Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Sunday, July 22, 2012

Kek Chiffon Peppermint

Eh eh awal pulak mieza bersiaran hari ni..hehehe nampak benor malas nak wat kerja lain kan heheh padahal dalam sinki tu bertimbun pinggan mangkuk yang bersahur tadi belum dibasuh..tak per la ekkk bukan nye kita nak makan lunch pun kan...janji sebelum maghrib kita basuh..ahakkssss..excuse bila nagin M datang...mieza on lappy awal-awal pagi sebab dok google resepi yang mieza nak masak petang ni..terus salin bahan-bahan sebab jap lagi bila kedai dah buka mieza nak kedai membeli bahan masak sikit...anak-anak semua dok lepak-lepak depan TV layan Boboiboy..suami lak tengah kopek kelapa..apa la dia nak suruh mieza masak petang ni heheheh..kekadang pagi-pagi ni bukan main lagi plan nak masak itu dan ini..bila datang petang kang masak yang lain dari yang dirancang hahahaha

Haaaa dah puas dah tengok kek chiffon ni? Terliur tak? Waaa sedap sangat kek cipon ni tau..ekceli ni kali kedua mieza wat kek chiffon...kali pertama buat dulu dia turun balik dan jadi bingka hahahaha...biasala kan kali pertama buat tak jadi..kemudian mieza jenguk 6-7 resepi sebelum mieza decide nak ubah suai semua resepi dan come up dengan revised version...my version...alhamdulillah menjadi elok...sukanya mieza tidak terhingga...bila mieza tayang kek cipon ni kat fb ada kawan mieza yang tinggal kat mekah nun mintak resepi....buat Kak Mahnun Ibrahim di sini mieza postkan resepinya...harap kak Nun sudi mencuba..insyaAllah kak, kek ni elok kejadiannya..gebus gebas rasanya...tak boleh nak berhenti makannya sambil tengok cerekarama Perempuan Neraka kat TV3 semalam...


Resepi yang mieza ubah suai ini tidak menggunakan telur yang terlalu banyak..hanya 5 biji sahaja..dengan menggunakan loyang saiz 20 cm sedang elok dia naik tinggi..tidak melimpah...suami minta dibuat kek chiffon coklat pula..insyaAllah kalau rajin petang ni mieza akan buat kek chiffon coklat pula..tungguuuuuuu


KEK CHIFFON PEPPERMINT
Source: Mieza @ WAWMC

Bahan A:
100 gm tepung naik sendiri - mieza guna brand bluekey
1/2 sk baking powder
5 biji kuning telur - saiz A
60 gm gula kastor
5 sb minyak canola/sunflower
130 gm yogurt
Sedikit pewarna hijau
1 sk perisa peppermint


Bahan B:
5 biji putih telur - gred A
100 gm gula kastor
1/2 sk cream of tartar

Cara-caranya:

1. Panaskan oven 170'C mode fan assisted. Kalau tak ada oven fan assisted pun tak apa. Cuma mungkin masa membakarnya akan menjadi lebih lama dari oven fan assisted.
2. Sediakan adunan B. Masukkan telur putih dan gula kastor ke dalam mixer elektrik. Pukul hingga berbuih. Kemudian masukkan cream of tartar dan pukul lagi menggunakan kelajuan paling tinggi sehingga kental. Jika bekas diterbalikkan telur tidak akan jatuh. Pukul lebih kurang 10 minit.

 3. Sementara mixer memukul telur putih kita boleh sediakan  bahan A. Di dalam mangkuk besar, pukul telur kuning dan gula dengan menggunakan hand whisk sahaja (tak perlu pakai mixer elektrik) sehingga gula larut. Kemudian masukkan minyak. Pukul sebati.
4. Ayak tepung dan serbuk penaik kemudian masukkan ke dalam mangkuk adunan telur kuning. Kacau hingga sebati.
5. Titiskan pewarna hijau dan masukkan juga perisa peppermint. Kacau sebati. Ketepikan.


6. Apabila telur putih sudah kental, berhenti memukul. Sendukkan 1/3 daripada adunan B ke dalam adunan A. Kacau perlahan-lahan dengan menggunakan spatula getah hingga adunan A dan B sebati.
7. Kemudian masukkan kesemua baki adunan B ke dalam adunan A dan gaul sebati. kacau perlahan-lahan sebab jika kacau laju nanti angin di dalam telur putih akan keluar dan akan menyebabkan kek chiffon bantat. Kacau dengan penuh kasih sayang ^__^
8. Tuangkan ke dalam acuan yang sesuai. Acuan tak perlu disapu butter ataupun dialas kertas baking..jika disapu butter kek akan jadi berpinggang.
9. Bakar selama 30 minit atau hingga dicucuk lidi di tengahnya dan adunan kek tidak melekat.
10. Bila kek dah masak, keluarkan dari oven dan cepat-cepat terbalikkan tin kek. Biarkan kek sejuk dalam keadaan dia terbalik. Ini untuk mengelakkan kek chiffon dari turun.
11. Bila kek dah sejuk, gunakan pisau yang tajam dan kering dan sisipkan ke sekeliling acuan. Acuan kek chiffon seeloknya yang boleh tanggal dasar sebab dasarnya juga perlu disisipkan pisau untuk mengeluarkan kek.



Kak Nun, jika akak nak buat kek chiffon pandan, gantikan perisa peppermint tu dengan perisa pandan. Jika kak Nun nak buat kek chiffon oren pula gantikan perisa peppermint tu dengan  2 sb sanquick oren, 2 sb perahan air oren dan parutkan kulit oren ke dalam kek. Pewarna hijau tu pula akak gantikan dengan kaler oren.

 Gambar ihsan google

Kak Nun, ini pula acuan kek cipon yang mieza guna..acuan dia tinggi sikit sebab kek chiffon naik tinggi. Pilih yang dasarnya boleh dibuka.

Selamat mencuba Kak Nun Cayanggggg

7 comments:

Amie said...

Apa agaknya juadah petang ini ye Mieza... kak Amie belum plan lagi nak masak apa. Gitu rupanya cerita pasal kek chiffo pepperminta ye...

Gee® said...

amboiii...gebu jer kek cipon mieza tu...pasti sedap kan...
Slmt Berpuasa Mieza...

cik n0miey said...

waaaa..sedapnye kek chiffon..xsabar nk blk raya umah nenak..cz nenek je yg reti buat kek nih..hihi

selamat berpuasa kak mieza..^_^

zila norazila said...

salam mieza cygg
kecur nengok ciffon tue..nk salin resepi mieza la..sbb guna telur sikit jew..biasa resepi lama guna 6 biji telur..cantik jew color ijau tue mieza:)

mmjiaxin said...

oakley sunglasses wholesale
nike foamposite
ray ban outlet
beats by dre
canada goose outlet
ray-ban sunglasses
michael kors uk
asics,asics israel,asics shoes,asics running shoes,asics israel,asics gel,asics running,asics gel nimbus,asics gel kayano
pittsburgh steelers
pandora outlet
herve leger dresses
barbour jackets
toms outlet store
ray-ban sunglasses
kansas city chiefs
air max 90
tiffany outlet
oklahoma city thunder
adidas wings shoes
mcm backpack
mm1119

John said...

valentino outlet
ed hardy uk
coach factory outlet online
the north face outlet
black timberland boots
north face outlet
polo ralph lauren
uggs
micahel kors
north face uk
burberry bags
coach outlet store
polo ralph lauren
air max 95
louis vuitton bags
rolex watches uk
louis vuitton outlet online
louis vuitton outlet online
longchamp handbags
louis vuitton outlet online
michael kors outlet online
michael kors handbags
jordan pas cher
ralph lauren uk
louis vuitton borse
ralph lauren
michael kors outlet
ralph lauren uk
ralph lauren outlet online
hollister kids
vans outlet
toms shoes
pandora charms outlet
2016723yuanyuan

Unknown said...

christian louboutin uk
polo ralph lauren
beats by dr dre
uggs outlet
ugg outlet
pandora outlet
uggs clearance
adidas nmd runner
cheap oakley sunglasses
the north face jacket
burberry outlet sale
ferragamo outlet
giuseppe zanotti outlet
ugg uk
lacoste polo shirts
canada goose outlet store
canada goose outlet
rolex watches,rolex replica watches,replica rolex watches,replica watches
longchamp handbags
reebok trainers
michael kors outlet
polo ralph lauren
tory burch sandals
tods outlet
michael kors handbags
canada goose outlet store
rolex watches
air max uk
burberry outlet store
christian louboutin shoes
louis vuitton neverfull
cheap ray ban sunglasses
ray-ban sunglasses
ralph lauren polo
louis vuitton handbags outlet
chanyuan0910

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...