Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Thursday, August 18, 2011

Garoupa With Sweet Thai Sauce - Iftar hari ke 18



Malam ni kan mieza tamau story pepanjang sebab anak-anak ajak tengok Back to the Future 1 cerita lama lakonan Micheal J Fox..jadi mieza nak tunjuk rgambar ikan kerapu yang sedap dan simple sangat dan senang untuk disediakan ini..hubby memang suka sesangat..Adnin yang jarang nak muji masakan mamanya ni pun kata 10/10 yeyyyyyyy suka sangat sebab semua ahli keluarga suka..sekor kerapu tak cukup! Len kali kena beli ikan saiz besaw sikit la kan..




GAROUPA WITH SWEET THAI SAUCE
Recipe & Sauce: Mieza @ WAWMC

Bahan-bahan:
1 ekor ikan kerapu - cuci, belah rama-rama dan tos
3 sb tepung jagung
Minyak penuh untuk menggoreng

Bahan tumbuk lumat:
1 inci halia
3 biji bawang putih
1 cm kunyit hidup
Sedikit garam

Bahan sos:

1/2 cawan sos sweet thai
2 sb sos cili thai
2 sb sos tiram
3 sb sos pencicah - yang selalu orang guna untuk cicah keropok tu
1/4 cawan air
1 inci halia - mayang
1 biji bawang besar - hiris bulat

Bahan hiasan: Mieza tak letak sebab dah masuk azan..tak sempat wehhhhh
Timun - disagat halus
Carrot - juga disagat halus
Cili merah - hiris memanjang jejari halus
Daun ketumbar - hiris kasar



Cara-cara:

1. Ikan diperap dengan bahan tumbuk selama 1/2 jam. Kemudian lumurkan tepung jagung ke seluruh badan ikan dan goreng dalam minyak penuh hingga garing. Angkat dan ketepikan.

2. Di dalam non-stick pan satukan semua bahan sos dan reneh hingga pekat. Kacau rata.

3. Angkat sos dan tuang ke atas ikan. Taburkan bahan hiasan.


Simple yet very very delicious recipe! A must-try!


..dan teman sekapalnya malam ni..Sambal Tempe...juga mabeles



6 comments:

Sue @ Nenie said...

Salam Akak..wahhhhh ku terguda tgk kerapu itewww...kecur dah niiiii

Amie said...

adeeehhhh.... Mieza! sedapnyalah kerapu ... sampai ke tulang-tulangnya tu kak Amie isap2... hi hi hiiii

nuwairani ismail said...

dah lama tak dengar kabar kak mieza... nani pon suke kerapu...stim pon ok, goreng pon ok...kalau goreng tu mau yg betol2 garing. pastu makan dengan nasik panas2...memang syiok!

Mieza said...

@ sue..
nanti sue kena try..sedap dan senang sangat nak wat dia sue..

Mieza said...

@ kak amie..
mieza suka tang kepala..nnt mieza makan kepala sampai licin..tinggal tulang rahang je hihihi

Mieza said...

@ nani
lama tk dgr kabar sbb akk pun tk dan nk berblogging sehari dua ni..sibuk skit kt opis tu next week ada audit..jenguk ke blog kawan2 pun tk syempat huhuhu

akk kan nani kalau ada ikan mcm ni dah cukup dah utk berbuka..tak de menu lain pun tak apa..

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...