Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Friday, July 20, 2012

Lemak Cili Api Ketam dan Brokoli...dan Salam Ramadhan Al- Mubarak

Assalamualaikum...salam Ramadhan Al Mubarak..alhadulillah kita diberi peluang sekali lagi untuk sesama menjalani ibadah puasa..seronok  nyer tak tahu macam mana nak cakap...tertunggu kedatangan bulan Ramadhan...mieza rasa sangat bersyukur kerana bulan Ramadhan adalah bulan kebahagiaan...jika 2 tahun lepas bulan Ramadhan mieza sambut dengan kerisauan dan kegelisahan kerana suami mieza diserang gastrik yang teruk...hanya bertahan untuk berpuasa selama 5 hari sahaja..dia tak dapat berpuasa langsung...walaupun bersahur dia tetap akan sakit..berkat kesabaran dan usaha berubat..alhamdulillah tahun lepas dia dapat berpuasa penuh..tapi dia rasa sangat uzur...jika di pejabat dia akan duduk je di meja dan hanya akan buat kerja yang ringan-ringan sahaja...bila balik lepas kerja pun dia tak larat nak tolong mieza di dapur..lepas berbuka sahaja dia akan terbaring sebab diserang kan angin gastrik...jauh sekali nak ke masjid untuk terawih kerana keuzuran...tapi tahun ni nampak keadaannya semakin baik..sejak seminggu yang lalu dia berkali-kali cakap dia dah janji dengan kawan satu pejabatnya untuk sama-sama terawih di masjid baru kampus UPSI di Proton City...nampak dia pun happy untuk sambut Ramadhan sebab kesihatannya makin baik..Alhamdulillah..mieza bersyukur..rasanya tak sabar mieza nak bersahur bersama suami dan anak-anak esok pagi...wawa yang berusia 5 tahun itu juga menanam minat yang tinggi untuk berpuasa penuh...Alhamdulillah..mieza ucapkan selamat berpuasa dan selamat menyambut Ramadhan Al Mubarak kepada semua pengunjung WAWMC..semoga Allah lipatgandakan pahala ibadah kita di bulan yang mula ini...aminnn


Bila tengok lauk ketam ni mesti semua ingat ini lauk sahur mieza nanti kan..hahahah ini lauk lunch mieza minggu lepas...sibuk sangat mieza tak berkesempatan nak post resepinya kat sini...nak BW ke blog kawan-kawan juga mieza tak sempat sebab sesi pengajian semester baru baru saja bermula dan banyak sangat perkara yang perlu diuruskan...insyaAllah bila reda sikit kesesakan lalu lintas dalam diary mieza ni mieza akan buat kunjungan balas ke blog kawan-kawan..mieza harap kawan-kawan tak berkcil hati..mieza akan visit balik...insyaAllah...


Masak lemak ni lain sikit dari yang mieza pernah masak sebelum ni..semasa mieza mengawas peperiksaan akhir semester bulan lepas mieza bersembang dengan seorang rakan..katanya masak lemak sedap jika diletak brokoli especially masak lemak udang..oleh sebab mieza tak ada stok udang jadi mieza decided untuk buat lemak ketam letak brokoli...Alhamdulillah..sedap! Selalunya masak lemak cilli api kita akan masukkan kacang panjang atau timun atau rebung dan sebagainya...terima kasih buat Along Hidanah yang sudi share resepinya dengan mieza...



MASAK LEMAK CILI API KETAM DAN BROKOLI
Source: Along Hidanah
Source Mieza @ WAWMC

Bahan-bahan
3 ekor ketam - cuci dan belah 2
Brokoli - dipotong kecil
1 mangkuk santan
3 keping asam keping
Garam gula secukup rasa

Bahan tumbuk:
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
6-7 biji cili api - ikut selera jika nak pedas tambah lagi
2 cm kinyit hidup


Cara-cara:

1. Masukkan semua bahan kecuali brokoli ke dalam periuk dan masak hingga mendidih.
 2. Kemudian dimasukkan brokoli. Kacau seketika. Jangan reneh lama nanti brokoli benyek.

3. Rasakan garam gula.
4. Tutp api dan sedia untuk dimakan.

Gambar dari Google

SALAM RAMADHAN AL MUBARAK

5 comments:

Amie said...

Walalallalaaa Mieza cayanggg... kalau kak Amie dapat hidangan begini, duduk je sorang-sorang ngadap meratah sampai ke titisan kuahnya yang terakhir! Selamat menjalani ibadah puasa sepanjang ramadhan nan mulia ini buat Mieza sekeluarga.

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Selamat berpuasa buat Mieza sekeluarga ye...cantik gambar crab tuh...;)

zila norazila said...

slamat berpuasa yer mieza..crab pun nampak sgt sedapp:)

izahdaut said...

slamat berpuasa buat akak sekeluarga..w ahh dah lama tak jenguk ke sini. gambar pun dah mantopppp.. suke...

inahar ali said...

salam ramadhan gak wat mieza sekeluarga ye!

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...