Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Tuesday, November 27, 2012

Nasi Goreng Kampung Ala Warong - semestinya bersama MAGGI

Assalamualaikum...apa khabar semua???


Hari mieza kemain lagi syoknye tau..sebab last 2 wiken mieza kena kerja hari sabtu selama 5 jam..jadi bos bagi mieza ganti waktu kerja tu..so hari ni balik kerja pukul 11 pagi..waaaa soooo haven!

Hari ni mieza nak share satu resepi yang sangat mudah dan sedap..semestinya menggunakan produk MAGGI.. dah join contest MAGGI Good to Great Campaign tu? Kalau belum cepat-cepat klik kat SINI dan baca peraturan serta HADIAH yang ditawarkan...


Ini adalah antara 3 produk MAGGI yang mieza guna dalam masakan kali ni..sebenarnya memang senang memasak dengan barangan MAGGI..cepat dan hasilnya sangat memuaskan...

Mieza mula berkenalan dengan MAGGI sejak kecil lagi..produk yang selalu dibeli apa lagi kalau bukan Mee MAGGI Kari...hmmm sedapnya lebih-lebih kalau mak mieza yang masakkan...dimasukkan telur dan kangkung..perghhhhh memang kalah kedai mamak punya...barangan MAGGI lain yang selalu guna ialah sos cili...kini rangkaian MAGGI Culinary Solutions telah berkembang lebih-lebih lagi rangkaian Hari-Hari Favorites nya..

Bagi ibu yang berkerjaya macam mieza, yang selalu on the run kan..memang sesuai sangat lah stock up kan pantry dengan stok-stok barangan MAGGI macam ni...mieza keluar rumah seawal jam 715 pagi dan kembali semula ke rumah pada jam 6 petang..memang selalu tak sempat nak masak..kalau boleh memang nak cepat-cepat je masak kat dapur...kalau tak masak langsung kesian pula kat anak-anak...hubby mieza memang jenis yang suka makan hasil air tangan isterinya...

Selalunya memang mieza tak sempat nak masak breakfast untuk anak-anak...cuma bagi duit belanja dan mereka akan breakfast di sekolah saja...tetapi sejak menggunakan perencah nasi goreng ala kampung dari Hari-hari Favorites keluaran MAGGI ini semua kerja menjadi mudah dan kini mieza berkesempatan nak masak breakfast sebelum pergi kerja..sebab cukup senang..cuma ikut je instruction kat paket..kalau nak kreatif boleh la masukkan lauk pauk tambahan di dalam nasi goreng..nak sedap lagi tambahkan sedikit Cukup Rasa..hubby pun puji nasi goreng mieza sedap! Memasak menggunakan barangan MAGGI memang cepat dan ringkas tetapi tetap menyelerakan!


Jom kita tengok resepinya:

NASI GORENG KAMPUNG ALA WARONG
Recipe: MAGGI & Mieza @ WAWMC

1 mangkuk nasi sejuk - direlaikan
3 ulas bawang putih - tumbuk
5 ulas bawang merah - tumbuk
3-4 biji cili api - tumbuk
1 inci belacan - tumbuk
1 paket perencah Nasi Goreng Kampung Ala Warong
1 sb MAGGI Cukup Rasa
2 sb Sos Tiram MAGGI
Minyak untuk menumis
1 cawan ikan bilis yang telah digoreng
2 biji telur - dijadikan telur hancur
Hirisan daun bawang
Secekak kangkung - dipotong pendek

Cara-cara:

1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan semua bahan tumbuk hingga wangi dan garing.
2. Masukkan sos tiram MAGGI dan dan kangkung serta  dikacau rata.
3. Seterusnya masukkan nasi dan gaul rata. Tambahkan perencah Nasi Goreng Kampung Ala Warong MAGGI dan juga perencah MAGGI Cukup Rasa. Gaul rata.
4. Masukkan ikan bilis dan telur hancur. gaul rata.
5. Akhir sekali masukkan hirisan daun bawang. Siap untuk dihidang.




5 comments:

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Mieza..kalau nasi goreng kg ni makan ngan keropok sedap ni..Apa-apa pun gud luck dear...

Mas said...

mas pun suka MAGGI ni...
memang terbaik...

hmm...nasi goreng tu...menyelerakan lahhh

Marsita yahya said...

Salam Mieza, nampak ngancam NG tu. Good luck yer sweet heart!

Qasey Honey said...

good luck semoga bjaya yer..

klau masak hb QH yg suka buh secukup rasa tu..tmasuk la paste2 produk maggi..QH ngappp aje..hihi

Anonymous said...

Having read this I believed it was extremely informative.
I appreciate you finding the time and energy to
put this short article together. I once again find myself
spending a lot of time both reading and commenting.
But so what, it was still worth it!
Feel free to surf my web blog ... GFI Norte

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...