Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Saturday, January 14, 2012

Nasi Goreng Udang Kering Berpetai - dan sepetang meredah Jusco Rawang..

Salam malam minggu..buat apa tu..mieza ni baru saja selesai menyiapkan tempahan brownie dan choc cake untuk esok..Alhamdulillah..rezeki dari Allah SWT..walaupun tak lebat macam orang lain tapi tempahan tu sentiasa ada..ye la kalau tempahan banyak sangat masa bila mieza nak membuatnya..mieza bukan fulltime hw..lagipun menerima tempahan adalah hobi sahaja..hubby kata berbaloi juga beli oven besar sampai beribu kalau rajin baking...mieza ucapkan terima kasih kepada ex-student mieza yang sudi tempah cheese brownie dan juga kepada jiran baik mieza yang sudi tempah choc cake untuk besday anaknya...

Hari ni kan mieza tak masak kecuali breakfast saja..jadi secara otomatiknya nasi goreng ni adalah menu bekpas pagi tadi..lepas breakfast dan mandikan anak bagai..mieza ajak hubby ke Jusco Rawang yang baru dibuka sebulan lepas..dalam kul 12 noon kami pergi..perjalanan cuma 1/2 jam je dari Tg Malim ikut PLUS..kalau ikut jalan lama adalah dalam 45-50 minit..wahhhh besar juga AEON ni...yang paling mieza suka ialah part foodnya..banyak betul food outlet..ada Pizza Hut, Papa John's, Nando's, KRR, The Chicken Rice Shop, Wendy's, Subway, ada restoran steamboat nama apa ntah (bukan Johnny's), pastu banyak lagi dah lupa dah mieza sebab banyak sangat..food courtnya pun ada banyak food mabeles..pendek kata kalau ke sana tak kelaparan..jusco itself tak besar sangat..tapi mall nya besar..dan ada banyak kedai yang jarang ada kat mall lain..paing best ada Daiso..tapi mieza tak sempat nak tawaf semua sebab anak yang sulung tak ikut sebab demam..jadi tak seronok pula jejalan bila ahli korem tak cukup...macam tu lah perasaan sorang ibu kan..dan TGV is opening soon...tak payah la mieza ke KL lagi bila nak tengok wayang hehehe...Alhamdulillah senang la sikit orang-orang yang tinggal kat Tg Malim macam mieza ni nak beli bahan kan..tapi yang tak besh tak ada lak kedai yang jual baking stuff kan huhuhu



Owhhh berbalik kepada cerita nasi goreng ni..mieza sengaja tambah petai sebab kebetulan masih ada petai dalan 2 keping dalam peti ais..jadi sebelum ia rosak baik mieza kerjakan dia yeehaaaa!

NASI GORENG UDANG KERING BERPETAI

Recipe & Source: Mieza @ WAWMC

1 mangkuk nasi semalam - hancurkan
1/2 cawan udang kering - rendam dengan air panas dan tumbuk hingga pecah-pecah
2 kepaing petai - ambil bijinya
Kicap masin dan manis secukupnya
Sedikit daun bawang dan daun sup - hiris
Minyak untuk menumis

Bahan tumbuk halus:

3 biji bawang putih
5 biji bawang merah
2 biji cili merah
3-4 biji cili api
1 inci belacan


Cara-cara:


1. Panaskan minyak didalam kuali. Tumis bahan tumbuk hingga garing. Kemudian masukkan udang kering yang telah ditumbuk dan tumis lagi hingga udang garing.

2. Masukkan pula petai dan kacau di atas api seketika hingga petai layu.

3. Masukkan nasi dan kicap dan kacau rata. Rasakan masin dan manisnya.

4. Sebelum menutup api, masukkan daun bawang dan daun sup dan kacau rata. Hidang kan.

3 comments:

nuwairani ismail said...

wah! ada daiso jugak ke kat situ? ini memang menarik! lenkali kalo gi rumah kakak kat bukit beruntung boleh la nani jejalan kat daiso tu...

Wani said...

baru ternampak muka kak mieza kat blog neh...hihi.. alhamdulillah dengar wawa dah sihat sikit .. umar pun ,,, ni kakak Adnin pulak yang ...demam.... harap beransur sembuh la yg kakak tuh... ..kasihan kat mama dia ... bestnya pergi jalan2 macam2 semua ada.. kalau bab food court memang wajib dicuba la ya kan kak mieza... hihi ... wani kalau bab udang kering ni memang suka sangat ...ni kalau buat nasi goreng mcm ni .. rasa sure sedap neh...

Liza said...

salam mieza...liza pun dh g jusco tu last week...jem punya la teruk., menci taww tp sib baik bila sampai sana tgk ada daiso, terubat la sikit.....hahahahaha

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...