Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Sunday, August 7, 2011

Kerabu Pegaga



Selamat pagi salam pagi minggu..dah pergi pasar? Hihihii mieza baru bangun..ngantuk wehhhh semalam layan tengok movie "Cun" lakonan Maya Karin dengan my gals sampai kul 12 mlm pas tu mengantuk tak hengat nak bangun bersahur pun malas tahap gaban! hihiihi jadi pagi ni sebelum gi pasar kita update blog dulu..pas ni dah janji dengan anak-anak fomfuan nak cuci toto kat yard belakang sebab toto dah busyuk masyam..pastu baru gi pasor...rasanya petang ni nak makan ikan siakap ker, kerapu ke, senangin ker, bawal ke....kak amie, kat Tg Malim susah nak cari ikan yang unik-unik macam kat sabah nun..itu jer la ikan besar yang kami ada huwaaaaa...tak per tak per nanti mieza gi jejalan sana, kak amie masak ye kak...hehehe bila lagi nak manja manja dengan kak amie cayang ni kan hehehehhttp://www.blogger.com/img/blank.gif


Tapi sebelum mieza gi basuh toto mieza nak tayang kerabu pegaga dulu..permintan encik husband yang tersayang...katanya nak turunkan darah tinggi..jom..khas untuk hantu-hantu kerabu macam mieza di luar sana...


KERABU PEGAGA

Recipe & Source : MIeza @ WAWMC

Bahan hiris:
1 mangkuk pegaga - mieza ambik daunnya sahaja,
1 biji bawang besar
2 biji cili merah
1 tangkai bunga kantan
4-5 tangkai daun kesum

Bahan tumbuk:
1/2 cawan udang kering - rendam dengan air panas hingga lembut
1 inci belacan bakar
1 inci halia
2 sb kelapa parut
4-5 biji cili api - kalau suka pedas leh tambah lagi

Bahan lain:
2 sb kerisik
2 sb santan
2 sb perahan air limau nipis
2 sb sos ikan
2 sb air asam jawa
Sedikit gula

Cara-cara:

Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk. Dengan menggunakan dua senduk (ada setengah orang guna tangan je...) gaul kerabu rata-rata. Rasakan garam gula. Senang dan sedap kan?



6 comments:

izahdaut said...

akak.. mengkerabu jugak kite... saya nyer kerabu jantung pisang..sodaapp je mengunyah kerabukan

Mieza said...

@ izah
Ya Allah kalao kerabu jantung pisang lagi la makan tak hengat dunia..sedapnyer izah...akak mmg suka kerabu..berselera mkn kalao ada kabu :)

nuwairani ismail said...

sy ni kak mieza..bg aje kerabu ape pon, semua masuk aje...kalau kerabu perut lembu...lagi la.......

Mieza said...

@ nani
owhhh kerabu perut dikkkk nani oiii tak tahan akk..semalam ada beli perut lembu tapi rebus dan cicah air asam je..sedap sangat..fav mak akk tu..akk suka juga sup perut..isy meleleh la nani! Haishhhhhh siang2 hari ni meleleh bahaya nih hihihihi

ain said...

sis ,dah cuba..sdp .Arini ulang buat lagi

风骚达哥 said...

20151204 junda
longchamp handbags
michael kors handbags
michael kors outlet
michael kors outlet
louis vuitton outlet
coach outlet
louis vuitton handbags
nike air max
timberland boots
nike blazers
air jordans
nike shoes
christian louboutin uk
juicy couture
michael kors outlet online
ghd hair straighteners
nike outlet store
air jordan 13
louis vuitton
ray ban
prada outlet
cheap uggs
mizuno running shoes
michael kors outlet
mont blanc pens
louis vuitton
michael kors
ed hardy uk
oakley vault
burberry outlet online
nike outlet
coach factory outlet
moncler jackets
moncler outlet
true religion outlet
pandora charms
coach factory outlet
ray ban
louis vuitton outlet
chaussure louboutin

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...