Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Monday, December 12, 2011

Ikan Gerut-Gerut Masak 3 Rasa



Assalamualaikum..aduhaiiii fenatnya mieza..tapi fenat pun tak per sebab rasa seronok mengatasi rasa fenat..minggu ni ramai betul orang yang bercuti kat pejabat mieza termasuk la my boss..yang tinggal cuma mieza dan 3 orang kawan lain (4 of us)..kunci opis pun mieza yang kena pegang..hmmm mieza tak suka sebenarnya pegang kunci opis..oleh sebab kawan mieza nak datang petang ni jadi mieza off for lunch awal skit...balik umah dan kemas umah skit..hahahah bila ada tamu baru nak kemas umah..ampunnnnn..mieza tak menang tangan..harap-harap kawan mieza tak kutuk umah mieza yang bersepah tu hihihihi



Mieza tak leh nak story pepanjang..tapi hari ni mieza nak share resepi ikan ni yang mieza masak semalam dan makan bersama nasi limau purut..licinnnn ikan ni dikerjakan oleh anak dara bam bam mieza tu..jom tengok resepi yang mieza cuba dari MyR..

IKAN MASAK 3 RASA
Source: Sunkist @ My Resipi
Source: Mieza @ WAWMC


Bahan-bahan ( 5 orang )

Seekor ikan kerapu - mieza guna ikan gerut-gerut..ikan apa pun ok jangan ikan bilis udah la hahahah
2 biji bawang putih - dicincang halus
5 biji bawang merah - dicincang halus
8 biji cili merah - dicincang halus (kalau suka pedas boleh gandakan cili ataupun guna cili api)
2 biji tomato - dipotong dadu
2 kerat nenas - di potong dadu
2 sudu cili boh
3 sudu sos tiram
2 sudu sos ikan
Sedikit daun ketumbar
1 sudu besar tepung jagung
serbuk kunyit, garam, gula & serbuk perasa
Minyak



Cara-cara

1. Ikan dibersihkan dan dilumurkan dengan garam, serbuk kunyit, cili boh & tepung jagung. Goreng ikan tersebut sehingga garing. Angkat & toskan.

2. Panaskan minyak di dalam kuali lain dan masukkan bawang putih yg dicincang & goreng sehingga separuh kekuningan. Kemudian masukkan bawang merah & goreng lagi sehingga naik bau.

3. Masukkan lada merah yg telah dicincang tadi & goreng seketika. Kemudian, masukkan pula nenas.

5. Masukkan tomato cincang, sos tiram, sos ikan, gula, garam, bahan perasa & tepung jagung yg telah dibancuh dgn air.

6. Apabila sudah masak, tuang kuah tadi ke atas ikan dan hiaskan dengan daun ketumbar.



owhhhh look at her..sucking and licking the fish head..my bam bam wawa that she is!

7 comments:

Amie said...

oooooh! anak dara bam bam ke tu yang isap tulang...baik2 dik oi! he he hehh lama Kak Amie tak masak ikan gerut-gerut, sedap ikan ni kan Mieza, kami selalu panggang di tepi pantai dengan sisiknya sekali... sebab ikan fresh beli kat tepi jalan masuk ke pantai, sisisknya pun sodap!tapi tak makan sisiklah...hi hi hiiii

Ida,Japan said...

jap2 nak ingat balik ikan2 gerut2 ni cam mana he..he..emmmm rasanya pernah makan kut kat m'sia..mcm ikan kerapu ker mieza....adehhh cammana leh lupa ida ni..sedapnyer

Liza said...

salam mieza...anak2 liza pun kalau ikan grg garing tu yg diaorg suka...

Wani said...

salam kak mieza

tergelak wani bila kak mieza cakap jgn guna ikan bilis sudah :D.. pecah perut neh,,, kalau ada menu ikan bilis masak 3 rasa agak2 mcm mana la rasa hihi .. tapi bila tengok tajuk menu guna ikan gerut-gerut .. tak pernah wani tengok ....cam na ike tuh.... dah lama x buat masak 3 rasa nih.. rindu pulok...

Ucu Faridah said...

comel nye si bam bam...hati2 nanti tercekek tulang ye sayang....
biasalah mieza kita ni kekadang nak mengemas tunggu ada tetamu nak datang masa tu lah jadi lipas kudung....

[email protected] said...

cumelnya tengok anak kak mieza makan berselera...bagi kat auntie totie sikit..hehe

林磊 said...

2016-2-23 leilei
adidas trainers
nike store
nike trainers
louboutin shoes
cheap jordans
chi flat iron
adidas uk
tiffany jewelry
coach outlet online
nike blazers shoes
oakley sunglasses
christian louboutin
mizuno running shoes
kate spade outlet
michael kors bags
burberry outlet
louis vuitton outlet
louboutin
louis vuitton uk
canada goose jackets
micahel kors
true religion jeans
louis vuitton
canada gooses outlet
michael kors
ray ban sunglasses
coach factory outlet
air jordan femme
sac longchamp
toms outlet
toms outlet store
timberland uk
fitflops uk
nike shoes
canada goose uk
longchamp soldes
nike roshe run
michael kors handbags
ralph lauren outlet
ed hardy uk

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...