Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Monday, August 15, 2011

Nasi Yogurt



Assalamualaikum dan selamat pagi...apa khabar semua..masuk hari ni dah 1/2 bulan kita berpuasa...kejap je kan..bagi yang bekerja macam mieza ni dah isi borang cuti ke? Tak sabar rasanya nak berhari raya dari last week mieza dah mohon cuti..mieza cuti dari hari jumaat lagi..suami kata "amboi! awalnya mama cuti??' I replied "heheheh cadang-cadang Jumaat tu nak wat kuih raya sikit" tetiba hubby respond "pandai ke mama buat kuih raya? kang hangit macam selalu..beli je la mama" Haishhhhh laki ku ini tak bagi motivasi sungguh..jadi mieza replied "nak wat cornflake madu je" ngehhhhhh hubby memang tahu mieza tak reti buat cookie ahakkkssss..

Tak per tak per..cookie memang mieza tak reti buat..tapi nasi yogurt mieza tahu buat tau...hubby cakap sedappppp..hehehe..nasi yang sangat harum dan senang giler nak buat..

NASI YOGURT

Recip& Source: Mieza @ WAWMC

Bahan-bahan:
3 pot beras basmathi - mieza pakai beras wangi je
3 pot air
3 sb mentega - cairkan
1 cawan yogurt - 140 ml
1/2 sk garam
2 helai daun pandan
kismis untuk taburan - mieza tak letak sebab lupaaaaaa

Cara-cara:

1. Basuh beras macam biasa dan toskan.

2. Masukkan semua bahan lain ke dalam beras dan tanak seperti memasak nasi biasa.

3. Bila nasi dah masak, gembur-gembur kan nasi dan masukkan kismis. Sedap dan harum sangat nasi ni.

Mieza dan keluarga makan nasi ni dengan Grilled Chicken Fillet with Black Papper Sauce...


5 comments:

izahdaut said...

kak miezaaaaaa...
lama tak ninggal komen.. pelik je sebab 1st time dengar nama nasi yogurt.. rasa2 masam2 gitu ye nasi ni.. alamak mmg kreatif la akak ni.. leh simpan resepi kalau nak kelainan leh la try ni

Mieza said...

@ izah cayang..
ye la lama benor izah tk bertandang ke dapur akk ni..TQ sudi visit :)

resepi ni akk dok teringat dulu2 makan masa dok kat US..tp dah akk ubahsuai ikut tekak sendiri..hubby yg nak makan semalam..nnt izah try ya..insyaAllah sedap :)

nuwairani ismail said...

kak mieza ni kan memang la....segala mcm nasik dia pandai masak...ala...tak kesah la tak pandai buat kukis pon...bukan jugak dimakan hari2...hihih

nuwairani ismail said...

kak mieza ni kan memang la....segala mcm nasik dia pandai masak...ala...tak kesah la tak pandai buat kukis pon...bukan jugak dimakan hari2...hihih

Mieza said...

@ nani ku cayang...
akk ni main bedal je nani..teringat masa makan kat restoran greek kat US dulu..jadi akk try and error..and alhamdulillah turn out good..nnt nani cuba ya...betul juga kata nani..kukis tu bukan mkn hari2..time raya je..tapi daku jeles bila tgk org tayang kukis buatan sendiri sedangkan akk cuma hidang kukis tempah huhuhuu

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...