Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Saturday, September 22, 2012

Som Tam

Hari ni teringin sesangat nak makan Som Tam..bangun pagi terus ajak encik suami temankan ke wet market..pusing-pusing nak cari betik..akhirnya jumpa la betik muda..belum lagi masak tapi kaler dah agak merah..sebenarnya nak cari yang masih ijau...tapi semua buah betik yang  di pasar tadi dah masak atau hampir masak...


kalau sewaktu tinggal di Kelantan dulu senang sangat nak dapatkan orang jual SomTam tapi kat Tg Malim ni susah sangat..memang tak pernah jumpa Somtam..jadi terpaksa lah mieza menggoogle resepinya sebab dah teringin sangat hahaha...oppsss jangan salah sangka...saja jer teringin bukan mengandung pun hahahaha


SOMTAM
Source: ARAH
Bahan-bahan

  • 1 gengam penuh betik muda yg disagat
  • 1 genggam atau kurang udang kering yangg kaler oren, direndam dan toskan
  • 1 btg kacang panjang dipatah patahkan
  • 3 ulas bawang putih size kecik
  • 3 sudu makan atau lebih kacang tanah yang disangai
  • Hirisan Lobak merah
  • 5 biji cili padi atau kurang atau lebih
  • 1 biji limau nipis perah ambil jusnyer
  • Air asam jawa ikut selera
  • 4 biji ceri tomato
  • 1/2 sb paste sugar atau sugar biasa tu pun ok
  • 2 sb kurang atau lebih Sos Ikan
  • Ajinamoto - mieza skip
Bahan sampingan

3 ekor udang di bakar atau lebih.

Cara-cara

Tumbuk bahan rencah dalam lesung atau lesung somtam seperti bawang putih, udang kering, lada dan masukkan bahan cecair perasakan mana yangg nak ditambah tambah lah ikut selera.. Sekurang kurangnyer guna besen besar senang nak gaul-gaul then baru masukkan bahan-bahan hiris seperti kacang panjang dan juga tomato, gaul sebati dan perasakan, sedia untuk dihidang!

6 comments:

Uda said...

Assalamualaikum....salam kenal.Sya bloger baru tp selalu intai resepi kat blog awak...minta halal ye...kalau sudi, singgahlah ke blog saya.

inahar ali said...

waduh..terliur sehh!! akak suker seme jenis kerabu..boleh ratah cenggitu jer kan!!

Kak Noor said...

Terliur akak. Masa tinggal kat Padang Besar dulu, kerap makan somtam ni. Pedas tapi sedap...

林磊 said...

2016-2-23 leilei
coach factory outlet online
burberry outlet
michael kors handbags
louis vuitton pas cher
air jordan shoes
mont blanc pens
ray ban sunglasses
air jordan 4
michael kors outlet
longchamp pas cher
michael kors outlet
new balance shoes
jordan 3s
michael kors handbags
air max 90
jordan shoes
fitflops sale clearance
longchamp outlet
ralph lauren
tiffany and co
polo outlet
uggs on sale
adidas shoes
canada goose jackets
ture religion outlet
nike outlet store
nike air max
coach outlet online
nike blazer
michael kors bags
christian louboutin sale
michael kors outlet
christian louboutin shoes
nike air max 95
burberry outlet online
canada goose jackets
true religion
ray ban sunglasses
adidas superstar
ugg boots for sale

chenlina said...

chenlina20160303
abercrombie and fitch new york
supra shoes
michael kors outlet
prada handbags
ugg boots outlet
coach factory outlet
ray ban sunglasses
tory burch handbags
kids lebron shoes
ugg outlett
burberry scarf
coach factory
coach factory outlet
michael kors outlet
coach factory outlet
canada goose outlet
cheap nfl jerseys
ugg outlet
michael kors outlet online
louis vuitton handbags
uggs on sale
cheap oakleys
ugg sale
michael kors outlet
ray ban sunglasses
coach outlet store online
air max uk
cheap oakley sunglasses
christian louboutin shoes
ray ban sunglasses
christian louboutin outlet
ralph lauren uk
ray ban sunglasses outlet
cheap ugg boots
oakley outlet
oakley sunglasses
cheap oakley sunglasses
nike huarache shoes
cheap ugg boots
coach outlet store online
as

chenlina said...

michael kors handbags
coach outlet online
jordan 11s
adidas originals shoes
jordan 3
cheap jordans
michael kors outlet
burberry outlet
beats headphones
oakley vault
jordan 8
coach canada
lebron james shoes
celine handbags
coach outlet store online
adidas shoes
ray ban sunglasses outlet
cheap oakley sunglasses
gucci outlet
louis vuitton outlet
coach outlet store online
michael kors outlet clearance
nike air max
polo ralph lauren
coach factory outlet
air jordan 13
cheap oakley sunglasses
ray ban sunglasses
gucci outlet
fitflops
true religion shorts
mont blanc pens
cheap oakley sunglasses
polo ralph lauren
timberland outlet
tory burch sale
kobe bryant shoes
polo ralph lauren outlet
louis vuitton outlet
kate spade
chenlina20160803

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...