Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Wednesday, October 26, 2011

Bubur Nasi Ikan Kurau Masin - Menu orang demam..sob sob sob

Salam Diwali buat semua pengunjung blog WAWMC yang beragama Hindu...kalau kat taman mieza ni waaaahhhh seronok sungguh depa..semalam depa main mercun sampai 12 tengah malam...kita anak beranak yang demam ni pun tumpang seronok tengah depa..Bagi yang beragama lain tu kita tumoang seronok...seronok sebab dapat cuti di tengah-tengah minggu..tapi mieza tetap gak tak seronok sebab mieza anak-beranak semua demam..anak mieza si Umar tu demam naik campak..hari ni biji biji campak tu mula kelihatan...nerah-merah seluruh badan...kesian dia..tapi demamnya dah berkurangan..dia dah mula nak main-main..yang semakin demam mieza ni haaa....batuk-batuk sampai tak dak suara...Buat Kak Amie nun jauh di Lahad Datu mieza ucapkan terima kasih kerana sudi call mieza..tapi mieza mintak maaf tak dapat nak bersembang lama macam biasa sebab suara ni dah tak ada..dah 3 hari mieza jadi Ella hahahaa yang mieza kesian my students la..mieza tak leh nak ngajar...Kak Amie cayangggg nanti bila suara ni dah ok mieza return call akak ye kak...



Bila demam dan sakit tekak yang amat ni (telan air liur pun sakit huhuhu) yang lalu kat tekak mieza cuma bubur nasi...nak buat moi sup daging la pulak tak ada...jadi mieza buat lak bubur nasi biasa je..makan dengan isi ikan kurau masin yang digoreng garing-garing...pastu tuang kicap...sedih kan? Huwaaaaaaa makkkkkkkkk!



BUBUR NASI IKAN KURAU MASIN

Recipe & Source: Mieza @ WAWMC

1 pot beras
Air secukupnya untuk merebus bubur
1 cawan isi ikan kurau masin yang telah dipotong dadu
100 gm ikan bilis
Hirisan daun sup
3-4 biji cili api - potong kecil
Kicap
Bawang goreng

Cara-cara:

1. Beras dibersih dan direbus dengan air yang banyak hingga menjadi bubur. Ketepikan.

2. Isi ikan kurau hingga garing. Angkat dan ketepikan.

3. Dengan menggunakan minyak yang sama, goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan kisar hingga halus.

4. Sendukkan bubur nasi ke dalam mangkuk, taburkan isi ikan kurau, ikan bilis kisar, hirisan daun sup, cili api dan bawang goreng. Tuangkan kicap dan gaul rata. Sedap dimakan ketika bubur panas-panas...

Menu orang demam...uhukkkssss

29 comments:

nuwairani ismail said...

kalau ada menu macam ni, orang yang tak demam pon bersungguh makan ni...hihih...

harap2 cepatlah kak mieza sembuh ye...nanti xde sape pulak nak menjaga umar n kakak n abangnye...

Nuridah said...

Assalamualaikum Mieza,

Kalau kak nur mkn bubur, pasti mesti nak ada ikan bilis goreng kicap...nanti kan laju la mkn bertambah2 gitu...hehe...sedapkan sesekali pekena bubur.

[email protected] said...

tengok bubur ni teringat masa hubby deman dulu..lama betul saya tak masak bubur last masak masa raya..tp bubur akak ni menarik next time nak try buat..

Mieza said...

@Adik nani yg comeyyy..kekadang tu kan nani org tk demam yg maman banyak bubur ni dari org demam sebab org demam tu selera dia dah ilang huhuhu..TQVM dik..moga2 cepat la baik demam ni

Mieza said...

@Kak Nur...mieza ni mmg suka bubur..tapi mieza lg suka moi sup utara makan dgn sup daging sedap nya kak! Rindu nak makan begitu...

Mieza said...

@Totie...Salam perkenalan dari kak mieza juga...jemput selalu mengunjungi dapur akak yg kecik je ni..next time totie buat ye bubur ni senang je..:)

Gee® said...

kesiannya...demam yer... musim hujan begini mmg ramai org tak sihat... tapi takpe ada bubur sedap tuh, mesti cepat kebah demam...heee

Amie said...

Assalam Mieza,
masih demam ye... kak Amie pun dari pagi tadi beratlah sungguh kepala, panas badan... bersih tak sudah, batuk-batuk... huh! masak ikan kering jugak... agaknya ikan kering ni boleh jadi ubat orang demam kot...

rajin-rajin makan ubat ye Mieza, moga cepat sembuh..

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Demam ke? Kak ros pun hari ni masak poridge.Little laling tak brapa sihat..so semua orng kena makan poridge.

Antan Bertingkah said...

Salam Mieza... siannya semua demam... harap semuanya cepat sembuh....tapi sekali sekala makan bubur @ moi ni sedap jugak...

Uncle Lee said...

Hello Mieza, Love your this dish. Looks so delicious! Sedap best tu!
And there is nothing more appealing on this Earth than that of a beautiful wife, mother in the act of cooking for her loved ones.

You have fun, and keep a song in your heart.
Lee.
ps, Sorry unable to comment in bshasa. My bahasa suda out of tune, sebelum Merdeka, ha ha.

[email protected] said...

next time mmg nak try bubur ni..nampak sedap..terima kasih kak...

Juwita Jamaludin said...

salam kak.. semoga cepat sembuh ye kak... tapi bestnya nampak bubur tu tambah ikan kurau..:)

Ketuhar Panas Yatie said...

Salam Mieza,
Alahai kesiannya.....satu rumah demam.Semoga cepat sembuh.....Eloklah makan bubur. Kadang2 selera orang demam dengan orang sihat tak sama.

Ida,Japan said...

jln2 singgah jap sini....nk follow la...mieza er...slm kenal ye

Mieza said...

@Kak Gee..TQVM kak..semalam mcm dah kebah hari ni rasa demam balik..harap2 beransur baik lah sebab dah tak larat huwaaaa

Mieza said...

@kak amie..mmg betul kak kalau demam memang nak makan ikan masin je kan..memang tekak mieza ni tekak traisional heheheh..TQVM kak for calling...rasa bersalah je selalu akak call ada2 je kerja mieza..

Mieza said...

@KAk Ros..sorang tak sihat masak bubur semua org nak makan ye hehehe..kat umah ni pun sama..kalau meiza buat bubur memang kena buat banyak-banyak sebab semua nak membubur je hehehe

Mieza said...

@Kak Yus..TQVM Kak...hari ni baby dah sihat..rerupanya naik campak..si kakak pulak demam teruk..nampak gayanya umah dah jadi spital..

Mieza said...

@Uncle Lee..TQVM for visiting..everyone in my family is not feeling very well..my youngest son got high fever, including myself..i thot porridge is just nice for sick people..hopefully my loved ones will get better in a blink..

i dun mind your bahasa..communication happens when 2 or parties understand what the other is telling..glad to see u again :)

Mieza said...

@Totiey..jangan lupa tau try ya..sesuai sgt utk baby...

Mieza said...

@Yatie..terima kasih...semoga anak2 mieza cepat sihat..kalau tukang masak demam org dalam umah ni nak makan apa la selain dari beli kat kedai..sian pula mieza..

Mieza said...

@Ida...terima kasih sudi jalan2 kat sini..mieza sgt menghargainya..salam perkenalan dari mieza juga..semoga kita dapat bertukar2 pendapat mengenai masakan ye ida :)

wahida said...

sedapnya...bukan org demam je suka mkn ni..saya yg tak demam ni pun berselera tgk...kalau ada telur masin lagi lah terangkat!!


salam kenal..terus follow sini...

Mieza said...

@wahida..tepat sekali hehe..kalau ada telur masin memang lagi terangkat..salam perkenalan dari mieza juga..terima kasih sudi follow blog WAWMC :)

chenyingying9539 9539 said...

2015-7-21chenyingying9539
louis vuitton
michael kors
cheap lebron james shoes
cheap ray bans
tory burch handbags
louis vuitton uk outlet
polo ralph lauren
insanity workout
michael kors outlet
soccer jerseys
michael kors outlet
louis vuitton outlet
michael kors uk
new jordans
ray ban uk
running warehouse
michael kors uk
jordan 3
louis vuitton handbags
chanel handbags
ray ban eyeglasses
dior outlet
jordans 9
fitflops outlet
coach outlet
jordan 6 retro
coach outlet store online
michael kors outlet
lebron 11
michael kors handbags

风骚达哥 said...

20150915 junda
Michael Kors Outlet Sale Clearance
michael kors bags
toms outlet
michael kors outlet
ugg boots clearance
louis vuitton outlet
cheap uggs
michael kors handbags
coach factory outlet
Coach Factory Outlet Private Sale
timberland boots for women
Michael Kors Outlet Real Handbags Online
Michael Kors Outlet Handbags Factory Price
Cheap Jordans For Sale Wholesale
Louis Vuitton Bags Outlet Store
Louis Vuitton Outlet USA
Louis Vuitton Handbags Discount Off
Gucci Belt Mens and Womens For Sale
michael kors handbag
hollister clothing store
Coach Factory Handbags Outlet Store
air max 90
ugg boots
Michael Kors Handbags Outlet Deals
Louis Vuitton Clearance Sale
burberry outlet
Michael Kors Outlet Online No Tax
Coach Factory Outlet Stores 70% off
ugg australia
michael kors outlet
Coach Factory Outlet Private Sale
michael kors
Louis Vuitton Handbags Factory Store
ugg boots
tory burch outlet

mao qiuyun said...

belstaff jackets, http://www.moncleroutletstore.us.com/
tory burch outlet, http://www.toryburchoutletonline.in.net/
hermes birkin, http://www.hermesbirkin.org/
ugg outlet, http://www.uggoutletstore.eu.com/
ugg outlet, http://www.snowboots.us.com/
coach outlet, http://www.coachoutletstores.com.co/
louis vuitton handbags, http://www.louisvuittonhandbags.org.uk/
hogan, http://www.scarpehogan-outlet.it/
ray ban sunglasses, http://www.ray-bansunglassess.in.net/
nike air force 1, http://www.airforce1.us.com/
christian louboutin, http://www.scarpelouboutin.it/
louis vuitton outlet, http://www.louisvuittonoutlet.in.net/
kobe shoes, http://www.kobeshoes.us/
michael kors wallet, http://www.michaelkorswallet.net/
canada goose outlet, http://www.canadagoose.us.org/
michael kors factory outlet, http://www.michaelkorsfactoryoutletonline.com/
jordan shoes, http://www.jordanshoes.us.com/
dansko outlet, http://www.dansko-shoes.us/
football shirts, http://www.cheapfootballshirt.org.uk/
nike mercurial, http://www.nikemercurial.org/
nike free 5, http://www.nikefree5.us/
ray ban sunglasses, http://www.raybansunglassesonline.us.com/
ugg boots, http://www.uggaustralia.in.net/
mbt shoes, http://www.mbtshoesoutlet.us.com/
ugg outlet, http://www.uggsoutlet.us.org/
nfl jerseys wholesale, http://www.nfljerseys-wholesale.us.com/
coach outlet online, http://www.coachoutletonline.in.net/
longchamp outlet, http://www.longchampoutlet.name/
coach handbags, http://www.coachhandbagsoutletonline.us.com/
1015maoqiuyun

mmjiaxin said...

cheap oakley sunglasses
hollister canada
nba jerseys
miami heat
prada sneakers
oakley sunglasses wholesale
michael kors uk outlet
ray ban outlet
kobe 9
new balance shoes
pandora outlet
denver broncos
chanel outlet store
oakley sunglasses wholesale
mac cosmetics
nike mercurial
true religion outlet
michael kors online outlet
north face outlet
valentino outlet
mm1119

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...