Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Sunday, July 8, 2012

Chicken Vindaloo

Assalamualaikum..
Salam hari minggu..hari ni banyak sangat to-do list yang kena buat..rasa macam tak menang tangan...pagi ni bangun tidor je hubby request nak makan coconut shredded pancake...kebetulan ada lagi saki baki kelapa pandan yang mother in law kirimkan...8.30 am pagi tadi anak sulung ada bengkel cemerlang UPSR..lepas bekpes hubby antorkan dia ke school then hubby sendiri ke opis kena kerja lak dia ari ni...lepas tidokan si kecik dalam kul 930 tadi sempat la mama buka lappy donlod kan beberapa jurnal untuk buat literature research yang kena present kat conference bulan september nanti...sempat la baca a few journal masa kat hotel nanti insyaAllah..bila anak dara yang no 2 tu bangun terus dia hand me the food list yang dia nak makan hari ni..antarannya ialah kek (apa-apa kek pun tak per katanya) dan sambal petai (memang peminat petai sungguh anak dara ku ini)...keluarkan apa yang patut dari freezer terus jemur kain yang adri pagi tadi lagi siap dimesin...yang belum dilipat dah setinggi busut kat dpn tu belum berlipat hwaaaaa...petang karang kena siapkan cistat order pula...mujur ada anak sulung boleh tolong taipkan lecture notes yang kena hantar for printing tomorrow..tu pun ada 2 chapter lagi belum bertaip...waaaa superwoman pun kalah ni....

Bila mieza postkan gambar ni ke fb semalam my highschool gelfren minta resepi...dulu mieza sesama belajar dengan dia..dia jadi doktor bius mieza ni jadi lecturer je kui kui kui...Untuk Puan Doktor Roslina Moh Nor..ini resepi aku postkan khas untuk ko..walaupun aku sibuk tahap gaban tapi sebab kan ko yang aku sayang chewaaahhhh aku post kan gak sini...bila dah masak nanti ko tayang gambor kat fb tau..aku nak nengok hehehe...kalau ada bahan yang ko tak tahu u have my fon number babeh...


CHICKEN VINDALOO

Recipe:  My Recipes
Source: Mieza @ WAWMC

Ingredients

  • 1 pound boneless, skinless chicken thighs, cut into 1-inch cubes 
  • 2 tablespoons minced fresh ginger 
  • 1/4 cup rice vinegar - mieza guna apple vinegar
  • 2 teaspoons ground coriander
  • 2 teaspoons ground cumin
  • 1 teaspoon ground cardamom - (buah pelaga)
  • 2 teaspoons chili paste with garlic
  • 1/4 teaspoon ground cinnamon
  • 1/8 teaspoon ground cloves
  • 6 garlic cloves, minced
  • 1 tablespoon canola oil - mieza guna sunflower oil
  • 1 cup diced onion 
  • 1 diced red bell pepper 
  • 1 diced yellow bell pepper 
  • 1/2 cup fat-free, less-sodium chicken broth - mieza guna 1 kiub pati ayam knorr yang dicampur dengan 1 cawan air
  • 3/4 teaspoon salt 
  • 1 tablespoon cornstarch
  • 2 tablespoons water
  • 1/4 cup chopped cilantro - daun ketumbar tau..tu nama lain dia yang lagi glamer hehehe
  • 4 cups cooked brown rice - mieza makan dengan nasi raja semayam - resepi kat entry sebelum ni



Preparation

  1. Combine first 10 ingredients (through garlic) in a zip-top plastic bag. Marinate in refrigerator at least 4 hours, turning occasionally.
  2. Heat oil in a large skillet over medium-high heat. Add onion; sauté 4 minutes. Add chicken mixture and bell peppers; sauté 5 minutes or until chicken is thoroughly browned on all sides. Add broth and salt; simmer, uncovered, 15 minutes or until chicken is done. Combine cornstarch and water in a small bowl; stir well. Add cornstarch mixture to chicken mixture; simmer 2 minutes or until sauce thickens. Stir in cilantro. Serve over rice.
Cara mieza:
Ayam tu lepas perap mieza goreng dulu sebab hubby cerewet sikit dia tak makan ayam yang tak digoreng..bermaksud dia tak makan sup ayam. tomyam ayam dan kari ayam..jadi mieza goreng dulu..pastu mieza masak sos vindaloo ni dan humbankan ayam yang telah digoreng ke dalam sos...

13 comments:

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Sibuk sungguh mieaza ya.

Amie said...

Bila sibuk rasa tak cukup kaki tangan nak bergerak ye Mieza, tapi kalau tak sibuk alahai... boringnya!
Miez dah suba dulu ye Chicken Vindaloo... Kak Amie belum cuba lagi vindaloo2 ni, sedap ye Mieza!

na said...

Tq..alo susahnya resepi.. :) bila nk buat ni...biasa goreng ikn goreng aym je.. ;)

zila norazila said...

salam mieza cygg..mesti sedapp nie..nak sebut pun susah..h ehehe mesti sedapp..biasany bila yg susah2 nie hasilnya sedapp:P

Ayu said...

Assalam mieza,
wah dah buat dah ya chicken vindaloo ni..hubby mieza tak suka masak terus ayam tu so kena goreng dulu lah kiranya..tak apalah mieza, asal isterinya tahu selera suamninya tu pandai2 lah kan adjust mana yang patut..

maoqiuyun said...

4
adidas shoes
valentino shoes
salomon speedcross 3
abercrombie and fitch
fred perry shirts
salomon running shoes
toms shoes outlet online
cheap soccer jerseys
nhl jerseys wholesale
ralph lauren outlet online
replica rolex watches
cheap snapbacks
louis vuitton outlet online
hollister clothing store
michael kors outlet
prada handbags
lebron 10,lebron 11,lebron 12
coach outlet store
swarovski jewelry
jordan 11
tory burch handbags
true religion
nfl jerseys
abercrombie
ed hardy clothing
mont blanc pens
thomas sabo
beats by dre,dr dre,beats headphones
louis vuitton outlet
louis vuitton uk
lacoste outlet
coach factory outlet
timberland shoes
oakley vault
air jordan concord
instyler
adidas wings
chanel handbags,chanel bags,chanel outlet,chanel 2.55
oakley sunglasses
tiffany jewelry
cheap oakley sunglasses
20150404maoqiuyun

mmjiaxin said...

ray-ban sunglasses
nhl jerseys
coach outlet online
celine outlet
christian louboutin shoes
nike trainers
ugg outlet uk
ugg boots
louis vuitton outlet online
oakley sunglasses
discount ugg boots
ugg boots
golden state warriors
parajumpers outlet
canada goose outlet
juicy couture tracksuit
cheap ugg boots
ugg boots on sale
hermes birkin bag
louis vuitton outlet store
mm1119

John said...

ralph lauren uk
coach outlet online
jordan shoes
uggs outlet
michael kors outlet online
christian louboutin outlet
marc jacobs
michael kors handbags
coach outlet store online
kate spade handbags
lebron 12
beats by dre
christian louboutin
oakley sunglasses
tory burch shoes
vans shoes
rolex watches outlet
oakley sunglasses
nike air max
cheap soccer shoes
canada goose outlet
ray ban sunglasses
the north face jackets
hollister outlet
toms shoes
chanel bags
uggs outlet
louis vuitton
ugg boots
ugg boots
uggs boots
fitflops sale clearance
michael kors outlet
retro jordans
adidas originals
giuseppe zanotti sneakers
20151225yuanyuan

chenlina said...

chenlina20160303
cheap oakley sunglasses
lebron 11
oakley sunglasses
jordan retro
swarovski outlet
louis vuitton
abercrombie outlet
michael kors handbags
toms outlet
the north face outlet
lebron james shoes 13
jordan concords
jordan retro
nike free runs
uggs outlet
ray ban sunglasses outlet
true religion jeans outlet
coach factory outlet
cheap nfl jerseys
abercrombie and fitch
ugg boots
vans shoes sale
nike air max
louis vuitton handbags
oakley sunglasses cheap
ugg outlet
oakley sunglasses
tods shoes
cheap oakley sunglasses
p90x
toms outlet
ed hardy clothing
ralph lauren outlet
nba jerseys
louis vuitton outlet
cheap air jordans
coach outlet online
louis vuitton handbags
tory burch outlet online
kate spade handbags
as

Qing Cai said...

longchamp pliage
ralph lauren uk
nba jerseys
toms outlet
hollister clothing store
oakley sunglasses
beats by dr dre
michael kors outlet
louis vuitton handbags outlet
michael kors outlet
tiffany jewellery
ferragamo shoes
ralph lauren shirts
fitflops uk
michael kors factory store
coach handbags outlet
true religion sale
ray-ban sunglasses
ferragamo shoes
adidas shoes
michael kors handbags
oakley sunglasses wholesale
mulberry handbags
ralph lauren pas cher
ralph lauren
lululemon uk
louis vuitton outlet online
swarovski jewelry
hollister shirts
mbt shoes outlet
nike huarache
nfl jerseys
fitflops sale clearance
tiffany and co
prada sneakers
20160608caihuali

John said...

polo ralph lauren outlet
kobe bryant shoes
ugg sale
cartier watches
mlb jerseys wholesale
tiffany jewelry outlet
sac longchamp
adidas superstars
nike huarache black
rolex watches
adidas stan smith
louboutin pas cher
michael kors handbags
coach factory outlet
supra shoes
omega watches
nike air max 95
nike air force black
nike air max
hollister uk
lacoste outlet
birkenstock uk
toms outlet store
tiffany jewelry
uggs on sale
louis vuitton outlet
buy red bottoms
cheap air max
rolex replica watches
nike air max 90
valentino shoes
new balance outlet
2016723yuanyuan

chenlina said...

nike outlet
true religion outlet
coach outlet store online clearances
louis vuitton handbags
christian louboutin shoes
fitflops sale clearance
adidas shoes
christian louboutin shoes
michael kors outlet
michael kors purses
adidas trainers
christian louboutin outlet
jordan shoes
vans shoes
cheap nfl jerseys
ralph lauren
mont blanc
oakley sunglasses
toms shoes
louis vuitton outlet
supra shoes
replica watches
tods outlet
coach outlet store online
kevin durant shoes
nike basketball shoes
ralph lauren polo
cheap rolex watches
jordan 4
ray ban sunglasses
oakley sunglasses
christian louboutin outlet
true religion outlet
ray ban sunglasses uk
michael kors outlet clearance
michael kors outlet
louis vuitton outlet online
replica watches
ray ban wayfarer
longchamp handbags
chenlina20160803

Unknown said...

louis vuitton bags
michael kors uk outlet
lululemon outlet
yeezy boost 350
ugg outlet store
true religion uk outlet
true religion jeans
chrome hearts
mulberry bags
fitflops outlet sale
fitflops shoes
nike free run
louis vuitton handbags
air force 1 shoes
ralph lauren polo shirts
nike roshe run shoes
christian louboutin online
burberry outlet
coach outlet
snapbacks wholesale
uggs outlet
herve leger dresses
ugg boots
uggs outlet
rolex watches
coach handbags
michael kors outlet online
beats by dre
michael kors bags
hollister clothing store
ugg boots
air max 90
true religion outlet
tiffany jewellery
football shirts
chanyuan0910

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...