Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Wednesday, July 4, 2012

Kerabu Salmon dan Selom

Huwaaa...huwaaa..huwaaa..fenatttt...tapi seronok...siang tadi ada tournament bowling kat 1-Utama..lama sangat tak main bowling...ada la dalam 3 tahun tak pegang bola bowling..asek masuk longkang je hahaha...selalu main 2 game je..tetiba hari ni main 3 game..huwaaaa rasa kebas lengan kakaka..tapi berbaloi la kan sebab dapat tempat ketiga ahakkkssss...dan juga dapat anugerah group paling seragam ahakkksss...tahniah untuk pasukan Kuning hoyehhhhhh

Nantikan gambar- gambar mieza membowling ye...masuk longkang tu perkara biasa...tapi tak per..sebab ada hamper besar untuk juara longkang...kalau la mieza tahu ada anugerah tu..akan ku longkangkan semua balingan...ye la kan nak dapat best player memang kompom tak dapek..baik dapat anugerah longkang..senang nak dapat..hamper sama besar hahahaha...on the way balik ke Tg Malim sekali ada lori lak terbalik kat Rawang (kami naik bas opis)...jam lagi...akhirnya sampai semula ke opis jam 6.30 petang...hujan renyai-renyai...malam ni dah selsema..hidung dah tersumbat....huhuhu


Kerabu Salmon dan Selom ni lak mieza masak last wiken..ada 1 slice ikan salmon dalam freezer tu mieza beli kat Jusco Rawang..mieza suka juga sopping barang basah kat Jusco ni...nak dibuat grilled salmon cuma ada 1 slice..mana nak cukup untuk satu family...jadi kita improvise buat kerabu aje la..kalau dibuat kerabu..dengan 1 slice ikan salmon semua boleh ngap hehehe


KERABU SALMON DAN SELOM
Recipe & Source: Mieza @ WAWMC

Bahan A
1 keping ikan salmon
1/2 biji lemon - ambil jus
Garam secukup rasa
Serbuk lada hitam

Bahan B
1 ikat daun selom - biasanya dijual pada harga RM1.00
1 biji bawang besar
2 biji cili merah


BahanC
4 ulas bawang merah
5-6 biji cili api
Belacan - sebesar ibu jari
1 cawan kelapa parut
1 sb kerisik

Bahan lain:
Garam  gula secukup rasa
1 biji limau nipis


Cara-cara:

1. Perapkan ikan salmon dengan semua bahan A. Perapkan selama lebih kurang 10-15 minit. Grilkan diatas non-stick pan hingga masak. Bila dah masak racikkan ikan dan ketepikan.
2. Daun selom dihiris kecil. Bawang besar dan cili merah dihiris nipis.
3. Semua bahan C ditumbuk hingga lumat.
4. Campurkan kesemua bahan A, B dan C ke dalam mangkuk. Gaul rata. Rasakan garam gula dan perahkan limau nipis.
5. Hidangkan dengan nasi putih.


Selamat mencuba ^__^

5 comments:

Nuwairani Ismail said...

wah! ini memang betul2 inovatif.. nani jarang makan salmon. mahal kot nak beli.

kalau ada anugerah longkang tu konfem nani yang dapat dulu. memang betul2 tak reti main boling. hadoi..

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Salam mieza..apa2 kerabu pun semuanya sedapkan?

Wani said...

salam kak mieza... dah lama da tinggal game bowling... kalau wani 2 game tu utuk sekali masuk je dapat hihi3.. kreatif kak mieza.. daun selom ni pun jarang wani makan... tapi kalau bab kerabu memang no 1

zila norazila said...

salam mieza ..wahhh tahniah dpt no 3..kira orait la tue..zila pun dh bertahun x main bowling..entah camna gayanya klu kena main nnt..ha hahaaa..zila pun suka blanja kt jusco..brg2 dapur semuanya fresh..salmon fish zila x pernah beli lg..nnt nk try jgk:P

FnF Simple Life said...

haha...kretif...kerabu salmon lg sedap dari grill salmon...potong cili api byk2 fuhhh... mkn nasik bertambah le jawabnye... hmmm...

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...