Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Friday, July 27, 2012

Chocolate Chip Bread Pudding

Salam Hari Jumaat semuaaaa...
Mesti semua hepi kan sebab esok cuti selama dua hari...waaaa beshnyer..mula lah mieza berfikir-fikir nak masak untuk hujung minggu...seronok sikit sebab hujung minggu mieza berpeluang untuk sepenuhnya masak juadah berbuka dengan air tangan sendiri...kalau hari kerja tu mieza cuma masak nasi dan goreng ayam sahaja..sementara kuah dan kuih kebanyakannya mieza beli..kalau sibuk sangat dan badan pun dah letih lepas balik kerja..mieza cuma masak nasi..kemudian mieza dan suami akan ke bazar yang cuma kat depan umah mieza..jalan kaki 3 minit je...untuk beli ikan bakar ke..ayam panggang ke..kuih muih etc...jadi bila wiken mengunjung mieza teruja lebih hahahahah


Bread pudding ni memang kegemaran hubby...2 entry yang lepas mieza tayangkan Caramel Bread Pudding...hubby tak suka yang kukus begitu..dia suka yang baked...jadi panjang lah muncung dia sebab tak buatkan kegemarannya hahahah.. mieza mencuri waktu break lunch di pejabat untuk jalan-jalan mencari kelainan untuk menyediakan bread pudding di blog kawan-kawan...tersinggah umah kak ita yang memang mieza suka tu..walaupun mieza memang jarang tinggal komen sebab segan kat kak ita..maklum la mieza ni baru belajar..rasa segan dengan kak ita hahaha...bila ternampak je resepi ni kat umah kak ita terus mieza cuba..alhamdulillah hubby memang suka sesangat...jangan tak percaya kalau mieza katakan loyang saiz 8 inci ni 3/4 nyer dibedal oleh suami ku sorang....now it explains his body weight huh..hihihi tak per la kan Ramadhan sekali je setahun ^__^


Mieza bakar dalam loyang 8 inci..walaupun resepi kata pakai loyang 9 inci..tapi oleh sebab mieza nak kan pudding mieza agak tinggi dengan menggunakan sukatan yang sama maka mieza pakai loyang 8"..bila keluar je dari oven wawa yang berpuasa yang yok itu tak sabar-sabar nak makan...tapi dia tak gak leh makan..sebab tak posa maka dia kena tunggu gak makan sesama dengan orang yang berpuasa...maka panjang lah mulut si anak dara mieza yang baru berusia 5 tahun itu..



Bila mieza dera dia begitu..maka semalam dia pun berpuasa la..alahai kesian la pulak mieza sebab dia tak bersahur...bila mieza pick dia from her kindy at 12 noon yesterday..dia kata "Mama, hari ni wawa tak makan sebab wawa nak posa"...kesian pula mieza tengok dia keletihan..first time dia berpuasa...lepas balik sekolah wawa tengok TV kejap then dia tertido..bila dia bangun pukul 5.30 petang dia menangis kelaparan dan mintak nak makan...wahai anak...kalau wawa mintak nak makan pukul 12 noon tadi memang mama izinkan tapi sekarang cuma tinggal 2 jam je lagi nak berbuka...sayang sangat kalau nak berbuka...sabar lah wahai anak...mieza pujuk wawa untuk tido semula..tepuk-tepuk punggung dia..dia terlelap balik...terjaga balik sejam kemudian...menangis lagi...merengek-rengek cakap lapar..terus mieza suruh dia mandi dan main dengan sponge bob dalam bilik air...Alhamdulillah..selepas berkali-kali dipujuk akhirnya wawa selamat juga berpuasa selama sehari semalam...dan hari ni wawa berpuasa lagi...alhamdulillahhhhh...


CHOCOLATE CHIP BREAD PUDDING
Source: Nigella Lawson & Kak Ita Masam Manis
Source: mieza @ WAWMC

250 gm roti - anggaran 8- 10 keping
500 ml susu cair
125 ml double cream- mieza tak der stok, mieza ganti dengan yogurt
40 gm gula perang - ita tambah 20 gm lagi- mieza pun
3 biji telur
1 sudu teh esen vanila - ita tambah, mieza follow
100 gm choc chip
2 sudu gula pasir - untuk tabur atas puding




Panaskan oven 170 C
Sediakan loyang berukuran 23 cm atau 9 inc
Leserkan loyang dengan butter dan alas dasar loyang dengan baking paper
Boleh juga  gunakan  ramekins atau casserole.

Roti di potong kecil
Ita bakar dulu roti tu sekejap supaya roti tidak terlalu lembik bila direndam. Dan kita juga akan dapat tekstur puding yang agak padat.
Susun roti dalam loyang, atau ramekins atau casserole.
Taburkan 100 gm choc chip.



Dalam satu bekas yang lain kita satukan, susu, double cream, gula perang, telur dan esen vanila.
Pukul sehingga adunan rata.
Tuangkan perlahan2 atas roti tadi supaya ia meresap dalam roti.
Teka-tekan rori supaya ia meresap adunan.
Biarkan roti terendam sebentar selama lebih kurang 20 minit
Taburkan gula pasir atasnya.
Bakar dalam oven pada suhu 170 C selama 40 minit
Sedia untuk di hidangkan.

Update...
mieza terlupa nak postkan resepi vanilla sauce tu..hinggalah ada pengunjung bertanya kat comment box pasal sos vanilla tu...maaf banyalk-banyak ye dear...jom tengok resepo sos vanila yang mieza selalu buat..


VANILLA SAUCE
Recipe: Mieza @ WAWMC

1 tini susu Ideal
2 sb tepung custard - mieza guna brand Custard Bird
3-4 sb gula - ikut suka tahap manis

Cara-cara:

1. Bancuh tepung kastad dengan sedikit susu cair hingga sebati.
2. Masukkan bancuhan tepung kastad, baki susu cair dan gula ke dalam periuk dan masak dengan api sederhana hingga sos agak pekat.
3. Tutup api dan biarkan sos sejuk sedikit sebelum dituang ke atas puding. Boleh juga disimpan sejuk.

SELAMAT MENCUBA

11 comments:

Amie said...

Terkejut Mieza! Memang kak Amie terkejut kalau habis seloyang tu cik abang makan.... tapi terkejut kak Amie reda sebab tentulah sedap sangat sampai habis licin makan sorang... he he he hehhh
Hujung minggu ni Mieza nak masak apa... kak amie pun tak plan apa nak dimasak.

Outbound di malang said...

Nice blog :)
salam kenal sobat :)
Buatlah hari esok lebih baik dari sekarang !
di tunggu kunjungan balik.nya!terimakasih ...

Nad said...

Terima Kasih Mieza. Pic betul2 menyelerakan. Saya mesti try!!! :D

nurul jannah said...

creamer atas puding tu pakai apa? hmm.. kena try ni..

Anonymous said...

This text is priceless. How can I find out more?
My site ... GFI Norte

chenyingying9539 9539 said...

2015-7-21chenyingying9539
louis vuitton
michael kors
cheap lebron james shoes
cheap ray bans
tory burch handbags
louis vuitton uk outlet
polo ralph lauren
insanity workout
michael kors outlet
soccer jerseys
michael kors outlet
louis vuitton outlet
michael kors uk
new jordans
ray ban uk
running warehouse
michael kors uk
jordan 3
louis vuitton handbags
chanel handbags
ray ban eyeglasses
dior outlet
jordans 9
fitflops outlet
coach outlet
jordan 6 retro
coach outlet store online
michael kors outlet
lebron 11
michael kors handbags

John said...

201591yuanyuan

mao qiuyun said...

belstaff jackets, http://www.moncleroutletstore.us.com/
tory burch outlet, http://www.toryburchoutletonline.in.net/
hermes birkin, http://www.hermesbirkin.org/
ugg outlet, http://www.uggoutletstore.eu.com/
ugg outlet, http://www.snowboots.us.com/
coach outlet, http://www.coachoutletstores.com.co/
louis vuitton handbags, http://www.louisvuittonhandbags.org.uk/
hogan, http://www.scarpehogan-outlet.it/
ray ban sunglasses, http://www.ray-bansunglassess.in.net/
nike air force 1, http://www.airforce1.us.com/
christian louboutin, http://www.scarpelouboutin.it/
louis vuitton outlet, http://www.louisvuittonoutlet.in.net/
kobe shoes, http://www.kobeshoes.us/
michael kors wallet, http://www.michaelkorswallet.net/
canada goose outlet, http://www.canadagoose.us.org/
michael kors factory outlet, http://www.michaelkorsfactoryoutletonline.com/
jordan shoes, http://www.jordanshoes.us.com/
dansko outlet, http://www.dansko-shoes.us/
football shirts, http://www.cheapfootballshirt.org.uk/
nike mercurial, http://www.nikemercurial.org/
nike free 5, http://www.nikefree5.us/
ray ban sunglasses, http://www.raybansunglassesonline.us.com/
ugg boots, http://www.uggaustralia.in.net/
mbt shoes, http://www.mbtshoesoutlet.us.com/
ugg outlet, http://www.uggsoutlet.us.org/
nfl jerseys wholesale, http://www.nfljerseys-wholesale.us.com/
coach outlet online, http://www.coachoutletonline.in.net/
longchamp outlet, http://www.longchampoutlet.name/
coach handbags, http://www.coachhandbagsoutletonline.us.com/
1015maoqiuyun

Octaviaa Simonyw said...

Cheap Oakley Sunglasses
toms outlet store
ray ban sunglasses outlet
Air Jordan
Oakley Store
Cheap Jordans
fitflop shoes
Oakley Outlet Online
Michael Kors Outlet
oakley
Michael Kors Outlet Online
Cheap Oakley Sunglasses
Michael Kors Bags
Michael Kors Outlet Online
fitflops
michael kors handbags&purses
Louis Vuitton Outlet
cheap toms
oakley glasses
NFL Jerseys Cheap
Michael Kors Outlet
Michael Kors Handbags
cheap oakley sunglasses
Michael Kors Handbags
Michael Kors Outlet
ray ban outlet store online
Oakley Outlet Stores
cheap ray ban sunglasses
Jordans For Cheap
Oakley Glasses

mmjiaxin said...

ray-ban sunglasses
nhl jerseys
coach outlet online
celine outlet
christian louboutin shoes
nike trainers
ugg outlet uk
ugg boots
louis vuitton outlet online
oakley sunglasses
discount ugg boots
ugg boots
golden state warriors
parajumpers outlet
canada goose outlet
juicy couture tracksuit
cheap ugg boots
ugg boots on sale
hermes birkin bag
louis vuitton outlet store
mm1119

John said...

michael kors bag
ralph lauren outlet
abercrombie outlet
jordan 11
louis vuitton handbags
michael kors outlet clearance
uggs on sale
tiffany and co
coach outlet online
concords 11
uggs for men
ugg outlet
ugg boots
jordans
uggs on sale
jordans for sale
p90x workouts
lebron james shoes
michael kors outlet
ugg outlet
pandora jewelry
michael kors uk
louis vuitton handbags
montblanc
ugg boots
louis vuitton outlet
louis vuitton
michael kors outlet online
polo ralph lauren
coach factory outlet
gucci outlet
uggs on sale
20151225yuanyuan

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...