Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Friday, January 27, 2012

Grilled Salmon With Black Pepper Sauce

Assalamualaikum..salam sayang salam rindu..apa khabar semua...Ya Allah mieza busy sangat lately memang tak sempat nak berblogging...ni pun mieza buka lappy kat dalam kelas while my students is calculating (Iteach finance)...a lot of works to do yet soooo very lil time..feel like 24 hours per day is just not enaough for me...i no longer sleep at 10pm..but 12.30 or 1.00 am or later huhuhu...what have been doing that i require more time everyday...hehehe ada la tu..macam-macam! Masak pun jarang-jarang lately...usually mieza akan lunch kat opis..petang before balik kerja i took some lite food like kuih or goreng pisang etc and a cup of coffee or tea...so bila malam mieza tamau makan lagi...hubby pun sama..sometimes dinner we just ate 1 or 2 slices of bread..jadi tak masak sangat..tu yang tak ada benda nak update status kakaka...ini pun mieza masak last wiken.. aru leh nak post...



Resepinya jap lagi mieza post ye...plisssss keep coming back..muah muahhhhs

Resumed at 9.15, 30th Jan 2012
Ampunnnn lambat betul mieza post resepi salmon ni..jom tengok

GRILLED SALMON WITH BLACK PEPPER SAUCE
Recipe & Source: Mieza @WAWMC

Bahan perapan ikan
2 keping ikan salmon
1 biji lemon - ambil jusnya
1/2 sk lada hitam - tumbuk kasar
Secubit garam
Sedikit oregano leaves
1 sb minyak zaitun
1 sk cajun
1 biji bawang besar - hiris bulat

1. Ikan diperap selama sekurang-kurangnya 1/2 jam.

2. Panaskan grill pan dan grilkan ikan sehingga ikan masak..mieza sukakan ikan yang burn sedikit..jadikan mieza akan gril hingga hangus sedikit. Angkat dan ketepikan

SOS LADA HITAM
1 cawan sos lada hitam - mieza guna brand life
2 biji bawang putih - cincang
2 cm halia - cincang
1/2 kuib pati ayam knorr
1 sb minyak zaitun

Cara-cara:

1. Panaskan minyak zaitun di dalam kuali. Tumiskan bawang putih dan halia hingga garing.

2. Masukkan sos lada hitam dan sedikit air dan renehkan hingga mendidih. Kemudian masukkan pati ayam. Kacau hingga kiub ayam larut.

3. Biarkan sos sedikit pekat. Tutup api dan tuangkan ke dalam bekas bersesuaian.

CARA MENGHIDANG
Hidangkan grilled salmon dengan side dish kegemaran seperti sayuran (salad, carrot, jagung, brokoli dan sebagainya), sos lada hitam, fries atau wedges dan juga sos lada hitam
1. Pa

11 comments:

Liza said...

salam mieza...pestime liza mkn salmon grill ni kan, terus jatuh cintan...sedap sungguh isi dia kan...

Gee® said...

hamboiii....diam2 makan salmon grill yer...mintak k.gee sikit

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Mieza..samalah kita, lately ni pun saya bzzzz sangat sampai dah jarang dapat main masak2, so tak dapat juga update blog...Kerja kat opis pun menimbun sampai tak sempat nak curi2 time berblogwalking...

Apa-apa pun salmon fish ni nampak sungguh menyelerakan..makan time panas2 sedappppppp....

Ketuhar Panas Yatie said...

Salam Mieza,
Yatie pun sama , agak sibuk . Hari ni baru dapat update blog. Sibuk2 Mieza , dah pergi kelas fondant. Yatie teringin jugak ni...Tunggu free sikit

Wani said...

Salam kak mieza .. cepat2 postkan menu ni ... teringin gak nak makan salmon grill ni .. nampak menyelerakan lah .. hihi

suzane said...

sedapnya...nak jugak...tapi la nie tengah on diet....

IXORAROXI said...

Salam Mieza..macam tulah bila jadi wanita berkerjaya, masih luangkan masa juga untuk masak over the weekend..masa sedap pulak tu

Mieza said...

@Liza..
w'salam..salmon mmg sedap isinya..banyak protein tapi harganya agak mahal...dan susah juga nak dapatkannya dia Tg Malim ni..selalu mieza beli kat Tesco atau Jusco..sesekali makan boleh laaa liza kalau selalu nanti bankrap hehehe

@Kak Gee..
lately ni tekak ni nak melantak western je kak gee hahaha

@Sue..
mmg setuju sgt sue..sibuk sgt2 skg ni tu yg jarang hapdet blog..terima kasih buat kekawan yg sudi bertandang walaupun tuan umah tak sempat nak melayan pun huhuhu

Mieza said...

@Yatie..
sebenarnya mieza belajar fondant ni utk buat hiasan cupcake je..makan mieza bukan suka sangat..mieza lagi suka makan kek yg dihias dengan buttercream..tapi kalau utk hantaran kawin mmg cantik la fondant ni kan..

@Wani..
alaaa ciannyaaa wani..lama tunggu kak mieza post resepi..ok skg gak kak mieza postkan..ampunnnn

@Suzane..
hahhaah mieza ni diet entah ke mana dah pun tatau laaaa..dah demukkkss

@ixoraroxi..
skg ni main masak campak2 je sebab dah tak sempat nak berhias bagai..tak pe lah janji perut kenyang...hehehe

风骚达哥 said...

20151204 junda
longchamp handbags
michael kors handbags
michael kors outlet
michael kors outlet
louis vuitton outlet
coach outlet
louis vuitton handbags
nike air max
timberland boots
nike blazers
air jordans
nike shoes
christian louboutin uk
juicy couture
michael kors outlet online
ghd hair straighteners
nike outlet store
air jordan 13
louis vuitton
ray ban
prada outlet
cheap uggs
mizuno running shoes
michael kors outlet
mont blanc pens
louis vuitton
michael kors
ed hardy uk
oakley vault
burberry outlet online
nike outlet
coach factory outlet
moncler jackets
moncler outlet
true religion outlet
pandora charms
coach factory outlet
ray ban
louis vuitton outlet
chaussure louboutin

林磊 said...

2016-2-23 leilei
louis vuitton outlet stores
mcm handbags
christian louboutin outlet
michael kors outlet
michael kors outlet
ugg outlet
true religion jeans
ugg boots
michael kors handbags
polo ralph lauren
louis vuitton outlet
adidas wings
louis vuitton handbags
fitflops shoes
coach factory
toms outlet
canada goose outlet
ugg boots outlet
ugg boots
moncler jackets
gucci borse
oakey sunglasses wholesale
ugg boots australia
michael kors handbag
instyler max
timberland boots
polo ralph lauren
kate spade outlet
adidas gazelle
polo ralph lauren
pandora jewelry
gucci handbags
nike force 1
jordan 3 retro
burberry outlet
nike cortez shoes
montblanc pens
sac longchamp pliage
longchamp outlet
coach factory outlet online

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...