Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Saturday, August 6, 2011

Sira Pisang Kebatu



Kalau dah memang orang Kelantan, walau ke mana merantau tetap gak teringin nak makan dessert orang Kelantan kan hihihihi..mieza jarang nampak dessert ni dijual oleh orang Perak kecuali peniaga itu asalnya dari Kelantan..dessert yang sangat senang dan sedap and yessssss of cozzzzzz manis you heheheh

Tapikan sira pisang ni memang ngan dengan pisang kebatu...mieza tatau pula orang luar kelantan panggil pisang ni pisang apa...mieza lupa nak snap gambar pisang sebelum dibogelkan kulitnya...di Tanjong Malim ni banyak juga pisang ni dijual di pasar..tapi orang sini goreng je..yang ni mieza tak beli, tapi hasil tanam sendiri belakang umah..Alhamdulillah boleh le buat sira...nak sira pisang lain pun boleh juga...

Jom tengok resepinya..tak leh celoteh pepanjang sebab nak pergi Tesco jap..barang dapur banyak yang dah habis..




SIRA PISANG KEBATU
Recipe & Source : Mieza @ WAWMC

Bahan-bahan:

4-5 biji pisang kebatu - kupas kulit dan belah 2
2 helai daun pandan
5-6 sb gula
1/2 cawan air
5-6 kuntum bunga cengkih
Sedikit pewarna kuning - tak nak letak pun tak per tapi mieza suka kalau ada kaler sesikit

Cara-cara:

Masukkan semua bahan dalam periuk dan renehkan di atas api sederhana hingga sirap pekat dan pisang kelihatan lembut. Angkat, sejuk dan hidang. Sesuai untuk berbuka puasa atau dessert untuk sebarang majlis.

5 comments:

Amie said...

hi hi hi...Mieza....., kak amie ada ikan batu, Mieza ada pisang kebatu, nanti sapa pulak ada kuih sebatu..., banyak kuih tradisional kelantan yang manis-manis kan, macam orangnya jugaklah.... he he hehh

nuwairani ismail said...

org luar panggil pisang awak kot...pisang ni kalau buat pengat pon sedap..goreng pon sedap..memang sedap lah! kak mieza, nani xde byk sgt koleksi pantun. selalu selongkar dr tenet je. ni antara web yg selalu menjadi rujukan. leh try tengok2 la..

http://ruddymhmc.blogspot.com/2010/02/koleksi-pantun-untuk-majlis.html

http://skrippengacara.blogspot.com/

Mieza said...

@ kak amie
kuih kelantan mmg manis kak..tp tak masakannya tak la manis sgt..biasa2 aje..pompuan kelantan mmg manis itu kompom hik hik hik...nak perasan la skit kak..sekali sekala wakakaka

Mieza said...

@ nani
org perak pun panggil pisang awak..tp pisang awak ada 2 jenis..yg satu lg kecik sikit bentuknya..mak akak mmg suka rebus sekali makan pisang rebus habis 3 bijik hehehe

nani, TQ for the link..akk ada buku pengacaraan majlis yg akk beli ms berkursus pengacaraan majlis di Sh Alam...cuma tak byk pantun pasal islam..ini yg tengah pusing kepala buat pantun huhuhu nani helpppp needed!

林磊 said...

2016-2-23 leilei
coach factory outlet online
burberry outlet
michael kors handbags
louis vuitton pas cher
air jordan shoes
mont blanc pens
ray ban sunglasses
air jordan 4
michael kors outlet
longchamp pas cher
michael kors outlet
new balance shoes
jordan 3s
michael kors handbags
air max 90
jordan shoes
fitflops sale clearance
longchamp outlet
ralph lauren
tiffany and co
polo outlet
uggs on sale
adidas shoes
canada goose jackets
ture religion outlet
nike outlet store
nike air max
coach outlet online
nike blazer
michael kors bags
christian louboutin sale
michael kors outlet
christian louboutin shoes
nike air max 95
burberry outlet online
canada goose jackets
true religion
ray ban sunglasses
adidas superstar
ugg boots for sale

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...