeles..mieza ada bekalkan kawan mieza untuk dia bawa balik kampungnya..kata mak kawan mieza kek ni sedap..kebetulan ada cranberry yang dalam peti ais..jadi mieza campaklah segenggam dua ke dalam adunan kek...




CRANBERRY BUTTER CAKE

230gm butter (salted), softened (cool at 18-20C, not glossy)
200gm eggs, no shell (4 grade B eggs)
50gm + 150gm sugar
200gm self raising flour, sifted.
60ml milk
1 vanilla bean, seeds scraped (or 1 tsp vanilla extract)
1 cup dried cranberry



Methods:

1. Preheat oven at 180C (conventional). (I only use 170C). Prepare a 8 inch square pan. Line the base and grease the sides (greasing helps the cake’s sides to rise well)
2. Separate the eggs, and place the whites into a medium sized bowl (6 cup capacity)Beat egg whites until soft peaks, gradually add 50gm sugar and beat until stiff. Set aside.
3. Cream butter and 150gm sugar until pale and fluffy (KA speed 2-4 ). Put in vanilla seeds and and beat for a while. Put in egg yolks one by one and beat well after each addition.
4. Put in half the flour and mix on low speed until incorporated. Put in milk in 2 additions and mix until well incorporated. Mix in balance of flour.
5. Put half the egg whites in and mix on low speed. Pour the balance of egg whites in and FOLD.
6. Pour batter into pan and level.
7. Bake for 45 minutes or until skewer comes out clean. (I reduced to 150C for the last 15 minutes because the top seems to be getting dark)

Friday, September 20, 2013

Spiral Apple Bread

Sebenarnya sayang sangatnak makan bread ni. Sebab rupanya yang macam rose tu yang sayang nak fotong. Tapi fotong juga la kan sebab lapar....

Hari ni tak mo tulis panjang-panjang..sebab busy gitu ahaksss...buat kawan-kawan yang bertanya macam mana nak buat bread ni...meh mieza tunjukkan recipenya...tapi ini versi mieza punya spiral bread...kalau ikut resepi asal, epal tu tak dimasak dulu, mieza suka epal yang dimasak ala-ala pie filling gitu..dan hmmmm dapppppp sangat bila dimakan bersama vanilla ice cream..

SPRIRAL APPLE BREAD

Bahan roti
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan susu suam
2 sudu besar mentega cair
2 sudu besar gula kastor
2 sudu teh serbuk yis
1/2 sudu teh garam
1/4 sudu teh serbuk kayu manis
1 biji telur

Cara penyediaan:
1. Campurkan tepung, gula, garam, serbuk kayu manis dan yis ke dalam mangkuk pengisar dan kacau rata.
2. Satukan susu dan butter. Ketepikan.
3. Pecahkan telur ke dalam mangkuk tepung dan uli dengan cakuk penguli pada kelajuan minimum.
4. Masukkan campuran susu dan butter ke dalam tepung sedikit demi sedikit sambil terus menguli. Susu dan butter tidak semestinya dihabiskan. Berhenti apabila doh tidak melekat pada mangkuk.
5. Teruskan menguli selama 8-10 minit. Tutup dengan plastic wrap dan biarkan hingga naik 2 kali ganda.



Bahan Inti
5 biji apple hijau (Granny Smith)
1 biji parutan kulit lemon
Secubit garam
2 sudu besar mentega
100g gula perang
secubit serbuk kulit kayu manis
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar air

Penyediaan:
1. Apple dikupas kulit dan biji dan kemudian dipotong memanjang. Ketepikan.
2. Panaskan gula dan mentega di dalam periuk. Kacau rata dan masukkan apple yang telah dipotong. Boleh dimasukkan sedikit air jika perlu.
3. Renehkan sehingga apple lembut sambil dikacau sentiasa. Reneh sehingga pekat.
4. Masukkan garam, serbuk kayu manis dan juga tepung jagung yang telah dibancuh dengan 2 sudu besar air.
5. Kacau hingga kuahnya pekat.
6. Angkat dan biarkan sejuk.




Cara penyediaan spriral bread (pictures credited to Treat & Trick )
1. Canai doh menjadi bentuk 4 segi tepat dan potong menjadi kepingan memanjang.
 2. Mulakan dari tengah loyang. yang telah disapu dengan sedikit mentega. Lilitkan apple filling bersama kepingan doh.

3. Ulang hingga habis. Lilitan tidak perlu terlalu kemas/ketat, tinggalkan sedikit ruang di antara lilitan untuk memberi ruang kepada untuk mengembang. Taburkan cip coklat/badam dll yang digemari.

4. Tutup loyang dengan plastic wrap dan biarkan ia kembali mengembang selama sejam.
5. Panaskan oven 170'C (untuk oven mieza, fan assisted) dan bakar selama 15-20 minit atau hingga nampak keemasan.
6. Keluarkan dari oven, sapukan dengan sedikit mentega cair dan boleh juga ditaburkan dengan sedikit gula pasir.

Selamat mencuba!

Wednesday, September 11, 2013

Hashbrown and Chicken Sausage Quiche

"Sedap tak?" mieza bertanya kepada Sang Puteri sulung yang sedang asyik mengunyah quiche yang mieza hidangkan.

Tanpa bersuara Sang Puteri sulung menggangukkan kepalanya. Memandang pun tidak ke arah mamanya ini. Ini sedap sangat ke? Ke protest tak nak tengok muka mama? Maklum la, hari-hari mama listkan tugasan yang Puteri Sulung kena buat. Dari babysit adik, cuci pinggan, jemur kain, vacuum rumah dan banyak lagi kalau nak disenaraikan. Sesekali bila diberikan tugasan yang berjela, panjang juga muncung Sang Puteri Sulung. Terkadang merungut juga dia dilahirkan sebagai yang sulung.

"Kenapa Kakak tak jadi anak bongsu?" rungut si puteri seakan menyesali dilahirkan sebagai yang pertama.

Sesekali dia 'warning' juga mama supaya jangan bersalin lagi lantaran kepenatan menjaga adik-adik bila mama tak menang tangan di rumah. Selalu mama terfikir, tempangnya hidup mama seharian jika Sang Puteri Sulung bersekolah asrama. Syukur juga kekadang mama kepada Allah SWT kerana Puteri Sulung menolak tawaran belajar di sekolah berasrama penuh. Selfish ye mama ni? Bukan! Bukan selfish, cuma mama tak sanggup nak berpisah dengan Puteri Sulung lama-lama.

"Kalau dah masuk universiti nanti berpisah juga." Itulah yang papanya selalu ingatkan mama. Tak per, masuk universiti lambat lagi! kan? Lagi 5 tahun. Maksudnya 60 bulan hehehe

"Sedap tak?" mama ulang tanya. Tak puas hati betul mama kalau tak dengar jawapan secara verbal. Jawapan secara body language ni mama tak terima hokey. Maklum lah mama kan cikgu! Pantang soalan cikgu tak dijawab tau hahaha

"Sedappppppp!!!!" jawab puteri Sulung dengan mulut yang penuh.

Haaaa barulah mama puas hati!


Tak caya ke sedap? Kalau tak caya kena lah cuba sendiri ^__^

 HASHBROWN AND CHICKEN SAUSAGE QUICHE

  • 3 cups frozen loose-pack shredded hash browns, thawed
  • 2-3 chicken sausage
  • 1/3 cup butter, melted
  • 1 cup (4 ounces) shredded cheddar cheese
  • 1/4 cup diced green and red pepper
  • 1/4 cup chopped parsely
  • 2 eggs
  • 1/2 cup milk
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1/4 teaspoon pepper

Directions

  • Press hash browns between paper towel to remove excess moisture. Press onto the bottom and up the sides of an ungreased 9-in. pie plate. Drizzle with butter. Bake at 425° for 25 minutes or until golden.
  • Combine the cheese, red and green pepper; spoon over crust. 
  • In a small bowl, beat eggs, milk, salt and pepper. Pour over all. Reduce heat to 350°; bake for 25-30 minutes or until a knife inserted near the center comes out clean. Let stand for 10 minutes before cutting. 


Senang kan? Boleh juga dihidangkan sewaktu minum petang.

Selamat mencuba ^__^

Monday, September 2, 2013

Nasi Dagang dan Gulai Ikan Tongkol

Salam hari Isnin...mestimalas nak kerja kan..Isnin la katakan..tapi kalau Jumaat pun malas gak sebab mood bercuti dah datang..pendek kata memang setiap hari malas nak kerja..kalau lah mieza boleh jadi full time house wife fullamaaakkkkk best nyer...teringin sangat nak jadi full time house wife, bangun pagi-pagi sediakan breakfast untuk suami dan anak-anak, lambai depa gi school/office, then kemas umah, shopping barang dapur then masak lunch, lepas tu prepare lak for tea, sambut depa balik, tolong anak-anak buat homework then prepare dinner and then siapkan baju sekolah depa dan begitulah everyday..tak yah nak fikir tentang kerja dan masalah kat pejabat dan due date yang berderet owhhh heavennya...(mood: tengah berangan ahaksss)

Melalut lak kan..back to the main story....hmmm dah lama teringin nak makan nasi dagang..kecur air liur..errr tapi tak mengandung tau..mengandungi je hahahah..oleh sebab tak der beras perang, maka mieza masak menggunakan beras putih je..ini masaknya semalam..ada lebihan sikit pagi ni jadi mieza kukus balik dan anak mieza yang tengah Wawa bawa sedikit ke sekolahnya...mencubitlah para cikgunya barang sikit seorang..kesian pula mieza..terus depa pelawa mieza buat kelas memasak nasi dagang di Tadika..cikgu-cikgu tadika nak belajar..insyaAllah, mieza cuba luangkan masa dan buat kelas nasi dagang khas untuk cikgu-cikgu yang banyak membantu anak mieza ni..


NASI DAGANG

2 pot beras pulut (pot rice cooker)
6 pot beras wangi
200 gm pati santan
2 cawan air
6 ulas bawang merah - hiris
4 ulas bawang putih - hiris
1 inci halia - hiris batang mancis
1- 2 sk halba
garam dan gula secukupnya
2 cawan santan cair

Cara penyediaan:

1. Beras pulut dan beras wangi dicuci dan direndam dalam air penuh selama semalaman.
2. Didihkan air dalam pengukus dan kukus beras yang telah direndam semalaman sehingga separuh masak. (Lebih kurang 1/2 jam)
3. Sementara menunggu beras masak sehingga separuh masak, bolehlah disediakan santan. Campurkan 200 gm santan pekat, 2 cawan air, bawang merah, bawang putih, halba, halia, garam dan gula ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih. Ketepikan.
4. Bila beras sudah 1/2 masak ,tuangkan beras ke dalam besen yang besar. Gaulkan bersama santan cair sehingga rata dan semua santan cair telah meresap masuk ke dalam beras.
5. Masukkan semula beras tadi ke dalam pengukus dan kukus semula sehingga masak sepenuhnya.
6. Angkat nasi yang telah masak dan tuangkan semula ke dalam besen. Gaulkan lagi sekali dengan kuah santan yang telah di masak tadi. Masukkan santan sesenduk demi sesenduk sambil digaul rata. Berhenti masukkan santan apabila nasi sudah cukup lemaknya. Santan tadi tidak semestinya dihabiskan semua sekali bergantung kepada tahap lemak yang diingini.
7. Rasakan garam gula nasi. Hidangkan nasi bersama gulai ikan tongkol, acar mentah dan telur rebus.


GULAI IKAN TONGKOL
Boleh ganti dengan ikan tenggiri

2 ekor ikan tongkol - cuci dan potong menjadi kepingan ikan
300 gm pati santan
3 cawan air
2 sb rempah kari ikan - jadikan pes
2 keping asam keping
1 st gula melaka
1 sb kerisik

Bahan A
1 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga

Bahan B (dikisar halus)
4-5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
5-6 takang cili kering - kalau suka pedas boleh tambah lagi
1 st biji ketumbar
1 st jintan manis
1/2 st jintan putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
Sedikit kunyit

Cara Penyediaan:

1. Ikan tongkol yang telah dibersih dan dipotong direbus dengan sedikit air, hirisan lengkuas, asam keping dan sedikit garam sehingga ikan empuk. Bila dah masak, buangkan airnya dan toskan isinya.Jika menggunakan ikan tenggiri, boleh lah diabaikan langkah ini kerana ikan tenggiri adalah ikan yang cepat lembut isinya.
2. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan A hingga wangi dan diikuti dengan bahan B yang telah dikisar. Tumis hingga pecah minyak.
3. Kemudian masukkan pes kari ikan dan tumis lagi hingga pecah minyak lalu dimasukkan kerisik. Tumis lagi seketika.
4. Masukkan santan, air, dan asam keping. Masak hingga mendidih.
5. Bila mendidih, masukkan ikan dan renehkan seketika hingga kuah meresap masuk ke dalam isi ikan. Rasakan garam gula.

Sunday, September 1, 2013

Nasi Beriani Ikan Chef Ammar

Selamat Hari Merdeka semuaaa...
Mieza terlewat wish ek? Ye la kan sebab hari ni dah 1 September..tapi semalam memang busy sangat, tak buka lappy pun, balas email dan tengok facebook kat phone je. Dari pagi menghadirkan diri Sambutan Hari Kebangsaan dan Majlis Hari Raya di TABIKA KEMAS PSAS tempat anak mieza belajar hingga tengahari. Oleh kerana Sang Arjuna tak ikut maka mieza had to drop by a restaurant and get him some food to eat..sampai umah terus mieza ZZZzzzzzzzz sebab terlalu tired di tadika. Jaga je dah kam 330 petang huhuhu
Jadi tak per la kan mieza wish Merdeka hari ni hehehe

Pernah dengar tak nasi beriani ikan? Masa mieza tengok Chef Ammar masak kat TV Al Hijrah memang mieza pun rasa pelik. Selalunya kita makan beriani daging, kambing atau ayam. Kali ni nasi beriani ikan..fullamak sedap ke ni. Tak salah mencuba kan? Resepi asal Chef Ammar pakai ikan merah. Tapi dalam peti ais cuma ada ikan siakap, maka zaaaaazzzzzz..taraaaaaa...

Komen mieza, hmmmmm memang sedap youuuuu...kalau you all tak caya you all kena try sendiri hokeyyyy

NASI BERIANI IKAN

4 pot beras basmathi (pot rice cooker)
4 pot air
1 pot  sus cair
2 pohon daun ketumbar
1 biji tomato - dadu
3 ulas bawang putih - belah 2
1 biji bawang besar - hiris 
1 sb tomato paste
Minyak sapi
Garam


Bahan A:
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 buji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih

Bahan B: (Gaul rata)
1 sk serbuk jintan manis
1 sb serbuk buah pelaga
1/2 sk serbuk kunyit
1 sk serbuk ketumbar
1 sb serbuk kulit kayu manis
1 sk serbuk halia
1/2 sk serbuk lemon hitam (mieza tak der, jadi mieza ganti dengan hirisan lemon)
1 sk serbuk cili
1/2 sk serbuk lada hitam
1 sb serbuk beriani (mieza tambah)

Bahan hiasan:
Hirisan daun sup
Jagung panggang

Cara penyediaan:

1. Basuh beras dan rendam lebih kurang 1/2 jam sebelum memasak.
2. Panaskan minyak sapi dalam periuk dan tumiskan bahan A, bawang putih dan bawang besar hingga wangi. Masukkan 2 sudu besar rempah campuran bahan B dan tomato paste dan tumis hingga wangi.
3. Masukkan pula buah tomato yang didadu. Kacau seketika.
4. Masukkan beras, air, susu cair, hirisan lemon, daunketumbar yang disimpul dan juga garam. Kaca rata.
5. Tanak seperti memasak nasi biasa hingga masak.



IKAN BERIANI

1 ekor ikan siakap
Sedikit garam dan kunyit
1 sb campuran rempah B (rujuk atas)
1 biji lemon
Sedikit minyak zaitun

Cara penyediaan:

1. Ikan dibersih dan dikelas badannya.
2. Lumurkan ikan dengan garam kunyit dan serbuk campuran rempah B. Perahkan air lemon ke atasnya. Perapkan selama 30 minit hingga sejam.
3. Panaskan pemanggang tidak melekat (non-stick grill). Leserkan sedikit minyak zaitun dan panggang ikan sehingga masak.

Hidangkan nasi beriani bersama ikan beriani, acar dan dalca pilihan. Mieza makan bersama dalca sayuran jadi mieza tak sediakan acar mentah lagi. Dan of coz mesti ada sambal, kasi pedas-pedas skit barulah kawwwww.

Friday, August 30, 2013

Terima Kasih AROMA September 2013

Assalamualaikum semua...
Dah beli Majalah AROMA keluaran September 2013? Haaaa kalau belum tu jangan tunggu lama-lama nanti abis pula tau..cepat-cepat gi beli sekarang..dan temui 11 resepi yang mieza kongsikan di dalamnya ^__^


Di kesempatan ini mieza nak ucapkan terima kasih banyak-banyak kepada Izzat, Photographer majalah Aroma dan Siti Dimiati, Editor kerana sudi memberi peluang kepada mieza dan blog When A Working Mother Cooks untuk berkongsi 11 resepi bersama pembaca majalah Aroma di dalam keluaran bulan September ini. Terima kasih banyak-banyak terutama kepada Izzat yang banyak bersabar dengan jadual kerja mieza yang agak pack..sewaktu mieza menerima email dari Izzat meminang mieza untuk memuatkan resepi WAWMC di Aroma, masa tu mieza tengah berkursus di Bangi. Apabila telefon berdering masa tu mieza dalam bilik kuliah dan reception talian telefon tak berapa jelas, berkali-kali Izzat call..terima kasih ye Dik...Alhamdulillah, sempat juga mieza squeeze masa dan kompilekan gambar dan resepi untuk Aroma..ada resepi asal yang ditulis dalam bahasa Inggeris jadi mieza mengambil masa yang agak lama untuk terjemahkan ke dalam bahasa Malaysia...sewaktu CT call untuk sesi interview pula mieza tengah drive dan tak dapat cakap panjang..jadi kami hanya bersoal jawab di email..terima kasih banyak CT kerana sudi meluangkan masa membaca email-email mieza yang panjang lebar itu hahahaha...terima kasih Aroma kerana sudi memperkenalkan blog WAWMC kepada semua pembaca...semoga Aroma sudi meminang mieza lagi pada masa akan datang..

Antara 11 resepi yang mieza kongsikan:
 Kaserol Nasi dan Ayam



Goulash daging Austrian
Mee Rebus
Pai Salmon dan Udang

Puding Susu Moroccan
Roll Kayu Manis
Kek Coklat Puding Karamel
Muffin Yogurt Lemon

Pai Epal Crumble
Kek Buahan Lembap
Kek Cawan Rama-Rama Pelangi

Selamat Mencuba!

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...