Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Monday, April 9, 2012

Bread Butter Pudding and Vanilla Sauce..and dengue fever,,,

Assalamualikum..waaaa rindunya dengan blog ni..dah bersawang eh..jejarang sekali je mieza menjenguk eh..jangan lah serik nak berkunjung...memang ada banyak entry tertunggak tapi tak berkesempatan nak update blog..busy sangat dengan kerja opis, busy dengan tempahan dan busy dengan family...kerja opis jangan cakap la kan..memang pencen nanti lah baru semua kerja tu siap...tempahan pun banyak..Alhamdulilah mieza diberi kepercayaan..terima kasih buat semua yang menempah..dan busy dengan family...itu memang sampai bila-bila pun tak pernah reda kebusian tu..orang kata 'a wife's and a mother's jobs never end...last week terpaksa cuti from work..cuti dari menerima tempahan sebab suami dan anak sulung mieza Adnin masuk wad demam denggi...haishhhh risau sungguh..susah hati sesangat...dedua tu tak pernah masuk wad sepanjang hidup depa...paling kesian kat Adnin sebab mama tak dapat teman kat wad sebab ada wawa dan baby umar kat umh tak der sapa nak jaga...sedih dan sudah hati sangat tinggalkan dia kat wad..tapi apa boleh..mieza terpaksa...jadi Adnin hanya dijaga oleh misi je la sepanjang dia kat wad..alhamdulillah..kini depa berdua dah discharged..tapi tetap kena gi spitak untuk check darah...semoga bertambah baik...kenalah minum banyak air masak kalau tamau warded lagi...sebab doc kata kalau platelet darah turun lagi kena warded balik...



Last saturday a few of Adnin's friends came to visit sebab Adnin dah a week absent from school...tak tau nak masak apa untuk depa dan kebetulan terpandang roti masih berbaki 3/4 bungkus..maklum lah tukang makan semua masuk wad...dan risau roti tu akan rosak..lagi pun it was approaching its due date..maka mieza buat lah puding ni untuk hidangan kawan-kawan Adnin...Alhamdulillah..depa semua suka...



Bila postkan gambar puding ni kat blog..ada lak kawan high school mieza dulu minta resepi...khas buat Puan Yasnida from Ipoh..here is the recipe u requested...buat tau..nanti tell me how yours turns out...insyaAllah u won't regret trying it out....:)

BREAD BUTTER PUDDING
Recipe: Mieza @ WAWMC


500 ml susu segar/fresh milk/susu ideal pun boleh
8 keping roti - mieza guna gardenia - siat-siatkan
6 sb gula perang - nak pakai gula putih pun ok
2 sb butter - dicairkan
2 biji telur - mieza pakai gred AA
1 st esen vanilla
1/4 cawan mix fruit

Cara-cara

1. Telur dan gula dipukul dengan menggunakan whisk hingga gula hancur.

2. Masukkan semua bahan lain kecuali mix fruit dan roti dan dikacau sampai sebati

3. Griskan acuan dengan butter. Bahagikan roti yang telah disiat kepada 3 bahagian. Susun roti yang telah disiat di dalam bekas yang digris tadi.

4. Taburkan sedikit mix fruit. Susun bahagian roti yang kedua kemudian ditaburkan lagi mix fruit. Seterusnya bahagian roti yang ketiga dan atas sekali ditaburkan mix fruit. (Roti-mix fruit-roti-mix fruit-roti-mix fruit)

5. Tuangkan bancuhan susu dan biarkan roti mengembang. Rendam selama lebih kurang 20 minit. Sementara itu panaskan oven 160'C

6. Bakar puding selama 30 minit atau sehingga bahagian atasnya perang dan susunya agak kering.

7. Sejukkan dan dihidang bersama sos vanilla.




SOS VANILLA

1 tin susu cair
2 sudu teh esen vanilla
2 s/b tepungkastad
2 s/b gula atau secukup manis

Cara-cara:

1. Bancuhkan tepung kastad dengan sedikit air. Ketepikan.

2. Renehkan semua bahan lain di atas api sederhana besar sambil dikacau selalu. Reneh hingga hampir mendidih.

3. Kemudian masukkan bancuhan tepung kastad dan kacau hingga sos agak pekat sedikit. Jika sos terlebih pekat tambahkan sedikit susu cair.

4, Sejukkan dan hidangkan bersama puding roti..



Nida..jangan lupa cuba tau..

7 comments:

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Salam Mieza.Rinduka...harap semuanya kan baik2 nanti ya.Pudding pun nampak cantik dan sedap.Org sakit pun pasti suka makan kan???

da[Y]un said...

salam puan, sos vanilla tu kan lepas kita buat boleh simpan erapa lama ek?

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Mieza..

cantik puding Mieza nie..
kalau kat rumah nie puding2 ada sikit slow lah hehehe

Ucu Faridah said...

harap2 dedua orang tersayang baik2...
cantiknye puding...

Amie said...

Assalamualaikum Mieza,
hidup ni rasa stereotype aje kalau sama saja sepanjang waktu kan Mieza... itulah, bila sesekali berhadapan dengan keadaan begini memang kena tabah, kena kuat dan kena banyak sabar... alhamdulillah, semakin sihat anak2 Mieza.
Sempat Mieza buat puding tu ye... sedapnya.

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Mieza..saya doakan semoga keduanya cepat sembuh seperti sediakala...Rasanya ramai yang tahu, klu kena dengue, makan sup ketam boleh membantu menambah kembali platlet darah...

Akak..kerja kat opis memang tak pernah abissss..klu abis kan, takde kerja takde gaji plak kan kan kan..ha ha ha ha ha ...jgn mareee gurau2...

Nuwairani Ira said...

padan la org minta resepi...gambr puding tu cantik aje...siap mould bunga2 lagi...

semoga adnin, dan yang lain2 sehat la ye...skrg ni mcm2 penyakit ada...yng paling penat mamanya la...harap2 mamanya pon sehat2 aje...

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...