Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Tuesday, June 19, 2012

Ayam Ros Pandan

Assalamualaikum.. apa khabar semua...wahh lamanya mieza nak berkunjung ke blog sendiri...sibuk sangat la tu..dah 3 minggu blog ni senyap sunyi...mesti orang pun nyampah sebab asek datang menu sama je tak der yang baru..hahaha..sebenarnya mieza masak..dan ada snap gambar (yang tak snap gambar pun ada juga)..tapi masa tu tak mengizinkan untuk mieza pilih gambar..upload..then tulis resepi...harap pengunjung blog WAWMC tak serik untuk datang...insyaAllah mieza akan balas komen-komen dalam post yang terdahulu dan membuat kunjungan balas..


AYAM ROS PANDAN

7 - 8 keping ayam (guna bahagian peha dan kepak, lagi sedap)
2 batang serai, dititik - mieza blend sekali serai ni
2 helai daun limau purut
1 helai daun pandan, koyakkan dan simpul
1 cawan air
1 camca besar gula melaka
2 camca besar bawang goreng
Sedikit gula
Garam secukup rasa
1 batang kayu manis
Hirisan daun bawang, untuk hiasan
Bawang goreng untuk hiasan.

BAHAN KISAR
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 biji tomato merah
7 biji cili merah
2 biji buah keras
1/2 inci halia
1/3 inci lengkuas
1 camca besar sos tomato



1. Ayam dibersihkan, gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit, kemudian goreng lembap-lembap jangan garing sangat. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus bersama serai, daun pandan, daun limau purut dan kulit kayu manis hingga wangi dan garing. Tuang air dan kacau rata. Masukkan ayam tadi, gaul dan kecikkan api, Masak hingga pekat.
3. Tambah gula melaka, garam secukup rasa dan bawang goreng, kacau rata dan masak sekejap lagi hingga kelihatan sedikit kering. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan dengan taburan daun bawang dan bawang goreng..

11 comments:

Amie said...

Lamanya tak dengar khabar berinta...winduuuuuu! ni dah mula merempit masaklah ni ye Mieza he he hehhh mesti banyak cerita dah 3 minggu menyepi diri!

zila norazila said...

salam mieza cyg..rindu dgn kamau nie..mesti byk keep menu best2..cepat2 show..:)x pernah jemu kesini dnt wrry

Nuwairani Ismail said...

busy betul kak mieza ni. dah lama menyepi tak dengar kabar berita. harap2 semuanya sihat la ye. tiba2 hari ni keluar entry ayam la pulak. bahan2 mudah nak cari tapi nani takde stok ayam pulak. adeh.

Cheq Sue said...

lately ni ramai yang bz kan... jangan kata nak ke blog kengkawan, ke blog sendiri pun x sempat... jangan sampai hilang mood lak ya... cheq sue pun tengah dok nak dapatkan mood balik jugak ni... :)

FnF Simple Life said...

Asslm... lama menyepi...sedap ayam ros tu...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Tak pernah jemu.. ada aje masakan kat dapur kengkawan.. mesti datang jengah.. macam sekarang nilah.. datang dan tinggalkan jejak..:))

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Hello dear, nak tapau ayam pandan ros ni...sedapnya rasa nak ngap je dari skrin...hehe! :)

Thanks for joining my GA ya...good luck ;)

Nieza said...

assalam Mieza,apa khabar? mcm lama jer saya tak singgah sini.sedap tgk ayam ros pandan tu...lum pernah buat lagi..:)

风骚达哥 said...

20151204 junda
longchamp handbags
michael kors handbags
michael kors outlet
michael kors outlet
louis vuitton outlet
coach outlet
louis vuitton handbags
nike air max
timberland boots
nike blazers
air jordans
nike shoes
christian louboutin uk
juicy couture
michael kors outlet online
ghd hair straighteners
nike outlet store
air jordan 13
louis vuitton
ray ban
prada outlet
cheap uggs
mizuno running shoes
michael kors outlet
mont blanc pens
louis vuitton
michael kors
ed hardy uk
oakley vault
burberry outlet online
nike outlet
coach factory outlet
moncler jackets
moncler outlet
true religion outlet
pandora charms
coach factory outlet
ray ban
louis vuitton outlet
chaussure louboutin

林磊 said...

2016-2-23 leilei
adidas trainers
nike store
nike trainers
louboutin shoes
cheap jordans
chi flat iron
adidas uk
tiffany jewelry
coach outlet online
nike blazers shoes
oakley sunglasses
christian louboutin
mizuno running shoes
kate spade outlet
michael kors bags
burberry outlet
louis vuitton outlet
louboutin
louis vuitton uk
canada goose jackets
micahel kors
true religion jeans
louis vuitton
canada gooses outlet
michael kors
ray ban sunglasses
coach factory outlet
air jordan femme
sac longchamp
toms outlet
toms outlet store
timberland uk
fitflops uk
nike shoes
canada goose uk
longchamp soldes
nike roshe run
michael kors handbags
ralph lauren outlet
ed hardy uk

Qing Cai said...

michael kors online outlet
true religion uk
swarovski outlet
polo ralph lauren
longchamp handbags
burberry outlet online
snapbacks wholesale
ralph lauren pas cher
pandora jewelry
soccer jerseys
polo ralph lauren
pandora outlet
louis vuitton pas cher
toms shoes
adidas wings
christian louboutin uk
mont blanc outlet
beats headphones
ferragamo outlet
louis vuitton pas cher
michael kors uk
juicy couture outlet
michael kors outlet online
michael kors handbags
cheap oakley sunglasses
air max 90
tory burch outlet online
swarovski crystal
hollister clothing store
burberry outlet store
kobe bryant shoes
louis vuitton sunglasses
nike air max 90
cheap jordans
mulberry outlet
20160608caihuali

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...