Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Monday, December 31, 2012

Cempedak Goreng - Hidangan akhir tahun

Assalamualaikummmmm..
Masak apa tu di hari terakhir tahun 2012? Sekejap je rasanya setahun datang dan pergi...2013 dah menjelang...semoga 2013 membawa 1001 kejayaan dalam hidup mieza...dan kawan-kawan juga...amin...

Hari ni tamau tulis panjang...cuma nak jamu mata kawan-kawan yang berkunjung dengan hidangan Cempedak Goreng kegemaran puteri sulung mieza....

Masih panas-panas baru angkat dari kuali...

Seronok sungguh seminggu bercuti...rasa sempurna sangat jadi isteri dan ibu bila boleh hari-hari masak...walaupun hanyalah cempedak goreng untuk minum petang keluarga..

Cempedak yang dijual pada harga RM3.50 sekilo...dibeli 2 biji dan isinya masyaAllah sungguh manis...sedap sangat...insyaAllah esok lusa boleh beli lagi...

CEMPEDAK GORENG
Recipe & Source: Mieza @ WAWMC

1-2 biji cempedak - bergantung pada size..ambil isi dalamnya
5 sb tepung beras
3 sb tepung gandum
1 sk kapur makan dibancuh dengan sedikit air
Air secukupnya
1 sk garam
1/2 sk kunyit
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:

1. Bancuh semua bahan kecuali cempedak dan minyak hingga sebati. Bancuhan seperti bancuhan tepung goreng pisang.
2. Celupkan isi buah cempedah ke dalam bancuhan tepung dan digoreng di dalam minyak yang panas hingga keperangn.
3. Angkat dan toskan minyak. Biarkan sedikit sejuk sebelum dimakan.


Ayuh kita makan...usah malu-malu dehhhh

Crunchy on the outside...kruppp krapppp...

Satu-satu masuk mulut si puteri sulung...tengok-tengok dah abisssssss...

Bersama secawan white coffe...hmmmmm

SELAMAT TAHUN BARU KAWAN-KAWAN ^__^

Sunday, December 30, 2012

Rice and Chicken Casserole

Sebelum mieza teruskan dengan post hari ni, mieza suka nak menjemput kawan-kawan pembaca blog mieza menyertai contest MAGGI Good to Great Campain..(sila klik kat tulisan warna  oren tu) sebab mieza masih tak cukup bilangan minimum peserta...besarlah harapan mieza jika kawan-kawan sudi menyertai contest tersebut...helppppppp! I'm begging on my bended knee hahhaaahh

 

Selera omputih dah menyerang

Sejak baru balik dari kenduri kahwin anak sedara mieza di Kelantan terasa tak lalu pulak nak makan masakan melayu sebab bedal nasi dan lauk kenduri banyak sangat...tu diaaaa...naik lagi la mata penimbang kali ni...kata nak diet tapi bila nampak lauk kenduri bedal makan nasi 2-3 pinggan...adik beradik pulak dok cakap rugi kalau makan tu yang tergoda tu..huhuhu

Tetiba tekak ni terasa terasa nak makan western..suami pula memang penggemar masakan yang dibakar...belek-belek blog kegemaran mieza iaiatu Simply Recipes mieza came accross this dish...tempted dengan gambarnya yang mengancam membuatkan mieza terpanggil untuk mencuba...

Commen mieza...hmmmm yummyyyyy..sedap sangat walaupun mieza terlebih letak garam wakakakaa...mieza akan buat lagi dan lagi dan lagiiiii




RICE AND CHICKEN CASSEROLE

Recipe : Simply Recipes

Source: Mieza @ WAWMC

Ingredients

  • 2 1/2 lbs boneless, skinless chicken thighs, cut into 1 to 1 1/2 inch pieces, patted dry
  • Salt and pepper
  • Olive oil
  • 1 medium onion, chopped
  • 2 cloves garlic, minced
  • 1/2 lb cremini or button mushrooms, sliced
  • 1/4 cup dry sherry or white wine - mieza skipped this
  • 1 1/3 cups* chicken stock**
  • 1/2 cup sour cream
  • 1/4 cup cream
  • 1 cup raw, medium or long grain, white rice
  • 1 1/2 teaspoon salt
  • 1 teaspoon each of Italian seasoning and poultry seasoning (or 2 teaspoons of one of these herb mixes, or 2 Tbsp chopped fresh herbs such as rosemary, sage, thyme, and basil)**
  • 1/2 teaspoon paprika
  • 2 Tbsp chopped fresh parsley
*This recipe assumes the rice requires approx 1 1/2 cups liquid per cup of rice to cook. Some rice varieties, such as brown rice, require more liquid (and a longer cooking time). Adjust recipe accordingly.
**If you are cooking gluten-free, use homemade stock or gluten-free packaged stock, use gluten-free packaged herbs and spices.


Method 

1.  Preheat oven to 375°F. Heat 2 Tbsp of olive oil in a large sauté pan on medium high or high heat (hot enough to brown but not burn). Sprinkle a dash of salt on the bottom of the pan. Season the chicken pieces all over with salt and pepper. Working in batches, brown the chicken pieces on two sides, about 1-2 minutes per batch. Add a little more salt to the pan (and more olive oil if needed) after every batch. This will help prevent the chicken from sticking to the pan. Remove chicken pieces and set aside in a bowl. Note that the chicken does not have to be cooked through, only browned.

2 In the same sauté pan add 1 Tbsp olive oil, lower the heat to medium, add the onions, and cook until translucent, about 3 minutes. Add the garlic, cook 30 seconds more. Remove onions and garlic to a shallow (9 x 13 x 2) casserole dish.

3 Raise heat to medium high, add the sliced mushrooms. Dry sauté them (no need to add butter or oil), allowing the mushrooms to brown lightly, and release some of their moisture. Add the mushrooms to the casserole dish.

4 Add 1/4 cup dry sherry or dry white wine to the pan to deglaze the pan, scraping off the browned bits from the bottom of the pan. (At this point, if you are making ahead, reduce the sherry to 1 Tbsp and pour off into the casserole dish. Refrigerate cooked onions, garlic, mushrooms, and browned chicken pieces until you are ready to make the casserole.) Let the sherry reduce to about 1 Tbsp, then add the chicken stock, and remove from heat. Stir in 1 1/2 teaspoon salt, the cream, and the sour cream. Add the raw rice to the casserole dish. Then pour the stock, sherry, cream, sour cream mixture over the rice. Add the Italian and poultry seasonings (or fresh herbs) and paprika to the dish. Stir the rice, onion, mushroom, herb mixture so that they are evenly distributed in the casserole dish.

5 Place the chicken pieces on top of the rice mixture (in a single layer if you can, they will be crowded). Cover the casserole dish tightly with aluminum foil. Bake in a 375°F oven for 45 minutes. Remove foil. If the casserole is still too liquidy, let it cook a few minutes more, uncovered, until the excess liquid has evaporated away. Sprinkle with fresh parsley before serving.


Yield: Serves 6 (with leftovers)


 SELAMAT MENCUBA

Friday, December 28, 2012

Pak Choy Kukus Sos Tiram MAGGI

Assalamualaikum...
Aduhaiiii mieza hari tak keruan...terlalu banyak tugasan yang perlu diselesaikan tapi terlalu singkat masa yang diberikan...seolah-olaj 24 jam sehari itu tidak pernah cukup bagi seorang isteri, ibu, dan pendidik macam mieza..huwaaaa...walapun begitu mieza masih setia bersama MAGGI Good to Great Campaign...sajian terakhir mieza untuk campaign kali ini...Alhamdulillah dipermudahkan oleh Allah untuk menyelesaikan segala amanah yang diberikan....


Sajian terakhir mieza bersama MAGGI ini sangat senang...tapi umphhhhh sangat sedapppp!!!! Mieza memilih untuk berkongsi resepi sayur kerana di dalam ketujuh-tujuh post yang lalu mieza telah banyak berkongsi resepi nasi dan lauk...diet mesti seimbangkan? Resepi ini sangat sihat sebab dikukus....dan rasanya jangan ceritalah sangat sedap...lebih-lebih lagi bila menggunakan produk MAGGI...dengan sos tu sekali nak dihirup slruppppppp! Mieza memang penggemar pak choy jadi tak heran kalau sepinggan mieza boleh ratah nyummmmmmm nyummmmm

Senang saja cara nak masaknya tau...boleh dikukus dan tinggal dan boleh la kalau nak solat ke..nak mandi ke kejap...nak sapu sampah ke...no problem!


PAK CHOY KUKUS SOS TIRAM MAGGI
Recipe : MAGGI & Mieza @ WAWMC

4 pokok pak choy - potong umbinya, biarkan sehelai-sehelai
2 sk minyak zaitun
4-5 sb Sos Tiram MAGGI
1 sk MAGGI Cukup Rasa
2 sb isi ikan kurau - dadu kecil
1 sb bawang puting cincang yang digoreng
1/2 biji capsicum merah - dadu

Cara-cara:

1. Panaskan air dalam pengukus hingga mendidih.
2. Susun pak choy di dalam mangkuk/pinggan pengukus
3. Masukkan minyak zaitun, Sos Tiram MAGGI, MAGGI Cukup Rasa dan semua bahan lain ke atas sayur.
4. Kukus selama 6-8 minit atau hingga sayur layu.
5. Hidangkan dengan nasi putih dan makan sewaktu panas-panas


Senangkan?  Selamat mencuba...resepi yang sihat dan semesti sangat sedap bila menggunakan MAGGI sebagai teman baik anda di dapur... ^__^

Di kesempatan ini mieza ingin mengucapkan ribuan terima kasih buat semua yang sudi menyertai contest bersama MAGGI sempena MAGGI Good to Great Campaign ini..mieza dah pun fowardkan penyertaan kawan-kawan semua kepada MAGGI...semoga kejayaan itu milik kawan-kawan...mieza doakan! wahhh kalau menang tu dapat lah ke Legoland ye...jangan lupa ambik gambar dan kirimkan kat mieza :)

Selamat Berjaya!

Thursday, December 27, 2012

Nasi Beriani Ayam Bersama MAGGI

Assalamualaikum..
Cepat sungguh masa berlalu kan? Pejam celik pejam celik kita dah pun berada di penghujung tahun 2012...minggu depan dah mula sekolah balik...semua akan sibuk semula terutama sang guru dan cikgu...mieza masih lagi bercuti menghabiskan saki baki cuti tahunan...alhamdulillah..diberi kesempatan oleh Allah SWT untuk memasak untuk anak-anak dan semestinya bersama penaja mieza yang sangat setia iaitu MAGGI bersama MAGGI Good to Great Campaign...hari ni mieza nak share satu lagi resepi yang mieza cuba bersama MAGGI...tapi sebelum tu mieza nak mohon maaf buat pengunjung blog WAWMC yang tak jemu-jemu berkunjung dan meninggalkan komen di ruangan komen post...mieza agak sibuk kebelangan ini dengan kenduri di kampung, banjir pula, kembali ke Tg Malim dengan tugasan mieza yang berlambak dan anak-anak nak masuk sekolah satu barang apa pun mieza belum beli hahaha...mieza berjanji wiken ni mieza akan jelajah ke dapur kawan-kawan dan membalas komen kawan-kawan...jangan serik ye...i love you all..tanpa sokongan kawan-kawan tak meriahlah blog mieza...mieza sangat menghargainya! MMMuah muahhhh


Memula bangun tido pagi ni plan nak masak nasi ayam sebenarnya...tapi encik suami teringin nak makan nasi beriani...terpandangkan Perencah Nasi Beriani yang dibekalkan oleh MAGGI (terima kasih MAGGI) membuatkan hati ini meronta-ronta ingin mencuba...terus mieza ke kedai membeli ayam dan lain-lain bahan...sambil tumis nasi beriani dan menyediakan ayam beriani sambil basuh dan jemur kain tau..kelasssss gitu....hahaha tak percaya ke?

Perencah Nasi Beriani MAGGI ni kalernya cerah sikit dari perencah nasi beriani yang selalu mieza beli...tapi baunya hmmmmm harummmmm...klau tak takkan jiran mieza bertanya mieza sedang masak apa dek baunya yang meresap masuk ke rumah jiran...mieza habiskan sepaket perencah ni untuk penyediaan nasi dan ayam beriani sekali...sungguh menjimatkan...kalau tak silap mieza di pasaran harga sepaket perencah nasi beriani MAGGI ni dijual pada harga RM2.40...dengan sedikit MAGGI Cukup Rasa, hidangan Nasi Beriani mieza pada hari ini mendapat pujian dari semua yang memakannya..



NASI BERIANI AYAM BERSAMA MAGGI
Recipe: MAGGI & Mieza @ WAWMC

5 pot beras basmathi - basuh dan rendam selama lebih kurang 1/2 jam

bahan A
5 sudu besar minyak sapi
5 kuntum - bunga cengkih
5 kuntum bunga lawang
1 batang - kayu manis
3 biji buah pelaga
bahan kisar
4 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1/2 cawan badam
1 inci halia
2 biji tomato... di potong dadu
1/2 cawan yogurt
1 ikat daun ketumbar
2 biji cili merah - hiris tebal
4 sudu besar Perencah Nasi Beriani MAGGI
1 cawan stok Ayam MAGGI
Ayam - bahagian kepak, leher, kaki atau mana-mana bahagian yang digemari
garam secukup rasa

Hiasan:
Pewarna kuning
Gajus panggang
Cili benggala merah dan hijau - dadu
Hirisan daun ketumbar

Cara-cara Penyediaan Nasi:

1. Panaskan umiskan bahan A sehingga naik bau dan wangi.  Masukkan bahan kisar dan kacau sehingga berbau wangi. Masukkan rempah briyani dan sedikit air. Biarkan hingga wangi dan agak pekat.
2. Masukkanayam, air sama sukatan dengan beras dan biarkan mendidih.
3. Bila mendidih masukkan beras dan semua bahan-bahan lain kecuali bahan hiasan. Masak seperti memasak nasi biasa.
4. Apabila nasi sudah masak titiskan pewarna kuning di 4 penjuru periuk. Gaulkan dengan perlahan-lahan untuk mendapat warna yang menarik.
5. Taburkan gajus panggang, cili benggala dan hirisan daun ketumbar semasa menghidang. Hidang nasi bersama Ayam Beriani MAGGI, acar dan papadom.


AYAM BERIANI
Recipe: MAGGI & Mieza @ WAWMC

1 ekor ayam - potong 12

bahan perap
1 sb kunyit
1 sb garam
1 sb serbuk ketumbar
1 sb serbuk jintan manis

bahan A
5 sudu besar minyak sapi
5 kuntum - bunga cengkih
5 kuntum bunga lawang
1 batang - kayu manis
3 biji buah pelaga
bahan kisar
4 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1/2 cawan badam
1 inci halia
2 biji tomato...belah 4
1 cawan yogurt
2 sb jus sunquick
2 helai daun pandan
2 biji cili merah - belah 2
4 sudu besar Perencah Nasi Beriani MAGGI
1 sb MAGGI Cukup Rasa
2 sb rempah kari
garam secukup rasa

Hiasan:

Gajus panggang


Cara Penyediaan Ayam:

1. Bersih dan perap ayam bersama bahan perapan selama sejam. Kemudian goreng hingga garing dan ketepikan.
2. Di dalam kuali yang berasingan, panaskan minyak sapi dan tumiskan bahan A bersama daun pandan hingga wangi. Kemudian masukkan bahan kisar dan tumis hingga wangi dan keperangan.
3. Masukkan Perencah Nasi Beriani MAGGI dan rempah kari yang telah dibancuh dengan sedikit air. Masak hingga pecah minyak.
4. Selepas itu bolehlah dimasukkan yogurt, jus sunquick dan semua bahan lain termasuk ayam yang telah digoreng. Masak hingga kuah agak pekat.
5. Rasakan garam gula. Semasa menghidang, taburkan gajus panggang.
6. Hidangkan bersama Nasi Beriani MAGGI

SeLAMAT MENCUBA

Spaghetti Bolognese MAGGI

Assalamualaikum..
Agak lewat mieza bersiaran...masih lagi kita bersama MAGGI Good to Great Campaign...pertamanya mieza mohon maaf sebab masih berhutang dengan MAGGI sebanyak 3 lagi post sempena campaign ni...sepatutnya tempoh sebulan dah berakhir semalam...tapi mieza balik kampung sebab nephew mieza kahwin di Kelantan dan banjir...aduhaiiii broadband pulak tak leh pakai masa banjir sebab tenggelam huwaaaaa...bila MAGGI called semalam mieza jadi cuak juga..maklum lah mieza tak boleh nak setel kerja mieza dalam jangkamasa yang diberikan...nasib baiklah MAGGI sangat memahami dan melanjutkan tempoh untuk mieza sehingga wiken ini...terima kasih MAGGI...i really appreciate it...

Jadi hari ni mieza nak share resepi MAGGI dan mieza yang ke 6 iaitu Spaghetti Bolognese...
Tetiba je anak-anak tak mau makan nas..nak jadi omputih pulak depa...merengek-rengek minta dibuatkan spag..kebetulan mieza teringat sos spaghetti MAGGI yang masih belum terusik...mari kita geledah...


Ini lah rupa Perencah Sos Spaghetti Bolognese dari Hari-Hari Favorites MAGGI...minta maaf mieza terlupa nak snap picture sebelum buka paket...dah siap masak baru teringat tak der gambar perencah lagi...tapi paket dah buka comot pula nak ambik gambar...jadi mieza songlap gambar perencah ni dari Google...terima kasih ye encik google...anda selalu menyelamatkan saya!


Memasak  Spaghetti Bolognese bersama MAGGI sememangnya senang dan cepat...tak perlu risau lebih sebab ia tidak ditambah dengan MSG dan ada logo halal JAKIM...jadi bagi beragama Islam bolehlah menggunakan tanpa rasa was was...memasak bersama MAGGI hanya mengambil masa kurang dari 10 minit...cuma tambah ayam atau daging mengikut kegemaran masing-masing...dah siap...kalau rajin dan nak kreatif boleh la ditambah sayuran seperti cendawan dan green pea atau sebagainya...anak mieza pun hairan sebab cepat benor mummy masak hahhaha...dan yang penting menggunakan barangan MAGGI tidak pernah mengecewakan mieza...lepas ni bolehlah stock up banyak-banyak sauce mix ni dalam pantry..kalau tetamu datang secara surprise bolehlah kita surprise kan depa dengan Spaghetti Blognese MAGGI kita....


SPAGHETTI BOLOGNESE MAGGI
Recipe : MAGGI & Mieza @ WAWMC

1/2 paket spaghtetti - rebus di dalam air mendidih bersama 2 sb minyak zaitun sehingga empuk
1 paket Perencah Sos Spaghetti Bolognese MAGGI
8-9 biji cendawan butang - hiris nipis
200 gm daging kisar
1 sk daun oregano
1 sk rosemarry
Daun pudina untuk hiasan
1 biji bawang besar - cincang
3 biji bawang putih - cincang
Minyak zaitun untuk menumis

Cara-cara:

1. Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga wangi dan perang.
2. Kemudian masukkan daging cincang dan masak hingga daging agak kering dan sedikit keperangan.
3. Masukkan pula Perencah Soso Spaghetti Bolognese MAGGI. Kacau rata. Biarkan hingga mendidih.
4. Tambahkan cendawan, oregano dan rosemary. Rasakan garam gula.
5. Letakkan spaghetti yang telah lembut direbut ke atas pinggan. Tuangkan sos spaghetti MAGGI. Hiaskan dengan daun pudina.

Senangkan...siapa kata ibu bekerja dan beranak kecil macam mieza tak boleh masak? Dengan MAGGI semua kerja memasak menjadi sangat senang!

Friday, December 21, 2012

Asam Pedas Ikan Pari Bersama MAGGI

Assalamualaikum...
Salam rindu dari miezaaaaa...waaa rindunya kat dapur ni..tapi apa nak buat busy sangat memang tak sempat nak update blog everyday...mieza nak ucapkan terima kasih buat beberapa orang reader yang sudi menyertai MAGGI Good to Great Campaign yang blog WAWMC anjurkan...buat yang belum menyertai boleh cepat-cepat hantar penyertaan sebab campaign ni akan ditutup tak lama je lagi...


Resepi seterusnya yang mieza ingin share ialah Asam Pedas Ikan Pari...hmmmm ini ialah lauk kegemaran encik suami...dia kalau dapat asam pedas ikan pari memang akan bertambah-tambah makan nasi dan slrupppp slrupppp dia hirup kuah asam pedas yang masam-masam dan pedas-pedas tu nyummmmm...kini kerja menyediakan asam pedas untuk suami tersayang menjadi lebih senang dengan adanya Pes Tumisan Asam Pedas dari MAGGI Hari-hari Favorite...dengan sekelip mata mieza mampu membuat suami mata terbeliak...waaaaa pengikat kasih sayang gitu...bukan ke pesanan orang tua-tua kalau kita nak pikat suami pikatlah dulu seleranya...


Dengan menggunakan pes Tumisan Asam Pedas MAGGI ini kerja memasak menjadi sungguh senang senang...dan perencah MAGGI ini tidak ditambah MSG...legaaaa lah skit kan...kesihatan pun terjamin...bagi yang belum lagi mencuba pes ini mieza amat menyarankan anda semua untuk mencubanya....senang, cepat dan memuaskan...wahhhh tag line gitu hahaha

Minta maaflah ye gambor mieza kurang memuaskan...main snap ikut dan je haghahaha sebab tak sempat! Jom kita zaaaaazzzzz resepinya!

ASAM PEDAS IKAN PARI BERSAMA MAGGI
Resepi: MAGGI & Mieza @ WAWMC

1 ekor ikan pari - cuci dan potong kepada beberapa keping kecil
3 ulas bawang merah - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
1 paket pes TumisanAsam Pedas MAGGI
2 sb minyak
3-4 biji cili api jika perlu
2-3 sb air asam jawa - jika mahukan lebih masam
1 kuntum bunga kantan
4-5 tangkai daun kesum
1 biji buah tomato - belah 4
5-6 biji kacang bendi
Air secukupnya untuk kuah

Cara-cara:

1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumbuk hingga wangi. Masukkan pes Tumisan Asam Pedas MAGGI dan tumis lagi hingga pecah minyak.
2. Masukkan air, bunga kantan dan ikan. Renehkan hingga mendidih.
3. Tambahkan cili api dan air asam jawa jika sukakan lebih pedas dan masam. Masukkan juga buah tomato dan bendi. Reneh seketika.
4. Rasakan garam gula. Hidangkan bersama nasi putih.

Selamat Mencuba!

Sunday, December 16, 2012

Ayam Masak Merah bersama MAGGI

Assalamualaikum...

Masih lagi bersama MAGGI hingga akhir bulan ini..dah join MAGGI Good to Great Campaign? Kalau belum cepat-cepat join tau masa ada lagi lebih kurang lagi seminggu..campaign MAGGI dari blog WAWMC ini akan ditutup hari hari Chirstmas nanti...memasak dengan MAGGI tentunya cepat dan yang penting sedap!


Mieza juga masih lagi perlu post 4 lagi entry masakan bersama MAGGI sebagai host kepada campaign tersebut...seminggu mieza menghilangkan diri kerana mengalami sedikit masalah...bagi rakan-rakan yang ada FB dengan mieza tentunya mengetahui kes mieza lalui...alhamdulillah hal tersebut telah menjadi semakin baik bagi pihak mieza...agak berat masalah yang mieza hadapi namun mieza yakin ia merupakan ujian Allah SWT ke atas diri mieza dan mieza redha...

Maka seminggu jugalah dapur mieza tak berasap...tak boleh nak masak sebab tertekan...suami pun Alahamdulillah memahami...hinggalah hari ini barulah mieza boleh menyambung semula campaign ini...anak-anak pun dah bising seminggu asyik makan di luar..maka hari ini mieza gagahkan diri memasak menggunakan barangan MAGGI...



Mieza memilih untuk memasak Ayam Masak Merah atas permintaan anak sulung mieza yang begitu sukakan ayam masak merah...seronok sungguh melihat si anak dara makan nasi berlaukkan ayam ini...berbekalkan MAGGI Hari-hari Favorites Masak Merah masakan mieza menjadi sungguh cepat...tak perlu lama-lama kat dapur...semua telah MAGGI sediakan...hanya tambah ayam sahaja...siapa kata ibu yang busy bekerja dan tak punya banyak masa tak boleh memasak?


AYAM MASAK MERAH BERSAMA MAGGI
Recipe & Source: MAGGI & Mieza @ WAWMC

1/2 ekor ayam - potong kecil
2 cm kunyit hidup - tumbuk lumat
1 sk garam

3 ulas bawang putih - kisar
5 ulas bawang merah - kisar
1 biji bawang besar - kisar
5-6 tangkai cili hijau - jika suka pedas, juga dikisar
1 paket Perencah Masak Merah MAGGI
3 sb sos Cili MAGGI
Garam
Hirisan daun bawang dan cili merah untuk hiasan

Cara-cara:

1. Ayam dipotong kecil dan dilumurkan dengan garam kunyit. Goreng hingga masak. Ketepikan.
2. Di dalam kuali yang lain, panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar hingga wangi dan garing.
3. Masukkan 1 paket Perencah Masak Merah MAGGI dan tumis lagi hingga pecah minyak. Masukkan sos cili MAGGI dan kacau sebati.
4. Akhir sekali masukkan ayam yang telah digoreng dan digaul rata. Biarkan seketika. Rasakan garam gula. Jangan masukkan garam terlalu banyak kerana ayam telahpun digoreng dengan garam kunyit terlebih dahulu.
5. Angkat dan hiaskan dengan hirisan daun bawang dan cili merah.
6. Sesuai juga dimakan dengan nasi tumis.

Bersama MAGGI menjadikan suasana kerja di dapur menjadi mudah dan tidak stres...selamat mencuba!

Wednesday, December 5, 2012

Siakap Sweet Sour

Assalamualaikum...
Minggu kedua bersama MAGGI...sebenarnya mieza bukan menyertai sebagai peserta dalam contest MAGGI Good to Great Campaign ni..tapi sebagai organizer...dan mieza akan share 8 resepi bersama MAGGI selama sebulan campaign iaitu 2 post seminggu...mieza harap kawan-kawan semua sudi menjadi peserta contest ni sebab nanti mieza yang akan pilih pemenang untuk memenangi hadiah percutian ke Legoland tu....jangan lupa yer..masak guna MAGGI dan sertai contest ni...sambil masak sambil berpeluang untuk bercuti ke Legoland ^__^


Kali ni mieza mengambil keputusan untuk memasak Siakap Sweet Sour dengan menggunakan sos dari MAGGI...dah lama benar tak masak siakap, selalu beli Kerapu je sebab siakap ni mieza kena hati-hati sikit masa membelinya..suami mieza sangat sensitif dengan ikan siakap..jika ikan siakap lama sikit je...terus muka suami akan jadi bengkak-bengkak sebab allergic...jadi mieza kena pastikan ikan siakap tu betul-betul fresh semasa membeli...kalau tak memang bengkak macam kena gigit lebah la muka sang suami..orang lain makan ok je...tak der pula bengkak-bengkak muka...kerana kesiankan dia, mieza selalu memilih kerapu over siakap...hari ni Alhamdulillah dapat siakap segar dan suami pun suka...

Mieza menggunakan gabungan sos cili, sos tomato dan sos tiram untuk memasak sos sweet sour...tapi MAGGI juga ada keluarkan Sweet Sour Mix dari keluaran Hari Hari Favorites MAGGI...boleh juga guna mix Sweet Sour yang sudah siap jika tak berkesempatan untuk prepare sos sendiri atau pun terlalu sibuk...insyaAllah tak kecewa..,


SIAKAP SWEET SOUR
Recipe: MAGGI & Mieza @ WAWMC

1 ekor ikan siakap
2 cm kunyit hidup
4 ulas bawang putih
3-4 sb tepung jagung

Bahan Sos:
1 biji bawang besar - dadu
3 ulas bawang putih - cincang
1 inci halia - cincang
2 sb Sos Cili MAGGI
2 sb Sos Tomato MAGGI
1 sb Sos Tiram MAGGI
1 sk MAGGI Cukup Rasa
3 sb air
Nenas - potong kiub
1 biji buah tomato - potong kiub
1/2 batang timun - potong kiub
Cili benggala hijau, kuning, dan merah - potong kiub
Daun dawang - hiring sepanjang 2 sm

Cara:

1. Tumbuk kunyit bersama bawang putih dan garam. Lumurkan pada ikan. Lumurkan juga tepung jagung pada ikan dan goreng ikan dalam minyak hingga garing. Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan minyak dalam kuali yang lain. Tumis halia, bawang putih dan bawang besar hingga wangi dan garing.
3. Masukkan ketiga-ketiga jenis sos dan juga dan biarkan mendidih.
4. Masukkan sayuran hiasan dan kacau rata. Akhir sekali masukkan MAGGI Cukup Rasa dan tambahkan garam gula jika perlu.
5. Tuangkan sos ke atas ikan siakap yang telah digoreng dan taburkan hirisan daun bawang.

Friday, November 30, 2012

Sotong Kam Heong

Salam hari Jumaat..
wah wah wahhhh beshnyer dah hari Jumaat...dah masak-masak menggunakan produk MAGGI dan join MAGGI Good to Great Campaign? Jangan lepaskan peluang untuk memenangi percutian ke Legoland Malaysia jadi joinlah sekarang..



Resepi kedua mieza bersama MAGGI minggu ni ialah Sotong Kam Heong...memang senang dan sedap resepinya..dengan wujudnya barangan MAGGI proses memasak menjadi senang dan tidak lagi merupakan bebanan malah merupakan satu terapi...dengan menggunakan MAGGI Cukup Rasa masakan menjadi semakin enak sebab kelainan pada MAGGI Cukup Rasa terselit di dalam bawang gorengnya...enak dan harummmm...


SOTONG KAM HEONG
Recipe: MAGGI & Mieza @ WAWMC

400 gm sotong - cuci dan potong cincin
4 ulas bawang putih - ketuk
1 biji bawang besar - cincang
1 inci halia - cincang
3-4 biji cili api - potong kecil
3-4 tangkai daun kari
3-4 sb rempah kari ikan - jadikan pes
2 sb sos tiram MAGGI
2 sb kicap pekat
1 sk MAGGI Cukup Rasa
1/2 cawan udang kering - rendam dan cincang
Minyak untuk menumis



Cara-cara:

1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan bawang putih, bawang besar, halia, dan daun kari hingga garing dan wangi.
2. Masukkan udang kering dan tumis lagi hingga udang kering wangi.
3. Masukkan rempah kari dan kacau seketika.
4. Kemudian masukkan sos tiram MAGGI dan kicap pekat. Biarkan hingga sos pekat.
5. Masukkan sotong dan masak hingga sotong masak.
6. Akhir sekali perasakan dengan MAGGI Cukup Rasa. Gaul sebati. Reneh hingga pekat.
7. Hiaskan dengan hirisan daun bawang dan daun kari.

Tuesday, November 27, 2012

Nasi Goreng Kampung Ala Warong - semestinya bersama MAGGI

Assalamualaikum...apa khabar semua???


Hari mieza kemain lagi syoknye tau..sebab last 2 wiken mieza kena kerja hari sabtu selama 5 jam..jadi bos bagi mieza ganti waktu kerja tu..so hari ni balik kerja pukul 11 pagi..waaaa soooo haven!

Hari ni mieza nak share satu resepi yang sangat mudah dan sedap..semestinya menggunakan produk MAGGI.. dah join contest MAGGI Good to Great Campaign tu? Kalau belum cepat-cepat klik kat SINI dan baca peraturan serta HADIAH yang ditawarkan...


Ini adalah antara 3 produk MAGGI yang mieza guna dalam masakan kali ni..sebenarnya memang senang memasak dengan barangan MAGGI..cepat dan hasilnya sangat memuaskan...

Mieza mula berkenalan dengan MAGGI sejak kecil lagi..produk yang selalu dibeli apa lagi kalau bukan Mee MAGGI Kari...hmmm sedapnya lebih-lebih kalau mak mieza yang masakkan...dimasukkan telur dan kangkung..perghhhhh memang kalah kedai mamak punya...barangan MAGGI lain yang selalu guna ialah sos cili...kini rangkaian MAGGI Culinary Solutions telah berkembang lebih-lebih lagi rangkaian Hari-Hari Favorites nya..

Bagi ibu yang berkerjaya macam mieza, yang selalu on the run kan..memang sesuai sangat lah stock up kan pantry dengan stok-stok barangan MAGGI macam ni...mieza keluar rumah seawal jam 715 pagi dan kembali semula ke rumah pada jam 6 petang..memang selalu tak sempat nak masak..kalau boleh memang nak cepat-cepat je masak kat dapur...kalau tak masak langsung kesian pula kat anak-anak...hubby mieza memang jenis yang suka makan hasil air tangan isterinya...

Selalunya memang mieza tak sempat nak masak breakfast untuk anak-anak...cuma bagi duit belanja dan mereka akan breakfast di sekolah saja...tetapi sejak menggunakan perencah nasi goreng ala kampung dari Hari-hari Favorites keluaran MAGGI ini semua kerja menjadi mudah dan kini mieza berkesempatan nak masak breakfast sebelum pergi kerja..sebab cukup senang..cuma ikut je instruction kat paket..kalau nak kreatif boleh la masukkan lauk pauk tambahan di dalam nasi goreng..nak sedap lagi tambahkan sedikit Cukup Rasa..hubby pun puji nasi goreng mieza sedap! Memasak menggunakan barangan MAGGI memang cepat dan ringkas tetapi tetap menyelerakan!


Jom kita tengok resepinya:

NASI GORENG KAMPUNG ALA WARONG
Recipe: MAGGI & Mieza @ WAWMC

1 mangkuk nasi sejuk - direlaikan
3 ulas bawang putih - tumbuk
5 ulas bawang merah - tumbuk
3-4 biji cili api - tumbuk
1 inci belacan - tumbuk
1 paket perencah Nasi Goreng Kampung Ala Warong
1 sb MAGGI Cukup Rasa
2 sb Sos Tiram MAGGI
Minyak untuk menumis
1 cawan ikan bilis yang telah digoreng
2 biji telur - dijadikan telur hancur
Hirisan daun bawang
Secekak kangkung - dipotong pendek

Cara-cara:

1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan semua bahan tumbuk hingga wangi dan garing.
2. Masukkan sos tiram MAGGI dan dan kangkung serta  dikacau rata.
3. Seterusnya masukkan nasi dan gaul rata. Tambahkan perencah Nasi Goreng Kampung Ala Warong MAGGI dan juga perencah MAGGI Cukup Rasa. Gaul rata.
4. Masukkan ikan bilis dan telur hancur. gaul rata.
5. Akhir sekali masukkan hirisan daun bawang. Siap untuk dihidang.




Sunday, November 25, 2012

MAGGI Good to Great Campaign


Assalamualaikum...
Hari ni tak ada entry pasal masak-masak...tapi mieza nak ajak semua pengunjung blog When A Working Mother Cooks yang ada blog untuk join contest MAGGI Good to Great Campaign..

Contest ini terbuka dari 26 November 2012 hingga 25 Disember 2012

Jangan lepaskan peluang ini sebab HADIAH nya sangat LUMAYAN. Hadiah untuk pemenang ialah:

  1) Satu set MAGGI Culinary Solutions
  2) Percutian keluarga ke Legoland Malaysia bernilai RM1500




Menarik kan? 
Apa tunggu lagi..sertailah sekarang! Syarat-syarat penyertaan:

1) Hendaklah menjadi FOLLOWER kepada blog When A Working Mother Cooks. Kalau belum jadi follower cepat-cepat tekan butang follow kat sebelah kanan blog ni.

2) Memasak apa-apa sahaja makanan kegemaran dengan menggunakan barangan MAGGI (contoh Maggi stocks cubes, Maggi Cukup Rasa, Maggi liquid stocks, Maggi Hari-Hari Favourites, Maggi oyster sauce, Maggi seasoning and Maggi sauces range.- apa-apa sahaja barangan MAGGI) - INGAT tau baragan MAGGI je jadi jangan pula guna Knorr ke, Lee Kum Kee ke etc

3) Mengambil gambar dan postkan entry tersebut di blog anda.

4) Ceritakan tentang pengalaman indah anda (testimonial) menggunakan barangan MAGGI dan bagaimana MAGGI menyumbang kepada kehidupan seharian anda.

5) Hantarkan entry blog anda beserta gambar masakan kepada [email protected] dengan menyertakan butiran berikut:
        a) Nama
        b) URL untuk post berkenaan
        c) Nama masakan 

6) Anda boleh post seberapa banyak post/entry yang anda suka dalam masa sebulan kempen. Setiap kali anda post entry tersebut ke blog anda, sila hantar email bersama butiran seperti di perkara (5) di atas.

7) Pemenang akan dipilih berdasarkan bilangan post yang terbanyak dan pengalaman (testimonial) yang paling unik.


SEBARKAN CONTEST INI kepada semua rakan-rakan anda...

CEPAT-CEPAT...jangan berlengah lagi..ayuh ke kedai beli barangan MAGGI dan hidupkan dapur anda sekarang...


Tuesday, November 20, 2012

Strawberry Huay Kueh (Strawberry Steamed Cake) dan TAHNIAH Adnin

Alhamdulillahhhh...syukur tidak terhingga yang mampu mieza ucapkan setelah berdebar-debar tak ketahuan sejak a few weeks ago...mamanya yang dup dap dup dap lebih..anak mama rileks je..

Alhamdulillah..syukur mieza tidak terhingga mieza panjatkan kepada yang maha Esa di atas kejayaan cemerlang puteri sulung kami...semoga kejayaannya akan menjadi pendorong kepada adik-adiknya nanti...insyaAllah...Di kesempatan ini juga mieza nak ucapkan tahniah buat semua parents di luar sana di atas kejayaan anak masing-masing..definisi kejayaan itu sangatlah subjective..tidak semestinya hanya dengan mendapat 5A barulah anak-anak berjaya...seorang kawan mieza yang betul-betul membuat mieza tersentuh mengatakan dia sangat gembira dengan kejayaan anaknya mendapat 3B 2C kerana anaknya adalah pelajar yang lemah yang mana di dalam peperiksaan percubaan hanya memperolehi 1C 4D..jadi kejayaan itu sangat bermakna buat dirinya..Alhamdulillah...
 

Terlalu gembira sangat sampai terlupa pula nak cerita tentang huat kueh ni...steam this during the wiken sebab putera kesayangan mieza asek mintak kuih je..malas pula mieza nak buat kuih muih jadi mieza cuba huat kueh yang sangat senang ni dan healthy for kids...


Resepinya mieza adapat dari resepi Pandan Huat Kueh yang mieza terpikat semasa melawat di SINI


STRAWBERRY HUAT KUEH
Recipe: Nasi Lemak Lover
Tested by : Mieza @ WAWMC

250g self-raising flour ( I use Blue Key brand..mieza pun)
1/2tsp baking powder
150g caster sugar (can be reduced further)
1 egg (large), lightly beaten
200ml pandan water (blend 6pcs pandan leaves with water)
45g corn oil

Method
1. Mix self-raising flour and baking powder, set aside.
2. Whisk sugar and pandan water till sugar dissolved.
3. Add in egg and corn oil, stir to mix well.
4. Add in flour and stir to combine.
5. Pour into prepared cupcake liners.
6. Steam over high heat for 20mins.



Sunday, November 18, 2012

Lamb Masala Berkerisik

Salam hujung minggu...
Esok result UPSR kuar eh? Berdebar-debar mieza...anak apatah lagi kan...semoga anak mieza berjaya..insya Allah!


You all buat apa tu? Wahhhh bersantai-santai la tu ye? 2-3 minggu adalah busy weeks for me...musim final exam my students memang busy tahap gaban la huhuhu...sabtu dan ahad pun kena kerja...tapi semalam lepas balik kerja terus masuk dapur,,belek-belek dalam fridge ada daging lamb yang mieza bawa balik kampung....


Mieza ni tak kenal garam masala...masa jalan-jalan kat Mydin Alor Setar last week mieza terjumpa garam masala dijual di sana...mieza ingatkan garam masala tu macam garam...rerupanya dia macam rempah kari kakakaka...ni kalau orang India baca mesti gelakkan mieza hahaha



LAMB MASALA - my style
Recipe & Source : Mieza @ WAWMC

300 gm daging gambing - potong kecil
1 biji bawang besar - hiris
2 biji kentang - potong 4
2 biji tomato - belah 4
1 sb garam masala
2 sb rempah kari
2 tankai daun kari
1 sb kerisik
Cili benggala merah dan hijau
1/2 cawan pati santan
1 gelas air - atau secukupnya
Minyap sapi
Jagus panggang

Bahan tumis:
2-3 biji buah pelaga
1 inci kulit kayu manis
2-3 kuntung bunga lawang

Bahan kisar halus:
1 sk ketumbar
1 sk jintan manis
1 sk jintan putih
1 1/2 inci halia
3-4 biji bawang putih
3-4 biji cili kering
3-4 biji buah keras

Cara-cara:

1. Panaskan minyak sapi dalam kuali. Tumis bahan tumis, daun kari dan bawang besar hingga wangi. Kemudian masukkan bahan kisar dan tumis lagi hingga garing.
2. Masukkan rempah kari, garam masala dan kerisik. Tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan daging lambing dan kentang bersama air. Reneh hingga daging dan kentang empuk.
4. Bila daging dah empuk, masukkan santan dan sedikit air jika perlu. Masukkan juga tomato dan reneh seketika.
5. Akhir sekali masukkan cili benggala, dan rasakan garam gulanya. Kacau rata.
6. Angkat dan hiaskan dengan gajus panggang.
7. Sedap dimakan dengan nasi putih ataupun dengan roti.

Friday, November 16, 2012

Pulut Panggang Serunding

Assalamualaikum...
Salam petang Jumaat...waaahhhh mest semuanya bersemangat waja sebab cuti dua hari..atau pun mungkin juga ada yang bercuti seminggu minggu ni sebab banyak cuti tersepit?

Yang kerja sebagai cikgu tu mesti syok sesangat kan..waaaaa mieza jeles! Mieza ni esok pun kena kerja coz terpaksa invigilate final exam students...Ahad pun kena kerja tau huwaaaaa....walaupun kerja tu dapat cuti ganti tapi tu wiken yang mieza ada untuk spend dengan family huhuhu

Dan jantung ni juga berdebar-debar tau..sebab next week result UPSR kuar kan? Apa lah yang akan anak dara mieza dapat ....dup dap dup dap dup dappppp


Haaaa mieza masih lagi dalam mood nak makan pulut hihiii...last time mieza tayang seri muka jagung..kali ni pulut panggang lak..pulut dan pulut sebab stok pulut banyak la pulak heheheh

PULUT PANGGANG SERUNDING
Recipe & Source: Mieza @ WAWMC

Bahan-bahan:
2 cawan beras pulut - direndam selama 4 jam ( mieza rendam pagi semasa nak pergi kerja, bila balik petangnya terus boleh masak)
1 cawan santan
1 sk garam
2 sb gula

Daun pisang secukupnya
Lidi satay secukupnya
Serunding daging

Cara-cara:

1. Panaskan air dalam pengukus hingga mendidih.
2. Satukan beras pulut, santan, garam dan gula di dalam bekas dan kukus hingga masak.
3. Bila sudah masak gaul sebatikan agar garam dan gula rata ke seluruh pulut. Biarkan sejuk.
4. Potong daun pisang lebih kurang  3/4 kaki lebar. Lap bersih.
5. Ambil segenggam pulut dan ratakan di atas daun pisang. Letakkan inti serunding dan gulung pulut bersama daun pisang. Cucukkan lidi hujungnya agar tidak terbuka. (Mieza fail sebab guna stapler hahahha) Ulang hingga habis.
6. Panaskan pan pemanggang. Panggang pulut yang telah dibalut dengan daun pisang hingga perang. Boleh juga dipanggang di atas bara api.
7. Sesuai untuk sarapan dan minum petang.

Wednesday, November 7, 2012

Seri Muka Jagung

A few visitors asked "naper post tenggelam timbul?'
Ahakksssss...kesiannya kat kawan-kawan yang berkunjung...mieza mohon maaf sebab tak sempat nak update blog everyday...terlalu sibuk dengan kerja di pejabat hinggakan bila dah balik umah tu terasa sangat penat dan kalau boleh nak tido je terus...dulu-dulu masa muda tak der lah pulak rasa letih sebegini..agaknya bila umur semakin meningkat fizikal kita pun semakin lemah hahahaha

Bila dah balik kerja tu kan...terus je masuk dapur..masak ala kadar je untuk dinner family..ada ketikanya hubby ajak dine kat luar..cuma hujung minggu je mieza masak..tu pun kalau tak der program office yang terpaksa participate..hmmmm kena tunggu jadi surirumah sepenuh masa dulu la baru leh masak hari-hari...(excuse tuh hahahah)

Sekarang ni pula musim final exams student mieza...bertambah lagi la kerja...memang tak pernah habis...

Semalam si anak dara mintak dimasakkan serimuka...dia sukakan topping yang kaler coklat katanya..(topping gula merah) tapi stok gula merah tak der kat umah..jenuh juga mieza memujuk untuk tukar kepada seri muka pandan (kaler ijau) tetap gak si anak dara tak mau...lepas 1/2 jam memujuk akhirnya dia bersetuju untuk dijadikan serimuka jagung...kebetulan ada jagung manis 1 tin dalam pantry yang belum berusik...


Percaya tak kalau mieza katakan mieza balik umah waktu lunch semata-mata nak masakkan kuih ni supata bila anak dara balik dari tadikanya pada pukul 530 petang kuih ni dah sejuk dan boleh dipotong dan terus makan for tea? Kasih ibu memang begitu kan..semoga anak-anak ni tahu yang kita sayangkan mereka... (cehhhh mood touching lak hahahah)


setelah dibelek-belek resepi kat tenet, mieza terpikat dengan resepi kat blog Arah...mieza kopipeskan di sini...  

SERI MUKA JAGUNG
Source: Ika @ Arah
Source: Mieza @ WAWMC 

Bahagian bawah (pulut)
  • 1 1/2 cwn beras pulut direndam selama 4 jam kemudian ditoskan -
  • 1 1/2 cwn santan
  • sedikit garam dan gula- mieza letak 3 sb gula dan 1/2 st garam
  • 1 st butter
Kesemua bahan dikacau rata dan dikukus.Bila pulut masak ratakan dan tekan ke dalam loyang bulat 8 inci dan kukus lagi.Semasa pulut panas-panas tuangkan bahagian atasnya dan terus kukus lebih 
kurang 20 minit.


Bahagian atas (puding)

  • 2 biji telur 
  • 1/3 cwn gula pasir
  • 1/2 cwn santan pekat
  • 1/3 cwn susu cair
  • 2 sb tepung gandum
  • 1 sb tepung custard
  • sedikit garam dan vanilla
  • sedikit pewarna kuning
  • 2 sb jagung cream- mieza lebihkan


 1. Di dalam mangkuk, pukul telur dengan gula dengan menggunakan hand whisk hingga gula larut.
2. Kisar jagung bersama susu cair hingga jagung hancur. Kemudian masukkan ke dalam mahkuk telur. Kacau rata.
3. Masukkan kesemua bahan lain ke dalam mangkuk telur dan kacau hingga tidak berketul.
4. Tuangkan ke dalam periuk dan masak di atas pai sederhana hingga naik wap sahaja. Sentiasa kacau agar tidak berketul.
5. Tuangkan ke atas pulut dan kukus selama 20 minit. Mieza alas tutup kukus dengan tuala bersih supaya wap air tidak menitik ke atas kuih.

SELAMAT MENCUBA  

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...