Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Thursday, May 10, 2012

Banana Loaf

Assalamualaikum...apa khabar semua? Harap semuanya sihat sihat belaka..
Mieza je yang kurang sihat...pagi semalam sewaktu pergi kerja rasa sihat-sihat je..kemudian jam 830 am mieza keluar makan bersama beberapa orang kawan perempuan di pejabat..masa tu dok terasa sakit, senak dan pedih dalam perut sebelah kiri dan sekitar pinggang sebelah kiri..mieza ngadu kat kawan kata tak sedap dalam perut..dan mieza expect hmmm kot period pain kot..tapi lambat lagi sampai waktunya..biasanya period mieza datang dalam 15 hb macam tu...kawan kata may be bulan ni nak datang period awal..

Balik ke pajabat sekitar jam 930 pagi..makin lama makin sakit sampailah mieza tak tahan mieza minta tolong kawan sapukan minyak angin kat belakang..dan mieza baring di bilik solat..tapi tak juga hilang..tak tahan sangat sampai mieza terpaksa meringkuk untuk tahan sakit..dalam jam 10 pagi kawan hantarkan mieza ke hospital..dan call husband..buat urine test dan x-ray..rerupanya mieza kena batu karang dan kencing sangat kotor...huwaaaaa..ya Allah sakitnya batu karang ni rupanya..sakit sampai ke belakang dan pundi kencing...doktor bagi ubat tahan sakit yang sangat kuat dah jadi pening la pulak..sian hubby tolong jaga mieza dalam wad..Alhamdulillah sekarang dah boleh kuar wad dan doktor bekalkan ubat tahan sakit..insyAllah 2 minggu lagi jumpa doktor pakar dan kalau batu karang mieza semakin teruk doktor kata kena operate..waaaa takutnya dengar kena operate ni...sekarang ni mieza makan apa aje orang bagi petua untuk pecahkan batu karang...dan of coz kena disiplinkan diri minum air yang banyak...



Kek ni pun mieza buat 2-3 hari yang lepas sebab ada pisang ranum kat umah takut rosak dan membazir pula...bila nampak FnF buat kek siap letak dalam salji mieza jadi tak tahan..terus buat kek juga tapi hidang atas kain putih je sebab kat Tg Malim tak der salji hahahaha...resepinya mieza cilop umah FnF tapi mieza lebihkan susu...kira derhaka la ni hahaha..dan mieza tambah sedikit nuts dan juga coklat chip...



BANANA LOAF
Source: FnF Simple Life
Source: Mieza @ WAWMC



Bahan-bahan

190g pisang ranum
180g tepung gandum 

180g gula halus - mieza guna brown sugar...i luvvvvv brown sugar!
3 biji telur
120ml minyak masak - mieza guna sunflower oil
1 sudu teh ovelate
1 sudu teh soda bikabonat
1 sudu teh baking powder
secubit garam
2 sudu susu segar - mieza tambah jadi 1/2 cawan



Mieza tambah:
1 cawan kacang campuran (almond, walnut, hazelnut) - dicincang
1 cawan coklat chip (dark and white)



Cara-cara

1. Blend pisang, susu dan sedikit gula.
2. Pukul telur, baki gula, dan ovelet hingga gebu. 
3. Kemudian masukkan pisang blend tadi dan juga minyak. 
4. Masukkan tepung, baking powder dan soda bicarbonat yang telah di ayak. Gaul sebati.
5. Kemudian masukkan kekacang dan coklat chip. Gaul sebati.
6. Bakar 40 minit pada suhu 180degree C.... mieza guna loaf tin ...sonang jaa... Nak kukus dalam cup kecil2 pun boleh...gebus je...


Terima kasih FnF!

14 comments:

zila 4ever said...

salam mieza
take rest..semoga cepat sembuh..dulu abg zila pun pernah kena batu karang..tp x yah oprate..cuma tembak lazer jer..kena minum air byk2 tau..n kek pisang tue..menggoda..:P

inahar ali said...
This comment has been removed by the author.
inahar ali said...

salam rindu mieza..waduh lamanye akak x mai sini..mieza x sihat ye?? cian dia..ingat minum air bnyk2 tau..jgn suka tahan kencing..nnti berulang sakit tu! miss uu!

Gee® said...

ye lah Mieza, k.gee pon pernah kena batu karang dlm hempedu...mmg sakit tp dh opret dah... k.gee dulu tiap kali sakit mesti muntah2... lepas opret dah ok dah... 3 biji batu karang sebesar biji asam jawa tau... patut laa sakitnya melampau2...

Mieza said...

Zila..
terima kasih..insyaAllah cuti sekolah ni nak balik berubat kat kg..hrp2 tak yah operate..ngeri la dok terbayang pisu dok hiris kita!

Kak Ina..
Salam rinduuu..awat lama tak bertandang? Ye kak lepas ni kena disiplin minum air amsak banyak...dah takut dajhhhh

Kak Gee..
Ya Allah kak gee sakitnya kan..sampai golek2 atas katil haa harap2 mieza punya tak teruk..insyAllah...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak Mieza... get well soon yaa.. Moga ALLAH SWT permudahkan segalanya...

Rasa kek tu huwaahhhhhh... cantik dan sedap! sha memang suka sangat ni..


take care muahhzzz

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

semoga cepat sembuh ye mieza.. teringat dulu2 arwah ayah akak pun pernah kena batu karang.. memang bila menyerang tu nampak arwah betul2 sakit sampai muntah2 gitu.. ada gak beberapa petua org ckp nak bagi batu karang tu hilang dgn sendiri.. pernah dia mkn nenas yg paling muda mkn mentah2 gitu.. tak jalan pun.. ada lagi beberapa petua gak dia ikut.. tp yg paling berkesannya bila dia mkn tembikai merah yang dicampur dgn gula batu yang ditumbuk jadikan serbuk. kalau boleh habiskan tembikai sebiji pun takper.. mkn sebanyak mungkin.. gula batu tak pernah byk.. dlm sesudu jer pastu tumbuk jd serbuk & gaul dgn isi tembikai. mkn je bila2 suka.. ulang2 mkn bila rasa nak makan.. alhamdulillah batu karang arwah ayah akak keluar dgn sendiri masa dia buang air kecil.. batu karang tu keluar berpasir gitu sebab dia pecah2 sendiri.. tp kes mieza ni kalau batu karang tu besar.. eloklah dgr nasihat doktor dulu apa yg terbaik.. harap2 mieza cepat sembuh ye..

Amie said...

Mieza sayanggg...
wanginya bau banana loaf tu..
Kakak pernah dengar kawan2, dan juga Encik Suami pasal batu karang ni... kesian betul! Encik Suami amalkan minum air kelapa... akhirnya batu karang tu pecah dan keluar ikut saluran air kecil... Jaga kesihatanlah Mieza ye, bertenang dan banyakkanlah berehat...

FnF Simple Life said...

Mieza... take care ye...kami doakan semoga mieza cepat sembuh.

btw, kek pisang tu bila guna loaf pan menarik betul kejadian nya...sebijik mcm banana bread yang kak rima bisousatoi buat tu... nnt sy nk try buat mcm ni jugak

chenyingying9539 9539 said...

2015-7-21chenyingying9539
louis vuitton
michael kors
cheap lebron james shoes
cheap ray bans
tory burch handbags
louis vuitton uk outlet
polo ralph lauren
insanity workout
michael kors outlet
soccer jerseys
michael kors outlet
louis vuitton outlet
michael kors uk
new jordans
ray ban uk
running warehouse
michael kors uk
jordan 3
louis vuitton handbags
chanel handbags
ray ban eyeglasses
dior outlet
jordans 9
fitflops outlet
coach outlet
jordan 6 retro
coach outlet store online
michael kors outlet
lebron 11
michael kors handbags

风骚达哥 said...

20150915 junda
Michael Kors Outlet Sale Clearance
michael kors bags
toms outlet
michael kors outlet
ugg boots clearance
louis vuitton outlet
cheap uggs
michael kors handbags
coach factory outlet
Coach Factory Outlet Private Sale
timberland boots for women
Michael Kors Outlet Real Handbags Online
Michael Kors Outlet Handbags Factory Price
Cheap Jordans For Sale Wholesale
Louis Vuitton Bags Outlet Store
Louis Vuitton Outlet USA
Louis Vuitton Handbags Discount Off
Gucci Belt Mens and Womens For Sale
michael kors handbag
hollister clothing store
Coach Factory Handbags Outlet Store
air max 90
ugg boots
Michael Kors Handbags Outlet Deals
Louis Vuitton Clearance Sale
burberry outlet
Michael Kors Outlet Online No Tax
Coach Factory Outlet Stores 70% off
ugg australia
michael kors outlet
Coach Factory Outlet Private Sale
michael kors
Louis Vuitton Handbags Factory Store
ugg boots
tory burch outlet

mao qiuyun said...

belstaff jackets, http://www.moncleroutletstore.us.com/
tory burch outlet, http://www.toryburchoutletonline.in.net/
hermes birkin, http://www.hermesbirkin.org/
ugg outlet, http://www.uggoutletstore.eu.com/
ugg outlet, http://www.snowboots.us.com/
coach outlet, http://www.coachoutletstores.com.co/
louis vuitton handbags, http://www.louisvuittonhandbags.org.uk/
hogan, http://www.scarpehogan-outlet.it/
ray ban sunglasses, http://www.ray-bansunglassess.in.net/
nike air force 1, http://www.airforce1.us.com/
christian louboutin, http://www.scarpelouboutin.it/
louis vuitton outlet, http://www.louisvuittonoutlet.in.net/
kobe shoes, http://www.kobeshoes.us/
michael kors wallet, http://www.michaelkorswallet.net/
canada goose outlet, http://www.canadagoose.us.org/
michael kors factory outlet, http://www.michaelkorsfactoryoutletonline.com/
jordan shoes, http://www.jordanshoes.us.com/
dansko outlet, http://www.dansko-shoes.us/
football shirts, http://www.cheapfootballshirt.org.uk/
nike mercurial, http://www.nikemercurial.org/
nike free 5, http://www.nikefree5.us/
ray ban sunglasses, http://www.raybansunglassesonline.us.com/
ugg boots, http://www.uggaustralia.in.net/
mbt shoes, http://www.mbtshoesoutlet.us.com/
ugg outlet, http://www.uggsoutlet.us.org/
nfl jerseys wholesale, http://www.nfljerseys-wholesale.us.com/
coach outlet online, http://www.coachoutletonline.in.net/
longchamp outlet, http://www.longchampoutlet.name/
coach handbags, http://www.coachhandbagsoutletonline.us.com/
1015maoqiuyun

Octaviaa Simonyw said...

Cheap Oakley Sunglasses
toms outlet store
ray ban sunglasses outlet
Air Jordan
Oakley Store
Cheap Jordans
fitflop shoes
Oakley Outlet Online
Michael Kors Outlet
oakley
Michael Kors Outlet Online
Cheap Oakley Sunglasses
Michael Kors Bags
Michael Kors Outlet Online
fitflops
michael kors handbags&purses
Louis Vuitton Outlet
cheap toms
oakley glasses
NFL Jerseys Cheap
Michael Kors Outlet
Michael Kors Handbags
cheap oakley sunglasses
Michael Kors Handbags
Michael Kors Outlet
ray ban outlet store online
Oakley Outlet Stores
cheap ray ban sunglasses
Jordans For Cheap
Oakley Glasses

mmjiaxin said...

ray-ban sunglasses
nhl jerseys
coach outlet online
celine outlet
christian louboutin shoes
nike trainers
ugg outlet uk
ugg boots
louis vuitton outlet online
oakley sunglasses
discount ugg boots
ugg boots
golden state warriors
parajumpers outlet
canada goose outlet
juicy couture tracksuit
cheap ugg boots
ugg boots on sale
hermes birkin bag
louis vuitton outlet store
mm1119

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...