Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Sunday, December 4, 2011

Strawberry and Walnut Strudel

Ececeeceh menu stroberi lagi hihihi..ni gara-gara beli stroberi banyak Thursday lepas..pastu stroberi ni bukan lah tahan lama..maka terpaksa lah mieza mempelbagaikan resepi stroberi..mesti kawan-kawan nyampah datang blog mieza sebab asek tayang menu yang berasaskan stroberi kan..hihii tu ada 6-7 biji lagi dalam peti ais..tengok lah esok apa nak dikerjakan dengan buah tu hehehe



Jom kita sembang pasal strudel ni...ramai yang bertanya apa beza strudel dan puff? Mieza pun bukan lah arif sangat tentang masakan ni..tahu masak dan makan je... sebenarnya depa dua ni boleh lah dikatakan sepupu belah mak kakkaka...ekceli strudel menggunakan doh yang nipis..atau tissue dough..dan nak buat strudel adalah dengan menggunakan phyllo doh..manakala nak buat puff pula dengan menggunakan puff pastry yang agak tebal..inti strudel adalah manis seperti stroberi atau apa-apa beri atau juga epal..manakala puff boleh jadi berintikan lauk seperti chicken dan tuna puff...cara memakan strudel adalah dengan memotong strudel kepada 2 bahagian..manakala puff dimakan terus sebiji begitu..dan strudel diserve bersama ice cream semasa suam-suam..kalau dah sejuk ia tak crunchy lagi...ewahhhh itu lah serba sedikit yang mieza tahu berkenaan dengan strudel dan puff...strudel mieza ni tebal sebab mieza menggunakan puff pastry..jenuh mieza keliling Tesco dan Jusco menjadi phyllo dough tapi tak jumpa juga..anak sulung mieza lah yang teringin sesangat nak makan strudel..jadi halal kan lah strudel mieza hari ni tebal..huhuhu

Resepi strudel ni mieza dah olah dari resepi asal dengan menambah beberapa item yang menjadi kegemaran mieza...


STRAWBERRY AND WALNUT STRUDEL
Source: Don't Forget Delicious
Source: Mieza @ WAWMC


Ingredients


4 sheets phyllo dough, thawed - mieza guna puff pastry sebab tak jumpa cari phyllo doh
1 tablespoon sugar - mieza guna brown sugar
Butter flavored (or regular) cooking spray
2 cups sliced fresh strawberries
1/4 cup sugar - mieza guna brown sugar
3 tablespoons cornstarch
2 tbs honey - mieza tambah
1 cup roasted walnut - mieza tambah
1 tsp ginger powder - mieza tambah



Instructions:

1. Preheat oven to 375'F degrees (mieza guna 180'C untuk oven mieza, fan assisted). Line a baking sheet with foil and spray lightly with cooking spray.

2. Combine strawberries, walnut, honey, sugar and cornstarch in a bowl and toss to coat. Set aside.

3. Lay one sheet of phyllo on baking sheet. Spray liberally with cooking spray. Sprinkle very lightly with sugar. Lay second sheet of phyllo on top of first and spray with cooking spray.

4. Pile half of strawberry mixture on one end of phyllo dough, several inches from the short end.

5. Fold over and roll (like a burrito, atau kalau kita orang melayu macam nak wat kuih ketayap), folding in ends as you go, until completely rolled up, seam side down. Spray outside of strudel and sprinkle lightly with sugar.

6. Repeat with remaining phyllo and strawberries.

7. Bake for 20-25 minutes or until golden brown. Cut in half and serve warm with ice cream of your choice..mieza chose vanilla ice cream! Yummy!

Jom makan sesama...



Strudel is gone...but the ice cream is still here..sapa nak???



Alaaaa lambat sangat jawab nak, kan dah abisssss ^___^

9 comments:

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Salam mieza wah buat strudels lagi..Kak ros pun tak pernah cuba buat.Phlio pastry agak mahal.Boleh beli kat tesco.

Mieza said...

@Kak Ros..cuba tau strudel ni..sedap mieza suka dan mieza akan lebihkan walnut atau almond di dalamnya..mieza cari kat tesco ipoh tak ada huwaaaaaa...nanti mieza nak cari kat tesco lain la pulak..TQ kak Ros :)

KOALAJEPONG said...

waaahhh..nk jgk kak mieza....sedap sgh tue studels...nk sebut pon terbelit2 lidah...ina bab2 mkn western tk bape sgt nk cuba...si bob tk gemar sgt...mmg btl2 lidah kg...

Mieza said...

@Ina..kak mieza pun lidah kg juga..yg kg tu yg sedap tuh...hihii sib bek si zaimie ni dia bedal semua..sebab stroberi ni byk lg..ini strudel cacat ni ina sebb takpakai phyllo doh..bedal je la hahahaha

Ucu Faridah said...

memang la mieza ni....suka2 offer pastu makan sendiri2..ni yang buat ucu rasa nak serang jer dapur mieza..stowbery tu ada lagikan..bak sini sebagai ganti aiskrim tadi...

Wani said...

salam kak mieza: pertama sekali wani dengar pasal strudel ni .. hihi.. oo baru tahu beza phyllo doh dgn puff pastry neh,,, wani dengar pasal phyloo doh tu kebanyakannya nak buat kuih tradisi masayarakat Turki .. Baklova...x tau pulak ada kegunaan lain... hihi.. banyak lagi nak kena belajar neh... sedapnya nampak strudel tu ...

Mieza said...

@Ucu..hahaha mieza mmg suka buat org terliur sebab kalau terliur nnt org kan cuba resepi ni..mieza seronok bila resepi boleh dikongsi bersama :)

Mieza said...

@Wani..yes dear phyllo doh byk digunakan dlm dessert timur tgh..tp susah nak cari kat tm ni..kena ke tesco atau ke KL..huhu yang kak mieza bantai pakai pastry puff doh hheee..gasak la kan..

林磊 said...

2016-2-23 leilei
louis vuitton outlet stores
mcm handbags
christian louboutin outlet
michael kors outlet
michael kors outlet
ugg outlet
true religion jeans
ugg boots
michael kors handbags
polo ralph lauren
louis vuitton outlet
adidas wings
louis vuitton handbags
fitflops shoes
coach factory
toms outlet
canada goose outlet
ugg boots outlet
ugg boots
moncler jackets
gucci borse
oakey sunglasses wholesale
ugg boots australia
michael kors handbag
instyler max
timberland boots
polo ralph lauren
kate spade outlet
adidas gazelle
polo ralph lauren
pandora jewelry
gucci handbags
nike force 1
jordan 3 retro
burberry outlet
nike cortez shoes
montblanc pens
sac longchamp pliage
longchamp outlet
coach factory outlet online

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...