Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Friday, January 13, 2012

Salad Angel Hair - dan Alhamdulillah..dah beransur baik..

Assalamualaikum dan apa khabar...semoga semuanya sihat selalu..lama rasanya mieza tak berblogging..rindu sangat..tapi apakan daya family mieza tak sihat..anak-anak diserang cirit-cirit dan muntah- muntah..maka terpaksalah mieza jadi nurse...seawal Ahad lepas bermula dengan wawa yang cirit dan muntah-munath..seharian dia begitu..jadi hari Isnin bila melihat dia dah semakin lemah mieza bawa wawa ke emergency Hospital Slim River (HSR)..lepas doktor check dan masuk 200 ml air dia dibenarkan balik...bila balik pun dia masih juga muntah-munath..semua yang dimakan hatta minum air masak pun tetap juga muntah..mieza risau sesangat....selasa mieza bawa pula Klinik Kesihatan Tg Malim..depa cuma bagi ubat demam...kalau spital swasta dekat rasanya mieza dah bawa ke private dah..haishhh..risau sesangat..hari rabu Umar pulak jangkit..dah dedua pula sakit..kesian sangat melihat anak-anak mieza yang dah lembik..maka mieza bawa depa semua ke HSR..lepas 2-3 jam dicek di emergency ward depa akhirnya wardedkan wawa tapi Umar depa kasi balik..hmmmm fenat sangat bila anak sakit..semalam wawa dibenarkan balik dan alhamdulillah keadaannya dah semakin baik..makan pun tak muntah lagi..dan ciritnya pun dah hilang..umar je yang masih cirit lagi...tetiba hari ni kakak Adnin pula yang demam..dan papanya pula yang cirit..masyaAllah..nasib baik mieza masih boleh bertahan hingga hari ni...semoga semuanya beransur baik..insyaAllah

...siannn..dedua anak mama sakit...lembik sangat sampai tertido je sambil main pun tertido...



...wawa kena warded...sian dia..tido dalam wad...



..Umar yang masih demam..semoga umar cepat sembuh..



Salad Angle Hair ni mieza masak malam ni..for dinner sebab semua tak lalu nak makan nasi..sejak wawa dan umar sakit mieza tak masak pun..asek dok jaga depa dan Umar tak boleh berenggang langsung...jadi mieza hanya tanak nasi di rumah..lauknya suami beli yang dah siap..rasa kesian pula kat ikan, udang sotong bagai dalam freezer..dan dapur pun dah lama tak berasap..jadi malam ni mieza masak la pasta salad yang simple ni je untuk family..



SALAD ANGLE HAIR


Recipe & Source: Mieza @ WAWMC


Segenggan Angle Hair - mieza guna brand San Remo..rebus sampai empuk, dan toskan.

1 biji bawang besar - hiris atau cincang pun boleh juga
3 tangkai daun limau purut - hiris
1 keping isi ikan salmon
10 ekor udang - buang kulit
3 ekor sotong - hiris bulat dan celur hingga masak
2 biji cili merah - hiris
1 biji lemon - ambil jus
1 sk lada hitam - tumbuk kasar
1 sk garam - atau secukup rasa
1 sk oregano
1 sk cajun
2 sb minyak zaitun
1 biji buah tomato - potong dadu - mieza tak letak malam ni sebab tak der stok
Sedikti daun bawang dan daun sup -hiris
1 sb fried garlic - yang ni boleh beli kat pasaraya


Cara-cara:

1. Ikan salmon dan udang diperap bersama sedikit garam, serbuk lada hitam, jus lemon, cajun dan oregano selama 20 minit. Kemudian grillkan hingga masak. Bila ikan dah masak, racik-racik kan isinya.

2. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk besar. Gaul hingga rata. Rasakan masam manis dan masinnya. Sedia untuk dihidang.

Senangkan..dan cepat :)

7 comments:

Amie said...

Alhamdulillah syukur semuanya sudah okey... memang penat Mieza, kakak pun pernah alami, jaga anak sakit dihospital, waktu tu tengah mabuk pregnant anak ke 3...Tuhan sajalah yang tahu!
Dalam sibuk-sibuk pun sempat juga buat salad angel hair ye Mieza.

Antan Bertingkah said...

Semoga Mieza terus sihat untuk menjaga anak2 dan akak doakan semoga semuanya cepat sembuh.

nuwairani ismail said...

ala...kesiannya budak2 tu...yg kene tahan dlm ward lagi kesian...nk makan apa pon memang tak lalu punya...adeh...

Cheq Sue said...

harap2 semuanya ok la mieza ya. bila anak2 sakit, dengan mak2 sekali pun terasa. moga wawa & umar akan cepat sembuh... mieza jaga diri ye..

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

kesiannya budak2 tu..maknya pun kesian jugak le....

Cheq Sue said...

harap2 semuanya ok la mieza ya. bila anak2 sakit, dengan mak2 sekali pun terasa. moga wawa & umar akan cepat sembuh... mieza jaga diri ye..

izahdaut said...

aduhh dapat membayangkan kerisauan dan kepenatan menjaga anak2 yg sakit. semoga anak2 cepat sembuh. food poisoning ke tu kak mieza. hope semua kembali ok dan aktif

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...