Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Monday, December 5, 2011

Fried Prawns With Mixed Vegie



Buat apa tu? Tengah rasa monday blues ke tu hihihii...mieza ni rasa malas sangat nak kerja hari ni..pastu hari senin kan alahai banyaknyer kerja yang nak kena buat...2 jam dah sah-sah dihabiskan di bank tadi sebab mieza kena bayar fee untuk conference tu hari ni gak..hmmm balik ke opis dah jam 3.30pm..lepas solat zohor tinggal lagi sejam...bos panggil masuk bilik diskus itu ini dah nak jam 5..hmmm terus rasa malas dah nak wat kerja...baik mieza update blog..ampun bosss!



Udang ni mieza masak semalam..semalam adalah hari malas masak bagi mieza..suami lak kena kerja..huhuhu hari ahad pun kena kerja waaaaa tak aciiiiii...jadi makan dengan anak-anak je maka mieza humbankan lauk dan sayur dalam satu resepi hehehe nak senang..dan buat kuah sikit..bila masak simple simple macam gini eh eh banyak pula anak-anak makan nasi..katanya.."haaa masak macam ni la beshhhh"

FRIED PRAWN WITH MIXED VEGIE
Recipe & Source: Mieza @ WAWMC

10 ekor udang besar - gaul dengan sedikit garam kunyit
3 biji bawang putih - hiris
1 biji bawang besar - dihiris
1 ikat kacang buncis
5-6 batang jagung muda
1/2 batang carrot - potong panjang 1"
1 bungkus cendawan tiram - siatkan
Sedikit bunga kobis
1 biji cili merah - hihir panjang
2 sb kicap cair
1 kiub ayam knor - hancurkan
Minyak untuk menumis

Cara-cara:


1. Panas minyak dalam kuali, tumis bawang putih dan bawang besar hingga garing. Masukkan udang dan masak hingga udang masak.

2. Masukkan semua ayran kecuali cendawan dan masukkan sedikit air (dalam 2 sb) untuk melembutkan sayuran. Renehkan seketika hingga sayuran empuk.

3. Akhir sekali masukkan cendawan, kuib ayam dan kicap cair. Gaul rata. Jangan lelama sebab nanti cendawan akan lembik. Angkat dan hidang..

Umar pun teringin nak makan sayur..tapi sayang gigi baru ada 5 batang...saya hero mama!

7 comments:

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum mieza cayang..
sedap tgk menu miza nie..mmg terliur tgk.. akak suka menu mcm nie.. sedap..
comelnya hero mieza tu.. geram akak tgk

Gee® said...

udang? wow!! bestnyaaa....

Ida,Japan said...

curi2 masa ke sini....tak dpt nk terjah sume blog kwn2...kalau terjah pun tak dpt nk tinggalkan jejak pun..sibuknyer ida skrg ni.....maybe siang pendek kut, skrg kt jepun kul 5 ptg dh nak gelap tanah mieza...
oppps lupa ada udang kt sini...wahh sedapnyer, suka!

Ketuhar Panas Yatie said...

Yatie pun selalu buat menu macam ni. Yang penting cepat dan sedap.

Mieza said...

@W'salam Kak D..jgn geram-geram je kak..kena tambah tu hehe..dapat baby mmg syok kan kak..kalau ada rezeki nak tambah lagi insyaAllah :)

@KAk gee..udang mmg sedap tp kolesterol pun tinggi hahaha

Mieza said...

@Ida..kalau kat jepun mesti lg best kan sebab seafood kat sana murah kan..kalau mieza dok sana mau makan ikan idang je la hahaha..kalau siang pendek time ni lah best ganti puasa..kat us dulu mieza tunggu musim winter baru nak ganti posa hahaha

Mieza said...

@Yatie..ni menu org nak cepat aka org malas hahaha

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...