Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Friday, September 14, 2012

Garoupa with Black Sauce - Kerapu Sos Hitam

Assalamualaikum...
Hari ni mieza happy sebab esok hari sabtu dan cuti 3 hari...waaaa beshnyer..alangkah beshnyer kalau wiken tu 3 hari instead of 2 kan..besh besh dan beshhhh

Jadi hari ni balik kerja terus rasa lapar..maklumlah dah 2 hari tak  makan nasi...memang dasar perut melayu ndak diisi nasi juga dia! hahahah

Bila sampai je umah terus mieza masuk dapur...masak simple simple je la ye...jumpa resepi ni kat umah Kak Ummi Kuantan..siap masak dah pukul 630 petang..sambil masak ikan sambil tanak nasi....nak ambik gambor pun rasa tak bersemangat sebab dah nak malam...tapi rugi pula tak ambik gambor sebab ni first time cuba resepi ikan ni...dan sedapppppp! Hubby pun cakap sedap! Nanti len kali  boleh la cuba dengan ikan lain pula ^__^


IKAN KERAPU BERSOS HITAM
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home
Source: Mieza @ WAWMC

Bahan (anggaran):-
  • 1 ekor kerapu sederhana besar - cuci, tos dan kelar2.
  • 1 labu bawang besar - didadu
  • 3 ulas bawang putih - dicincang
  • 3 cm halia - dicincang
  • 2 sudu besar cili kisar/cili giling
  • 2 sudu besar kicap pekat
  • 1 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 3 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu teh cuka makan
  • sedikit air (+- 1/3 cawan)
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1/3 biji cili benggala merah - potong dadu
  • 1/3 biji cili benggala kuning - potong dadu
  • 1/2 biji lobak merah - hiris bulat
  • daun bawang untuk hiasan




Cara Memasak:-

  1. Lumurkan ikan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Panaskan minyak yg banyak dan goreng terendam hingga garing. Angkat dan letakkan ke dalam pinggan sesuai.
  2. Dalam kuali, panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga naik bau.
  3. Masukkan cili giling dan kacau masak hingga naik minyak sikit.
  4. Masukkan kesemua jenis sos, cuka dan sedikit air. Masak biar mendidih.
  5. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masak biar kuah pekat sedikit.
  6. Akhir sekali masukkan kesemua sayur dan masak sebentar (jangan biar sayur terlalu layu).
  7. Seimbangkan rasa dan tutup api. Tuangkan ke atas ikan kerapu tadi rata-rata. 
  8. Hidangkan dengan hiasan daun bawang. Selamat mencuba....!!

3 comments:

Wani said...

salam kak miza.. sedapnya.. wani pun x pernah cuba lagi ni ... tak kisah mana-mana ikan pun hasil tetap sedap kan...:)

izahdaut said...

kak mieza snap malam pun terang la gambar.. saya kalay snap malam kelabu hasap la kak..

sedap aa tengok resepi ikan ni.. insyaAllah nak try jugak nanti2 :-)

FnF Simple Life said...

tu diaaa... punya laaa sedap nampak ikan tu... besh nye...

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...