Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Saturday, September 15, 2012

Mee Goreng Basah

Salam sayang di hujung minggu...
long wiken minggu ni...ada plan nak gi mana-mana open house...dah hujung-hujung ni banyak pula open house nye..syiokkkkk...dapat makan free je...hari ni aja mieza ada 3 jemputan open house...tapi nampak gayanya kena pergi lewat petang sikit lah sebab kena tunggu encik suami balik...pagi-pagi lagi dia dah keluar temankan kawannya ada kerja di Seremban...


Mieza ni jarang masak mee...sebab suami tak leh makan mee..rasa bersalah pula kalau masak mee dan suami hanya memandang dan makan roti dengan jem...oleh sebab suami tak der, maka mieza ambil kesempatan ni untuk masak mee buat anak-anak...


MEE GORENG BASAH
Recipe : Mieza @ WAWMC

1 bungkus mee kuning...cuci dan toskan air
5 ulas bawang merah - kisah
3 ulas bawang putih - kisar
3-4 sb cili kering kisar
3 sb sos tiram
2 sb kicap masin
2 sk kicap manis
1 sb sos tomato
3 sb sos cili
1/3 cawan air - atau secukupnya
1 pokok sayur sawi - asingkan batang dan daun
2 ketul tauhu - goreng dan potong nipis
Sedikit daging - dihiris,
1 keping fish cake- boleh ganti dengan fish ball
1 biji cili merah - hiris
1 biji cili hijau - hiris bulat
Daun bawang
Sedikit bawang goreng
1 biji limau nipis
2-3 biji telur mata kerbau




Cara-cara:

1. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng daging hingga empuk. Masukkan bawang dan cili kisar dan tumis hingga wangi.
2. Masukkan semua sos dan kicap dan kacau rata. Masukkan juga air.
3. Seterusnya masukkan fish cake dan bahagian batang sayur sawi. Masak seketika hingga batang sawi lembut.
4. Masukkan mee dan digaul rata ke dalam sos. Jika kuah sangat pekat boleh tambahkan sedikit air agar mee nanti sedikit basah.
5. Akhir sekali masukkan bahagian daun sawi . Matikan api dan biarkan daun sawi layu bersama wap panas mee.
6. Hidangkan mee bersama hirisan daun bawang, hirisan cili hijau dan merah, bawang goreng, hirisan tauhu, hirisan limau nipis dan telur goreng mata kerbau.


6 comments:

inahar ali said...

salam rindu mieza..kalu umah akak mee goreng mmg menjadi feveret semua org..mmg selalu buat punyer!

Marsita yahya said...

salam...memang kadang2 asyik makan nasi pun bosan gak. Sesekali pekena mee ok kan.

Amie said...

Kak Amie pun lama tak masak mee, sejak suami pantang makan mee, taklah buat lagi... padahal kalau bulan puasa memang mee gorenglah jadi santapannya sebelum ini.... sekarang dah tak boleh dah, nak makan mee pun kena beli aje.

FnF Simple Life said...

mee goreng basah best tuuu... mee goreng antara menu yang tak terkira berapa byk kali buat... sebab semua org suka. hhehe

Hillary Miller said...

Hi,
I wonder why I could never succeed making this Mee Goreng Basah
How did you do it? I'll try again for sure and this time I'll refer to your recipe as my guide :)
Thanks also for the tempting food photos. It looks like they were made by professional. Have you ever heard about food photography site called http://www.foodporn.net ?
Your pics should be on the Food Porn home page, that's for sure!

mao qiuyun said...

belstaff jackets, http://www.moncleroutletstore.us.com/
tory burch outlet, http://www.toryburchoutletonline.in.net/
hermes birkin, http://www.hermesbirkin.org/
ugg outlet, http://www.uggoutletstore.eu.com/
ugg outlet, http://www.snowboots.us.com/
coach outlet, http://www.coachoutletstores.com.co/
louis vuitton handbags, http://www.louisvuittonhandbags.org.uk/
hogan, http://www.scarpehogan-outlet.it/
ray ban sunglasses, http://www.ray-bansunglassess.in.net/
nike air force 1, http://www.airforce1.us.com/
christian louboutin, http://www.scarpelouboutin.it/
louis vuitton outlet, http://www.louisvuittonoutlet.in.net/
kobe shoes, http://www.kobeshoes.us/
michael kors wallet, http://www.michaelkorswallet.net/
canada goose outlet, http://www.canadagoose.us.org/
michael kors factory outlet, http://www.michaelkorsfactoryoutletonline.com/
jordan shoes, http://www.jordanshoes.us.com/
dansko outlet, http://www.dansko-shoes.us/
football shirts, http://www.cheapfootballshirt.org.uk/
nike mercurial, http://www.nikemercurial.org/
nike free 5, http://www.nikefree5.us/
ray ban sunglasses, http://www.raybansunglassesonline.us.com/
ugg boots, http://www.uggaustralia.in.net/
mbt shoes, http://www.mbtshoesoutlet.us.com/
ugg outlet, http://www.uggsoutlet.us.org/
nfl jerseys wholesale, http://www.nfljerseys-wholesale.us.com/
coach outlet online, http://www.coachoutletonline.in.net/
longchamp outlet, http://www.longchampoutlet.name/
coach handbags, http://www.coachhandbagsoutletonline.us.com/
1015maoqiuyun

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...