Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Monday, November 14, 2011

Ikan Gerut-Gerut Bakar Portugis

Assalamualaikum...apa khabar? Mieza doakan semuanya sihat-sihat sahaja..jangan jadi macam mieza..batuk dah sebulan..dah 4 botol ubat batuk mieza telan, dah berbuah klinik pergi..batuk ni tamau baik-baik gak..sekarang ni mencuba pula petua orang tua-tua..minum madu yang diperah air limau nipis..kita cuba lah mana petua yang orang kasi..mana tau berjaya..insyaAllah setiap penyakit ada ubatnya kecuali mati...terima kasih mieza ucapkan buat sahabat-sahabat yang mendoakan semoga mieza cepat baik..semoga doa sahabat semua dimakbulkan Allah..amin :)



Dah berhari-hari kita asek makan daging..jadi hari ni mieza nak kongsi menu ikan pulak...tapi ini bukan lah masak hari ni..hari ni mieza kerja jadi belum pikir lagi nak masak untuk dinner...kalau rajin dan larat hari ni masak la mieza...kalau tak makan kat restoran je lah...atau pun kalau encik suami rajin dia akan ambil alih tugas memasak di dapur...yang ini masak semalam...jom tengok...resepinya kang malam baru mieza post ye..datang balik tau

Ikan Gerut-Gerut Bakar Portugis...is in the making...



Ikan Gerut-Gerut Bakar Portugis...dan ready untuk dimakan...



Bertemankan Ikan Kekek Goreng Rangup...



...dan sayur Kailan Goreng Ikan Masin...



Eh eh ada juga lauk daging terselit...kuahnya Sup Tulang...




..potong cili api kecik-kecik...perghhhh baru sedap hirup kuah sup kan hehehe...



Resumed @ 8.40 pm
Hi again everyone...dah dinner ke? Mieza malam ni berselera je makan nasi putih dengan ikan kering goreng...hua hua hua..berhari-hari pekena daging..bila pekena lak ikan kering goreng garing-garing memang bertambah-tambah makannya...jadi sebab makan ikan kering goreng tak mo la letak gambor..buat you all gelak je hahahah

Jom kita tengok resepi ikan bakar ni..mieza cilop kat umah cheq sue...mintak izin nak c n p kat sini lak ye cheq sue :)

IKAN GERUT - GERUT BAKAR PORTUGIS

Resepi : Chef Wan
Sumber : Cheq Sue & Nuridah S'pore
Sumber: Mieza @ WAWMC

Bahan-Bahan :
1/4 cawan minyak masak
air perahan daripada 1/2 biji limau nipis
1/2 sudu kicap pekat
garam dan gula
1 ekor (600 gm) ikan bawal, dibersihkan - mieza guna ikan gerut-gerut
daun pisang

Dikisar Halus :

4 tangkai cili merah
4 biji buah keras
8 ulas bawang merah, dikupas
1 batang serai, dihiris halus-halus
1/2 sudu teh belacan
1 sudu besar cili serbuk
2 helai daun limau purut

Cara-Cara
1. Panaskan minyak masak di dalam kuali dan tumis bahan kisar di atas api kecil sehingga wangi. Tambah air limau nipis, kicap, garam dan gula.

2. Lumurkan seluruh bahagian ikan dengan sambal yang dimasak dan bungkus ikan dengan sekeping daun pisang .

3. Bakar di dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada 180c/350F selama 20 minit atau panggang di atas bara api yang marak. (Mieza bakar atas bara api..seperti biasa encik husband yang jadi tukang bakar)

Kepada yang belum cuba..kena cuba tau...sebab sedap ikan bakar portugis ni...naper nama dia portugis, mieza pun tatau hahahaha

16 comments:

Ucu Faridah said...

baru lunch..tapi perut ni berkeroncong semacam je..terbau2 asap gerut2 bkar....cedapnya...

Liza said...

fuhhh...sup tulang mkn ngan ikan gerut bakar mmg peberet den tu...hihihi

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Mieza kak ros jakun ni nak tanya ikan gerut2 tu ikan apa ya?Ada nama lain ke??? hihihi malunya....

Amie said...

oooo.... Mieza, banyaknya lauk... kak Amie tengok pun terus rasa lapar (padahal baru aje makan), suami kakak pun suka ikan gerut-gerut panggang, biasanya kalau pergi berkelah, dia rajin beli yang masih segar dan kami panggang tepi pantai....sedapnya cicah dengan air asam!

Mieza said...

@Ucu..mieza ni kan kalau ikan bakar..usah kan ikan gerut2 ni ha..ikan kembung sodap kak..cicah budu je..org kelate la katakan hahahah

Mieza said...

@Liza...kekonon tak nak makan daging..tp rasa pelik lak tak der kuah..jadi masak juga lah sup tulang skit..pas tu sebulan la tak makan daging sbb dah muak...meh la sini liza kita makan sesama :)

Mieza said...

@Kak Ros..mieza ni tatau nama lain bg ikan gerut2 ni..tapi di kedah dan juga di perak ni memang namanya ikan gerut2..nanti bila mieza ke pasar lagi mieza beli ikan ni dan snap gambar utk kak ros..entah2 kak ros biasa beli tapi namanya lain..tak per jakun pun..mieza lagi jakun bila kak amie tu tayang macam2 ikan kat blog dia hehehe

Mieza said...

@Kak Amie cayang...ikan gerut2 ni dimsak apa pun sedap..goreng 3 rasa ke, sweet sour pun sedap..kalau bakar dan cicah air asam macam yg kak amie buat memang terbaikkkk lah kak..kalau mieza ada sama memang tak makan nasi la mieza..mieza ratah ikan je kak..sedapnyer cicah air asam! Dah kecur mulut dah ni...

Cheq Sue said...

wahhh, dah cuba ya... tapi yang menarik perhatian cheq sue sah2lah ikan kekek tu, dah lama sgt x makan, kalau kat kg ada orang jual arwah nenek mesti beli masak singgang. BTW semoga cepat sembuh ya...

norlieharumaini said...

amboi sedapnya makanan hari ni..akak memang suka ape je ikan bakar ni..

Mieza said...

@Cheq sue..dah cuba sbb tak tahan tgk cheq sue tayang ikan bawal cheq sue ari tu...TQ cheq sue sudi doa mieza cepat sembuh...ikan kekek mmg sedap disinggang..buat masam2 pastu hirup kuah srupppp sedap!

Mieza said...

@Kak Norlie..mieza ni org kelate..kalau ikan bakar cicah budu mmg lazat berkrim hahahaha

Nuridah said...

Mieza,

bila kak nur nampak dari jauh ikan gerut2 cepat2 kak nur singgah tak mau tunggu2 lagi...nanti lambat sampai pulak...hehe...ikan apa tu?? Kak Nur ni bab ikan ada slow sikit...tau mkn aja...hehehe.

Kak Nur dh lama tk masak lauk ini...anak bujang kak nur suka sangat resepi chef wan ini...

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Mieza, wahhhhh....sedapnya dapat bakar ikan atas bara api...Mesti lagi sedap dan wangi..Kalau saya, selalu bakar dalam oven jelah..hu hu hu

Ikan kering digandingkan lagi ngan sayur tumis air..wahhhhhh lupa diet jap

[email protected] said...

bakar atas bara lagi rasa best dan original..sedapnya..kak mieza nak rasa sikit..hehe

Ketuhar Panas Yatie said...

Wah , sedapnya .Banyak menu yang ketinggalan. Setakat ni jeling-jeling je kat blog Mieza tengok gambar. Tak sempat nak meneliti resipinya.Nanti bila dah habis bertugas nanti baru boleh duk berlama-lama kat rumah Mieza...

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...