Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Tuesday, September 25, 2012

Lemon Yogurt Muffin

Assalamualaikummmm...
Kita kat hotel ni...Hotel Pearl International kat Jalan Klang Lama...hmmmm hotel ni in term of room ok laaaa..room dia besar..boleh main kejor-kejor luas..hotel pun besau..tapi food alahaiiiiii ala-ala kantin Politeknik tempat mieza kerja je hahaha..tapi tak per lah kan kita positive thinking...food tak berapa nak mewah sebab nak suruh mieza diet ahakkkssss..yang ok sikit ialah hotel ni dalam mall...jadi petang bila ada free time tu leh la jalan-jalan kat mall..lagi pun hari ni kan gaji hehehehe...tapi mall kecik je la..Pearl Point Mall..tak der la pulak TGV ker GSC ker..kalau tak leh la layan movieeeee




Semalam sebelum datang ke hotel ni dengan diantor oleh drebar...sempat la juga mieza bake kan mapin ni untuk ditinggalkan kat anak dara mieza yang sorang tu (yang lagi 2 dah selamat diantor ke umah auntie dia di Putrajaya)..boleh la Adnin makan bila rindukan mama...rindu ke? tak der nya Adnin nak rindu mama...dia dok leka dengar K-Pop langsung tak hengat mama...dia lagi suka mama tak der umah sebab astro itu 100% dia yang punya..mama je yang rindu kan dia huwaaaaa...


Asalnya mieza nak buat mapin pisang..tapi pisang kat umah tu dah sebam sangat...belek-belek resepi kat tenet..mieza came across this recipe..membaca komen dari a few frens yang dah mencuba resepi ni buat mieza tertarik untuk mencuba..mieza jumap resepi ni kat dapur kak Diana SKB...


Muffinnya lembut...dan gebu..sedap...tak manis sangat..sedang elok je manisnya...tapi kalau sesiapa yang suka manis kena tambah kan gula jadi 100 gram...mieza tambah sedikit perisa di dalamnya..iaitu perisa lemon sebab mieza memang suka lemon...kemudian mieza taburkan chocolate rice sebab tak nak kasi dia plain je...alhamdulillah sedap...oleh acuan yang mieza guna tu agak besar, satu adunan muffin ni cuma dapat menghasilkan 8 biji muffin..kalau guna acuan yang kecik skit insyaAllah dapat 10 hingga 12 biji...memang tak nyesal try mapin ni...dah masuk dalam favorite list..


LEMON YOGURT MUFFIN
:: Resipi Oleh ~ pReCiouS MoMentS
:: Sumber  ~ Diana @ SKB , Mieza @WAWMC


Menghasilkan 10 biji muffin



Bahan-bahan
120 gm tepung
70 gm gula kastor
1 tsp baking soda
1/4 tsp garam
150 gm plain yoghurt @ yogurt berperisa
1 biji telur
50 gm minyak sayuran
1 tsp vanilla essence
1 tbs lemon paste - mieza tambah
Parutan kulit lemon dari sebiji lemon - mieza tambah


Filling pilihan mengikut selera masing-masing
coklat chip, kismis, oreo, filling coklat, blueberry, strawberry - mieza tak letak, mieza cuma taburkan dengan chocolate rice

Caranya
  1. Panaskan oven ke 180°C.
  2. Campurkan sebati semua bahan kering dalam mangkuk besar. Ketepikan.
  3. Sebatikan pula semua bahan basah kecuali filling.
  4. Tuangkan bahan basah ke dalam bahan kering. Kacau perlahan-lahan. Masukkan coklat chip atau pilihan masing-masing. Kacau perlahan sekadar bahan bersatu. Jangan overbeat  nanti muffin keras.
  5. Ceduk ke dalam muffin cup 1/2 ke 3/4  penuh. Bakar selama 20 - 25 minit bergantung pada oven masing-masing (mieza bakar selama 13 minit untuk oven mieza menggunakan fan assisted mode).



Kepada sesiapa yang belum mencuba mieza sangat rekemen resepi mapin nih! Jom cuba!

7 comments:

Liza said...

mst wangi bau mapin ni kan mieza...menggoda betul

inahar ali said...

waduh mmg gebuss gebass muffinmu iteww!! bak akak 2 ketui..ada lg x??

Cheq Sue said...

bila tengok mapin ni...baru ingat kemain lama tak ada stok pisang kat rumah... sedap kalau dapat makan panas-panas..

Rohah said...

salam...
tersenyum merkah muffinnya, suka tengok..

Uda said...

cedapnya.....saya nak print dulu, ada mase leh try.....boleh gitu?...hehehe

zila norazila said...

salam syg mieza,
sedap nampak mufin tue..aiishhh kita x der kerajinan nk membuatnye skrg nie..malas btl..tgk mieza show kecurr jew..
psstt// pic cantik la..suka tgk:)











Nuwairani Ismail said...

kalau nani buat mapin, tak merekah mcm tu pon...agaknya nak kene pakai oven api atas bawah kot...alo merekah nampak cantik je...

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...