Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Wednesday, November 7, 2012

Seri Muka Jagung

A few visitors asked "naper post tenggelam timbul?'
Ahakksssss...kesiannya kat kawan-kawan yang berkunjung...mieza mohon maaf sebab tak sempat nak update blog everyday...terlalu sibuk dengan kerja di pejabat hinggakan bila dah balik umah tu terasa sangat penat dan kalau boleh nak tido je terus...dulu-dulu masa muda tak der lah pulak rasa letih sebegini..agaknya bila umur semakin meningkat fizikal kita pun semakin lemah hahahaha

Bila dah balik kerja tu kan...terus je masuk dapur..masak ala kadar je untuk dinner family..ada ketikanya hubby ajak dine kat luar..cuma hujung minggu je mieza masak..tu pun kalau tak der program office yang terpaksa participate..hmmmm kena tunggu jadi surirumah sepenuh masa dulu la baru leh masak hari-hari...(excuse tuh hahahah)

Sekarang ni pula musim final exams student mieza...bertambah lagi la kerja...memang tak pernah habis...

Semalam si anak dara mintak dimasakkan serimuka...dia sukakan topping yang kaler coklat katanya..(topping gula merah) tapi stok gula merah tak der kat umah..jenuh juga mieza memujuk untuk tukar kepada seri muka pandan (kaler ijau) tetap gak si anak dara tak mau...lepas 1/2 jam memujuk akhirnya dia bersetuju untuk dijadikan serimuka jagung...kebetulan ada jagung manis 1 tin dalam pantry yang belum berusik...


Percaya tak kalau mieza katakan mieza balik umah waktu lunch semata-mata nak masakkan kuih ni supata bila anak dara balik dari tadikanya pada pukul 530 petang kuih ni dah sejuk dan boleh dipotong dan terus makan for tea? Kasih ibu memang begitu kan..semoga anak-anak ni tahu yang kita sayangkan mereka... (cehhhh mood touching lak hahahah)


setelah dibelek-belek resepi kat tenet, mieza terpikat dengan resepi kat blog Arah...mieza kopipeskan di sini...  

SERI MUKA JAGUNG
Source: Ika @ Arah
Source: Mieza @ WAWMC 

Bahagian bawah (pulut)
  • 1 1/2 cwn beras pulut direndam selama 4 jam kemudian ditoskan -
  • 1 1/2 cwn santan
  • sedikit garam dan gula- mieza letak 3 sb gula dan 1/2 st garam
  • 1 st butter
Kesemua bahan dikacau rata dan dikukus.Bila pulut masak ratakan dan tekan ke dalam loyang bulat 8 inci dan kukus lagi.Semasa pulut panas-panas tuangkan bahagian atasnya dan terus kukus lebih 
kurang 20 minit.


Bahagian atas (puding)

  • 2 biji telur 
  • 1/3 cwn gula pasir
  • 1/2 cwn santan pekat
  • 1/3 cwn susu cair
  • 2 sb tepung gandum
  • 1 sb tepung custard
  • sedikit garam dan vanilla
  • sedikit pewarna kuning
  • 2 sb jagung cream- mieza lebihkan


 1. Di dalam mangkuk, pukul telur dengan gula dengan menggunakan hand whisk hingga gula larut.
2. Kisar jagung bersama susu cair hingga jagung hancur. Kemudian masukkan ke dalam mahkuk telur. Kacau rata.
3. Masukkan kesemua bahan lain ke dalam mangkuk telur dan kacau hingga tidak berketul.
4. Tuangkan ke dalam periuk dan masak di atas pai sederhana hingga naik wap sahaja. Sentiasa kacau agar tidak berketul.
5. Tuangkan ke atas pulut dan kukus selama 20 minit. Mieza alas tutup kukus dengan tuala bersih supaya wap air tidak menitik ke atas kuih.

SELAMAT MENCUBA  

6 comments:

Marsita yahya said...

memang ibu mithali gitu....tabikkk!

Gee® said...

Waaa... k.gee paling suka pic yang last... mengancam la Mieza..

NEKCIK said...

Alhamdulilah Mieza..insyaallah semuga nanti air tangan ibu menjadi pengikat kasih sayang!!

Rohah said...

salam..touching nak makan ni, kita suka sebab ada jagung..

Suzana Ibrahim said...

as salam mieza,saya selalu mengikuti blog mieza,harap mieza sudi melawat dan jadi tetamu dapur saya pula!

Anonymous said...

I know this web page offers quality dependent posts and additional
material, is there any other site which gives such
information in quality?
Also visit my blog ; GFI Norte

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...