Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Monday, July 30, 2012

Kari Asam Ikan Tenggiri

Sewaktu mieza membeli ikan tenggiri ni terkejut sebenarnya bila melihat harganya...mahal ye harga ikan sekarang...no wonder lah bila beli lauk yang dah siap kat kedai tu kemain lagi mahal..sebab bahan mentahnya pun dah mahal..rasanya dulu tak semahal sekarang..bila ke pasaraya untuk membeli ikan tenggiri ni...mieza dengan konfidennya mengangkat 2 keping ikan tenggiri..sekali bila timbang..hah tu dia! RM10 untuk 2 keping..keesokan harinya jiran mieza beli juga..2 keping = RM12..adakah barangan kita semakin mahal atau duit kita yang semakin turun nilainya..tapi sebab teringin nak makan beli juga lah hahahhaa...dalam perjalanan balik mieza call hubby nak makan apa dengan ikan tenggirinya..dia sangat suka makan asam curry fish di Chicken Rice Shop...katanya "Leh tak u masak asam curry fish macam kat Chicken Rice Shop tu?"..mieza tak pernah masak asam curry fish sebenarnya..selalunya mieza buat asam pedas biasa tu yang tak letak curry...setelah berjalan ke sana sini di blog masakan..mieza dapati ada dua version..satu yang letak santan dan satu version yang tak letak santan...untuk kali ni mieza decided nak cuba yang bersantan...


Bila makan curry asam fish ni teringat kat kawan mieza yang dah pun transfer ke Mukah Sarawak...dia selalu bawa curry asam fish ke opis..tapi asam fishnyer fullamakkk berasap sebab dia ni orang Melaka...tapi sedapppp sangat...resepi ini pun mieza rujuk resepi yang ditinggal olehnya dan juga beberapa resepi lain..

KARI ASAM IKAN TENGGIRI
Source: Mieza @ WAWMC

1 keping ikan tenggiri
1 biji buah tomato - belah 4
1/2 cawan air asam jawa
2 batang serai - ketuk
2 sb serbuk kari ikan - jadikan pes
3 tangkai daun kari
4-5 tangkai daun kesum
5-6 biji bendi - mieza tak der stok, mieza ganti timun
1 sudu kecil halba campur
1 kuntum bunga kantan - belah 2
1 mangkuk santan

Bahan kisar:
Belacan - sebesar ibu jari
6-7 biji  cili kering - kalau suka pedas boleh lebihkan
5-6 biji  bawang merah
3 biji bawang putih
1 cm kunyit hidup
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
2 biji buah keras




Cara-cara:

1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis daun kaun kari, serai dan halba campur hingga wangi kemudian masukkan bahan kisar dan tumis hingga hingga pecah minyak.
2. Masukkan pes kari dan tumis lagi hingga garing.
3. Tuangkan air asam jawa dan renehkan seketika.
4. Masukkan santan, ikan, bunga kantan dan daun kesum. Didihkan hingga ikan masak dan kuah mendidih serta pecah minyak.
5. Rasakan garam gula. akhir sekali masukkan bendi da  tomato dan biarkan seketika hingga bendi empuk.



Alhamdulillah..turn out sedap resepi ni..hubby pun makan banyak sangat..insyaAllah lain kali kita cuba dengan ikan lain pula..ikan pari pun sedap kan...may be next time kita cuba asam kari tanpa santan pula :)

SELAMAT MENCUBA

5 comments:

Kak Noor said...

Bila tengok bahan-bahan yang digunakan, hasilnya mesti marvellous. Biasanya Kak Noor masak asam tumis pedas sahaja. Next time Kak Noor nak cuba resepi Mieza ni. Tak pernah buat lagi. Mohon share resepi ye! Kak Noor dah follow Mieza. Thanks.

zila norazila said...

salam syg mieza..wahh memalam x tahan tgk ikan tu pos..he hhee nanti nk try jgk la..harga ikan mmg mahal mieza kt jb nie pun sama..tp nk mkn punya pasal mmg kena layann kan..:)

Gee® said...

pergh! mengancam...

Ayu said...

Assalam mieza,
wah kari asam nampak sungguh2 sedap ni mieza..akak kalau masak kari kena lebihkan kuahnya sebab selalu buat cicah roti or roti canai..hehe

mmjiaxin said...

hollister clothing
ugg outlet
arizona cardinals
cheap nba jerseys
michael kors outlet online
christian louboutin,louboutin,louboutin outlet,louboutin outlet italia,scarpe louboutin
ralph lauren,polo ralph lauren,ralph lauren outlet,ralph lauren italia,ralph lauren sito ufficiale
ray ban sunglasses
louis vuitton handbags outlet
michael kors outlet online
kobe shoes
ray ban,rayban,occhiali ray ban,ray-ban,ray ban occhiali,ray ban sunglasses
nike free
air jordan 11
ed hardy clothing
the north face outlet
new england patriots
tiffany and co
green bay packers
cheap ugg boots
mm1119

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...