Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Monday, August 15, 2011

Grilled Chicken Fillet ..and the gang.. ^__^

Menu campak-campak semalam...tapi tetiba kan yang campak-campak tu yang mebangkit selera..with a help from my beloved hubby tolong gril kan..mieza ada kelas @ 4.00 pm..layan gambar dulu ye..nanti malam kang mieza postkan resepinya..

..fillet yang dah kena grill...



..served with black pepper sauce...



..grilled potato wedges..



..with grilled carrot...



...and grilled button mushroom...



Please keep coming back for the recipe...^__^

Resumed @ 8.46 pm

Salam semua..dah kenyang berbuka tadi? lauk apa tu? mesti sedap-sedap semuanya kan? Mieza pun dah kekenyangan..sempat juga masak a few dish tadi..sampai umah pun dah kul 4.45..apa sangat la yang mieza sempat campak-campak dalam periuk..alhamdulillah hubby ringan tulang membantu kat dapur..anak dara sulung juga sibuk mengasah bakat..mak pula looked after the young man yang dah boleh menyulur...jom tengok resepi yang tergendala nak post petang tadi..

GRILLED CHICKEN FILLET and the gang..

Recipe & Source: Mieza @ WAWMC

Bahan marinade:

2 keping dada ayam - hiris nipis jadi fillet
3 sb kicap cair
1 sk serbuk lada hitam
1 sk serbuk lada putih
2 sb Worcestershire sos
2 sb madu
1 helai daun bay
1 sk cajun
1 sk dried parsley
2 sb minyak olive
1 biji lemon - ambil jusnya

Bahan lain:
2 biji kentang - potong wedges dan rebus 1/2 masak
1 batang carrot - potong bulat setebal 1 cm
8-10 biji cendawan butang - belah 2
1 biji capsicum - hiris memanjang

Cara-cara:


1. Perap semua bahan selama 1 jam atau lebih.

2. Panaskan grill pan dan grill semua bahan (ayam dan sayuran) hingga masak.

3. Hidang dengan sos lada hitam.


...the sauce...




BLACK PEPPER SAUCE

Recipe & Source: Mieza @ WAWMC

Bahan-bahan:


2 biji bawang putih - cincang
1 inci halia - cincang
1/2 biji bawang besar - cincang
4-5 sb sos lada hitam
1 sb rempah steamboat - kalau tak ada boleh ganti dengan rempah sup
1 sb sos tiram
1 sb sos Worcestershire
Sedikit kicap cair
1 sk madu
1 sb mentega

Cara-cara:


1. Panaskan mentega dalam kuali. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga garing.

2. Masukkan semua bahan lain dan dimasak hingga sos mendidih dan sedikit pekat.

3. Sesuai dimakan bermasa grilled chicken tadi, steak, chicken chop dan juga lamb chop..sedapppp!

5 comments:

Amie said...

wah! Mieza buat GCF & TG ye... sedapnya, kakak suka sangat dengan potato wedges tu..., sibuk2 pun sempat juga sediakan western food, lepas makan nanti jangan lupa tengok cermin ye... mana tahu warna mata berbah biru...ekek keh kehhhh

Mieza said...

@ kak amie...
sebenarnya semalam mieza dan hubby dah kehabisan idea..tatau nak masak apa..nengok dlm peti ais ada ayam jadi le buat d simplest western ever hahha..anak mata ni kejap tukor jd biru..kejap jd hijau kejap jadi kelabu asap kak sebb semalam menu campuran..sib bek perut tak fening hahahaa

nuwairani ismail said...

wah kak mieza! semua main grill je ek? senang keje! memang campak2 betol la ni.tp kadang2 yg campak2 mcm tu le yg sedap, kan? bila tengok menu kak mieza ni, terus nani berbincang ngn cik hosmate nk buat bbq tertutup dgn kawan2 di depan rumah. bbq tertutup tapi kawasan terbuka, bleh?

nuwairani ismail said...

wah kak mieza! semua main grill je ek? senang keje! memang campak2 betol la ni.tp kadang2 yg campak2 mcm tu le yg sedap, kan? bila tengok menu kak mieza ni, terus nani berbincang ngn cik hosmate nk buat bbq tertutup dgn kawan2 di depan rumah. bbq tertutup tapi kawasan terbuka, bleh?

Mieza said...

@ nani..kalau dah buat bbq tu post ah ke TM ni sikit weh heheh ye lah kan buat bbq kena la kawasan terbuka nnt berasap habis la dik oiiiii hehehe..nani menu mcm ni sekali skala mmg sedap dik..akk dan hubby mmg suka..lagi2 kalau letak cis sedapnya nani..nasi tamau nasi putih biar nasi goreng ke..nasi ayam ke..nasi yogurt tu ker..owhhhhh mabeles nani!

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...