Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Monday, October 3, 2011

Chocolate Chip Muffin



Salam sayang semua..selamat pagi senin..orang kata hari senin ni monday blues..sebab dah 2 hari kita bercuti..mieza lak sambung EL hari ni sebab anak jantan bongsu mieza yang beusia 7 bulan tu demam kuat..rasa tak sampai hati nak hantar ke umah babysitter...sebab dia asek merengek je...nak orang peluk je selalu...kesian sangat tengok dia...tu baru lepas makan ubat dah tido dalam buai..jadi mieza tak d opp untuk update blog...

Muffin ni mieza bake last week ofis mieza tempah sebanyak 40 biji untuk satu jamuan makan tengahari..memula tu nak wat muffin cekelat tapi belek-belek dalam pantry rupa-rupanya koko van houten dah abis..mieza tamau guna koko lain yang beli timbang kat kedai sebab takut kualiti turun..jadi mieza buat la cekelat cip muffin..




CHOCOLATE CHIP MUFFIN

Source: Joy of Baking
Source: Mieza @ WAWMC


1/2 cup (113 grams) unsalted butter, melted and cooled
2 large eggs
1 cup (240 ml) milk or cream
1 1/2 teaspoons pure vanilla extract
2 cups (260 grams) all-purpose flour
2/3 cups (135 grams) granulated white sugar
1 tablespoon baking powder
1/2 teaspoon salt
1 cup (170 grams) milk chocolate or semisweet chocolate chips

Topping:

1 tablespoon (15 grams) granulated white sugar
1/2 teaspoon ground cinnamon

1. Preheat oven to 375 degrees F (190 degrees C). Position rack in center of oven. Butter, or line with paper liners, 12 - 2 3/4 x 1 1/2 inch muffin cups.

2. In a large measuring cup or bowl whisk together the eggs, milk, and vanilla extract.

3. In another large bowl whisk together the flour, sugar, baking powder, and salt.

4. Stir in the chocolate chips. With a rubber spatula fold the wet ingredients, along with the melted butter, into the dry ingredients and stir only until the ingredients are combined. Do not over mix the batter or tough muffins will result.

5. Evenly fill the muffin cups with the batter, using two spoons or an ice cream scoop.

6. In a small bowl combine the topping ingredients and then sprinkle a little topping on each muffin.

7. Place in the oven and bake until a toothpick inserted in the center of a muffin comes out clean, about 18 - 20 minutes. Transfer to a wire rack and let cool for about 5 minutes before removing from pan.

Makes 12 regular sized muffins.

5 comments:

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum mieza...
cian anak mieza kan.. Moga dia cepat sembuh... Amin..

ermm.. choc chip muffin tu nampak sedap ler mieza.. dah lama x buat dah.. teringin plak nak makan.. sedap2!

izahdaut said...

anak tak sihat ke kak mieza.. hope dah sembuh la ye

muffin comel.. mcm nak try jugak. tapi dh lama dah cuti dri buat muffin.

Mieza said...

@ kak diana..TQ sudi mendoakan anak mieza..bila anak sakit mama yg susah hati..mana tak susah tamau minum susu atau main langsung..cuma mau merengek je..susah hati mama! :(

sedap coklat chip ni kak..lagi sedap kalau campurkan dark choc chip dgn white choc chip sekali..tp hari tu mieza tak der white choc chip jd guna dark je..selamat mencuba kak diana yang santekkkk..

Mieza said...

@ izah..waaa lama tak nampak izah berkunjung ke sini..TQ sudi berkunjung lagi...TQ izah..insyaAllah semoga cepat sembuh la dia..akak kesian tgk baby kalau demam..

itu la dia dah lama tk nampak izah buat muffin..ratu muffin kena la buat mapin hehehe..jgn lupa tau cuba mafin ni ye:)

nuwairani ismail said...

alahai kesiannya baby...takpe2, mama dia rajin masak sedap2...nanti makan banyak2, biar sehat ye...

murah rezeki kak mieza skrg...drp seronok2 je, skrg org asik tempah je kuih2 ni...

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...