Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Thursday, November 3, 2011

Ayam Cepedas - Tapi masak tak pedas...

Assalamualaikum..selamat malam...lewat mieza tengok blog hari ni..sebab hari ni busy nyer mieza...sepagian (9am - 1.30 pm) ada perhimpunan bulanan dan bos-bos dari MOHE turun..alahai lamanya..dah 2-5pm mieza ada kelas full...huhuu..zalimmmmm..nak makan pun tak dan...dah balik malam ni mieza terpaksa pulun menyiapkan tempahan 3 biji Marble Cheese Brownie yang ditempah oleh kawan sepejabat sempena Raya Haji...Alhamdulillah...Terima kasih kawan-kawan kerana sudi tempah..lain kali tempah lagi ye..kalau sedap bagitau kawan-kawan, kalau tak sedap bagitau mieza ye :)

Buat beberapa orang follower baru mieza, mieza ucapkan terima kasih sebab sudi follow blog mieza yang masih baru bertatih ini..insyaAllah esok mieza akan balas kunjungan dan follow kawan-kawan juga...buat yang tinggal komen nanti esok mieza balas komen ye..dan visit blog kawan-kawan juga..nampak kat blog list tu macam-macam tayangan ada..cuma mieza kesuntukan masa untuk bertandang..insyaAllah esok mieza datang ye..



Untuk dinner malam ni mieza masak ringkas-ringkas je...semalam mieza nampak Dayang Jack tayang ayam ni kat dapur dia..jadi hari ni mieza mencuba..sedap resepi ni..mieza ni memang jenis yang suka masakan yang berkuah kering sebegini..izinkan mieza c &p resepinya di sini ye...


AYAM CEPEDAS
Sumber : Majalah Saji, Mac 2009
Sumber : [email protected] SaYang & Mieza @ WAWMC

bahan-bahan :

400 g isi ayam (DJ potong ayam kecik2. gaul dgn kunyit serta garam dan goreng 1/2 masak, mieza pun follow DJ)
100 g cili kering (dikisar)
4 sudu besar kicap pekat
200 ml minyak masak
5 helai daun limau purut
sedikit air asam jawa
garam dan gula
1 sudu besar sos cili (DJ tambah, mieza pun)

Bahan kisar :

100 g bawang besar
50 g bawang putih
50 g halia
4 batang serai





Cara-cara :


1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar sehingga wangi.

2. Masukkan cili kisar dan tumis sehingga garing.

3. Masukkan ayam dan air asam jawa serta daun limau purut. Kemudian masukkan kicp pekat. (DJ tambahkan sos cili dan sedikit air, mieza tak tambah air). Perlahankan api dan masak hingga mendidih.

4. Kemudian bolehlah masukkan garam dan gula secukup rasa.

16 comments:

Ida,Japan said...

Mcm pelik jer nama ayam ni...tapi tgk dah tau sedap ni mieza...kalau ida msk nk kena kurangkan cili kering ..sbb budak2 ni tak boleh pedas sikit..

Wani said...

salam.... terima kasih juga sebab sudi follow ... dah masuk kat bloglist... wani pun suka masakan yang jenis kering macam ni ... tak berkuah sangat ..bolehla nak cuba nanti :)

Amie said...

wah...ayam cepedas pulak ye Mieza....yang pedas2 begini memang amat membangkitkan selera ye Mieza,

memang kalau kita sibuk ....rasa macam2, tapi kalau takde kerja rasa boring pulak ye Mieza...

Nuridah said...

Assalamualaikum Mieza

Amboi Mieza,kak nur dh terguder tergulik2 nie tengok hidangan yg sedap nie...boleh msk list dulu...kiv...most of recipes under waiting list...yg mana satu nk dicuba pun tk tau...fenin lalat akak!!Hehe...selamat menyambut Hari Raya Aidiladha buat Mieza seisi keluarga ya.

Ucu Faridah said...

ayam cepedas....nk minta rasanya dah habis kot...tak pe lah ucu nak order ayam cemakan pulaklah ye,boleh ke....

Mieza said...

@Ida..masa pes time mieza dgr pun mcm pelik gak..cepedas ni apa ye..agak nya maksudnya pedas kot..tp bila nampak DJ buat mieza pun gatai nak mencuba juga...mieza pun letak cili kering 2-3 tangkai je sbb anak2 pun tak makan pedas..

Mieza said...

@Wani..TQ dear..selera kita sama la tu suka yg kering2 macam ni..nnt wani cuba ye :)

Mieza said...

@Kak Amie...heheheh mencuba resepi yang ditayang oleh DJ..tp sedap kak!

Betul tu kak..kalau tak bekerja rasanya mcm bosan kan kak sebab kita dah biasa sibuk..kalau tak kerja mula la nak menyibuk hkakakaka...:)

Mieza said...

@Kak Nur...selamat raya aidil adha kpd kak nur juga...mieza pun mcm tu kak..bila nampak resepi yg berkenan terus copi dan masuk fail..waiting list berlambak2 entah bila nak mencuba..tp akan tetap dicuba juga..insyaAllah

Mieza said...

@Ucu..namanya kelakar kan? entah2 ini nama bangsa lain kot..ersepi dari majalah tp copy dr dapur DJ..ayam cemakan? hahahaha mmg ayam tu kena makan kan ucu hahahaha

sudipVSsenduk said...

sedapnya! terutama tang rempah yg berminyak tu hehe

saya nak follow boleh?

Mieza said...

@SudipVsSenduk...TQVM sudi follow mieza...nnt mieza kunjung balas ye...ayam ni sedap walau pun namanya cam pelik..mieza rekemenkan sudip buat :)

nuwairani ismail said...

stok ayam di rumah nani dah habis pulak... lepas raya haji ni kene masuk entry daging aje la nampaknya...

Diana @ Melley Mey said...

nampak sedap ler ayam tu mieza... menyelerakan sungguh...

Mieza said...

@Nani..selalu begitulah dik..kalau time haji ni menu daging sampai seminggu..lepas seminggu semua fening2 sbb BP dah naik hahaha tak per raya haji sekali je setahun :)

Mieza said...

@Kak Diana..mieza tau akk suka jenis masakan yg mcm ni..selalu akak cakap dalam blog akak..mieza rekemenkan kak diana cuba! :)

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...