Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Sunday, December 11, 2011

Pulut Kelapa Ikan Kurau dan Gelama Masam - Simple breakfast on a lazy Sunday...



Selamat pagi..dan apa khabar..mieza pagi ni terasa malas la pulak sebab dari semalam hujan turun tak berenti..dah rasa macam kat obersea lak hahaha...bila hujan mula la terasa malas nak masak..ingat nak ajak hubby gi makan capati kat kedai mamak je..tapi dia kata sejuk dia malas nak bangun awal..katanya nak peram tido sampai lewat sikit..hmmm anak-anak lak nak makan chicken pot pie tapi susu lak abis..nak goreng bihun hmmm tauge pun tak der..nak goreng nasi, nasi semalam semua dah abis..heheh last last ternampak beras pulut, kebetulan kelapa parut pun ada lagi, dan juga ikan kurau dan ikan gelama masam...hmmmm sedap juga kan menu breakfast orang dulu-dulu time musim tengkujuh..



Arwah nenek memang suka masak pulut gaul kelapa ni kalau tiba musim hujan dan dia tak menoreh getah..orang dulu-dulu makan pulut tapi lepas tu kerja kuat di kebun getah atau pun di sawah...orang zaman sekarang breakfast dengan pulut pas tu lepak tengok TV..tu yang badan dapat macam-macam penyakit hahahaha...errr orang zaman sekarang tu termasuk la tuan punya blog ni..makan pulut dan mengantuk dan ZZzzzzzzz ahakkksssss...

ini pula ikan gelama masam..mieza beli kat pekan lumut..sedap ikan ni...



Walaupun simple dan menu orang lama tapi yang ini lah yang menambat hati mieza ^__^

8 comments:

Amie said...

Assalam Mieza cayangggg,
orang dulu-dulu ambil sarapan berat sebab kena buat kerja berat, tenaga pun digunakan semaksimanya, orang sekarag lain pulak ceritanya ye Mieza... tenaga yang terkumpul tak diguna langsung, tu yang datang pelbagaipenyakit tu.

Banyak lauknya pulut Mieza pagi ni, ada kelapanya, ada ikan kuraunya ada gelama masammnya, macam-macam ada....bestnya makan sambil hirp secawan kopi pekat kat kebun ubi...teringat zaman kecik2 dulu masa cuti sekolah mesti kami ikut ayahbonda pi kebun.

Cheq Sue said...

kat kg pun tengah hujan jugak mieza, memang sedap kalau dapat pulut ikan kering ni...tetibe je terbau ikan gelama tu...ada beli jugak dulu masa pi pangkor... adehhhh...tergoda sungguh

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum mieza..
menu org dulu2 mmg sedap.. menyelerakan semuanya kan... sedapnya akak tgk pulut n ikan tu mieza... terasa plak keenakannya kat tekak akak nie..

Liza said...

salam mieza...sedapnya pulut ngan ikan masin ni...tetiba teringatkan arwah ma, peberet dia tuuu...

Mieza said...

@Kak Amie cayanggg..itulah dia kita org skg ni lebih mkn kurang kerja..beza betul dgn org dulu..org dulu susah dpt sakit, kita ni selalu sakit sana sini..

Kak, mieza ni dibesarkan di kg jadi suka makan mcm ni bila arwah nenek masak..sedap dan bertambah2 mieza makan pulut..arwah atuk lak suka beli ikan gelama utk arwah nenek buat ikan gelama masam..sedapnya selera kampung..

Mieza said...

@Cheq sue..kalau dah ada gelama masam tu. elok la cheq sue buat pulut kelapa ni esok pagi..boleh mieza bertandanng dan makan2 hehee..hari dah makan pun tetap nak mkn lg esok.ikan dari pangkor mmg sedap!

Mieza said...

@Kak D..menu kg mmmg tak lapuk dek hujan tak lekang dek panas..hotel 5 bintang pun menyediakan selera kg kn kak..maksudnya pecinta slera kg mmg ramai..:

@Liza..mieza pun selalu teringatkan arwah nenek..dia mmg suka msk mcm ni for bekpes..teringat dia bancuhkan teh tarik..teh tarik arwah nenk adalh the best teh tarik ever!

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Mieza..walahhhhhhh pulut ngan ikan masin....nostalgia..nostalgia... Tapi saya selalu fail nak tanak pulut..selalu kukus jee tapi feel dia tak sama kan pulut kukus ngan yang tanak....

Ohhhhh...sedapnya..yang ni kak Mieza kukus ke tanak?

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...