Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Wednesday, November 16, 2011

Chocolate Cake with Chocolate Caramel Topping - Happy Birthday To Me ^__^



(Sila baca dalam nada nyanyi happy birthday hehehe)

Happy Birthday to me....

Happy Birthday to me....

Happy Birthday dear mieza..

Happy Birthday to me....


Assalamualaikum semua...sebenarnya semalam birthday mieza, Alhamdulillah, syukur kepada Allah SWT kerana memberikan setahun lagi untuk mieza menyedut udara di muka bumi ini..moga Allah panjangkan usia mieza untuk mieza lihat anak-anak membesar di depan mata Aminn..

Birthday mieza hari selasa (15 november) sebenarnya, tapi disebabkan demam yang masih belum baik jadi mieza hanya larat bake keknya saja pada hari semalam...hari ni baru larat nak buat toppingnya..kesian betul kat anak-anak dari semalam dok tunggu topping siap sebab depa teringin nak ngap...tak der kek secret recipe jadi bake je la kek besday sendiri..tapi tang deco macam biasa mieza tak pandai heheheh



Mieza busy sikit this week...pertamanya sebab minggu ni final exxam students mieza, jadi sibuk marking paper, at the same time esok paper untuk internatioanl conference di PWTC next month due..malam ni tido lambat lah mieza...next week lak mieza ada interview yang sangat penting bagi mieza jadi mieza kena luang masa study dan prepare untuk interview tersebut.....mieza ucapkan terima kasih buat kawan-kawan yang tinggalkan komen...mieza akan balas komen-komen tersebut secepat mungkin dan melawat ke blog kawan-kawan juga.....

Chocolate cake with chocolate caramel topping sedap sangat pada tekak mieza...nanti bila mieza free sikit mieza akan postkan resepinya...please keep coming back tau...

Resumed 18 Nov 2011 @8.52 am
Hi again..oleh sebab ramai pula yang bertanya resepi kek ni maka mieza luangkan sikit masa untuk post resepinya..bila mieza bawa kek ni ke pejabat ramai kawan-kawan yang memuji kata topping caramel choc ni sedap...alhamdulillah...resepi kek coklat ini adalah pemberian kawan mieza dah lama sangat..hampir 10 tahun mieza dok bake cake ini..dan ia menjadi kegemaran suami :)

KEK COKLAT LEMBAP BERALMOND
Source: Mieza @ WAWMC

170g butter - selalunya aku guna butter SCS @ fern @ farmcows
330 g castor sugar
220g tepung - ayak dulu tau
1 camt baking powder
60g serbuk koko - ayak jugak
4 biji telur gred A
Secubit garam
Almond chunk - goreng tanpa minyak sampai golden
1 cawan air panas
1 camb penuh nescafe'

Cara-Cara

1. Campurkan serbuk koko dan nescafe' ke dalam air panas. Kacau sampai sebati. Make sure tak berketul tau. Ketepikan.

2. Pukul butter dan gula sampai kembang. Masukkan garam.

3. Bila dah kembang, masukkan telur satu persatu. Pukul sampai sebati je. Guna speed paling rendah.

4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit, diselang seli dengan air bancuhan koko yang telah disiapkan awal-awal tadi. Guna senduk kayu. Jangan pakai mixer.

5. Bila dah sebati, masukkan almond, dan kacau2 sikit. Masukkan ke dalam loyang yang telah digrease.

6. Bake pada suhu 180'C selama 50 minit atau hingga masak.

7. Bila dah masak sejukkan dulu dan baru lah dituang coklat topping ke atas kek.



CARAMEL CHOCOLATE TOPPING
Recipe & Source: Mieza @ WAWMC

200 gm cooking chocolate di dadu - mieza guna brand berryl's
1/2 cawan gula pasir
2-3 sb air
1 sb golden syrup
200 gm butter
170 ml whipping cream

Cara-cara

1. Masak gula di dalam kuali hingga perang. Kemudian masukkan air dan kacau hingga pekat. Tutup api, tuang ke dalam mangkuk dan ketepikan.

2. Panaskan whipping cream hingga berbuih tepi, tak perlu tunggu hingga mendidih. Tuangkan whipping cream ke dalam caramel dan kacau sebati.

3. Masukkan cooking coklat dan kacau hingga cooking coklat lebur di dalam adunan caramel.Masukkan golden syrup dan kacau sebati.

4. Dalam mangkuk yang berasingan, pukul butter hingga gebu. Masukkan adunan coklat ke dalam adunan butter dan pukul lagi selama 2-3 minit.

5. Sejukkan dalam peti ais selama 15 minit sebelum disapu ke atas kek.

11 comments:

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Happy B-day mieza.sendri b-day..sendiri buat.,..sendiri makan..ok la tu.Muga panjang umur dan happy selalu ya.

KOALAJEPONG said...

hepi besday kak mieza..semoga cpt sembuh dr sakit

Nieza said...

Happy birthday to u Mieza...semoga dirahmati Allah selalu hendaknya..sedap tgk kek tu:)

Gee® said...

Hppy b'day Mieza... & good luck... moga dipermudahkn segala urusan... sedapnya kek tuh...!!

Ida,Japan said...

ramai gak yg b'day jatuh 16hb yer...anyway ida nk ucapkan hepi birthdayu utk mieza..semoga panjang umur, murah rezeki segalanya..dan diberkati selalu olehNya

sudipVSsenduk said...

happy birthday mieza, moga hidup sentiasa diberkati Allah, dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, diberi kesihatan yg baik supaya bole masak sedap2 lagi.
First time dengar topping pakai chocolate caramel, mesti sedap ni...

Cheq Sue said...

happy besday mieza...semoga kebahagiaan sentiasa dalam hidupmu sekeluarga.semoga cepat sembuh dan berjaya atas apa jua yang dilakukan :)

Uncle Lee said...

Hello Mieza, many happy returns of the day. Happy birthday.
A birthday is just another 365 day trip around the sun, so put on your designer sunglasses, enjoy the trip.
You stay young, stay beautiful and keep a song in your heart.
Lee.

Amie said...

Happy Birthday Mieza cayangggg... moga cepat sembuh! Kak Amie pun nak belajar buat kek...biar pandai macam Mieza, nanti sambut birthjday boleh buat sendiri... he hehehhh

Nuridah said...

Assalamualaikum Mieza

maaf ya kak Nur terlewat dtg ke sini...happy belated birthday buat Mieza,moga sentiasa dlm lindungan Allah,dimurahkan rezeki,panjang usia serta bertambah keimanan dan berbahgia didunia dan akhirat.

Mieza said...

Mieza mengucapkan terima kasih buat semua yang wish happy besday buat mieza..hihihi mcm bebudak je kan besday ada kek...semoga Allah panjangkan usia mieza untuk terus bersama kawan-kawan semua dan bertukar-tukar resipi :)

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...