Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Monday, August 22, 2011

Biskut Sarang Semut - Cookie favorite ku



Mieza ni kan tak pandai buat kuki sebenarnya..tetiap kali raya mieza akan tempah atau beli siap yang dijual kat pekan TM..bukan malas tapi tak pandai..selalu turn out tak sedap..hangit..terlalu keras..terlalu lembut..etc etc..pendek kata memang tak sedap lah...bila mieza suarakan niat hati nak buat kuki ni this year..anak sulung mieza tanya "pandai ke mama buat kuki?" amboiiiii anak mama tak sayang mulut! Oleh sebab kuki ni adalah antara favorite kuki mieza maka dicuba lah juga mencubanya..first trial kira ok la kan hihihi..anak-anak dan suami pun puji katanya sedap sekut ni..

BISKUT SARANG SEMUT
Recipe: Chef hanieliza
Source : Maya zakry @ MyR
Source: Mieza @ WAWMC

Bahan-bahan ( 80 )

250g butter
100g gula halus
350g tepung gandum (diayak)
100g tepung jagung (diayak)
1 biji kuning telur
1 s/teh esen vanilla
Chocolate rice/manik untuk hiasan



Cara-cara


1. Pukul kembang butter dan gula

2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata

3. Masukkan tepung dan gaul rata. Simpan dalam petia ais selama 20 minit.

4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper-cup

5. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil. Bakar dalam oven dgn suhu 180’C sampai masak (anggaran 15 minit)

6. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara


'SELAMAT MENCUBA!'

9 comments:

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Mieza..Wahhhhhhh....taun ni ada kukis homemade lah yaaa.....Saya pun suke kukis sarang semut ni....

Amie said...

Mieza,
rajinnya buat kukis.... tabiklah dengan semangat mengukis yang ada pada Mieza, sibuk dengan anak kecik pun ada masa untuk ke dapur... bagusnya pengurusan masa Mieza!

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum mieza...
nie ler biskut yg akak x sempat nak buat gak... huhuu... baru berangan nak buat ari tu dah x sihat dah... tgk biskut yg mieza buat nie mmg teringin sgt nak cuba... nmpk sgt sedaaaap

nuwairani ismail said...

nani belom pernah lagi buat sekut ni...tapi kalau ada dihidang di rumah org, memang ambik dulu sekut ni.

Mieza said...

@ sue..
akak budak baru belajar sue..tak terer mana pun..cuba jaya je..dah ada masa sesikit tu akk cuba la..lagi pun sekut ni susah nak cari sekrang sbb depa dah tamau buat..kata depa ini sekut lama..jd kena la wat sendiri bila nak makan...

Mieza said...

@ kak amie cayangggggg...
rindu lah..mmmuahhhh

nak kata rajin tak la sangt kak..tp sebab sekut ni feveret dan tak der org jual..jd kena wat sendiri..

kak amie..mieza ni bila nak masuk dapur anak suami dan mak tolong tengok2 kan..jd sempat la memasak sesikit..suka suki je kak..

Mieza said...

@ kak diana..
nnt kak diana wat tau..mieza ni mmg byk resepi cookie nak cuba dari blog kak diana..teringin mmg teringin tp tak sempat kak huhuh...end up nya mieza beli je laaaa...kak diana pos laaaaa kuki kak diana ke TM ni sebalang kak!

Mieza said...

@ adik nani yang manis...
sedap kan sekut ni..simple je nak watnya...dan senang sebab tak pakai sebarang acuan..cuma parut je dan scoop ke dalam acuan...nani meh la ke kuala krai akk hidang sekut ni utk nani :)

林磊 said...

2016-2-23 leilei
louis vuitton handbags
cheap jordans
north face outlet
oakley sunglasses
air jordan 8
michael kors handbags
burberry scarf
ugg outlet
ray ban sunglasses
michael kors outlet online
michael kors handbags
michael kors outlet
mcm handbags
louis vuitton outlet onlne
coach outlet online
louis vuitton outlet
michael kors bags
michael kors uk
ugg australia
cheap basketball shoes
coach factorty outlet online
michael kors outlet
adidas running shoes
true religion sale
gucci outlet online
louboutin outlet
michael kors handbags
hermes belt
louis vuitton outlet stores
mcm handbags
christian louboutin outlet
michael kors outlet
michael kors outlet
ugg outlet
true religion jeans
ugg boots
michael kors handbags
polo ralph lauren
louis vuitton outlet
adidas wings

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...