Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Sunday, July 10, 2011

Strawberry Pancake With Chocolate Syrup



Bagi memenuhi permintaan my student yang bertanyakan resepi pancake ini, maka malam ni mieza post kan juga la resepi pancake ini...Hasnimar, kalau u malas nak bancuh sendiri kan adunan pancake ni beli je ready made pancake batter kat kedai brand Nona ke macam I selalu buat masa time belajar dolu-dolu...ye la kan kat umah sewa mana ada banyak bahan..jadi bedal je yang ready made...tapi kalau bancuh sendiri lagi jimat gituuuuu



Batter pancake ni senang sebenarnya nak buat, tak banyak karenah, basic ingredients are flour, eggs, fresh milk, baking powder, salt..itu je..lempeng mat saleh ni, dolu-dolu masa study kat US sedapnyer makan dengan fresh strawberry and marple syrup! Resepi pancake ni mieza songlap resepi seri kaya pancake by CMG, tapi mieza improvised letak strwberry filling, dan makan dengan chocolate syrup Hershey'......


STRAWBERRY PANCAKE WITH CHOCOLATE SYRUP
Adapted from : CMG @ DTS
Adapted by : Mieza @ WAWMC


BAHAN-BAHANNYA :-)

3/4 cawan tepung naik sendiri (self-raising flour)*
1/2 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
2 camca besar seri kaya - mieza letak strawberry filling
1 biji telur, dipukul sedikit
1/2 cawan susu segar
3 camva besar air
1 camca besar mayonnaise
1/2 camca teh esen vanilla
Secubit garam
Madu, Strawberry, Seri kaya untuk dimakan bersama pancake# - mieza makan dengan chocolate syrup Hershey's
30 gram mentega dicairkan #

CARA MEMBUATNYA :-)

1. Dalan bekas, satukan semua bahan diatas kecuali bahan bertanda (#), kacau rata hingga sebati dan masukkan mentega cair, kacau rata dan rehatkan 10 minit.

2. Panaskan non-stick pan bersaiz 4 inci dengan sedikit minyak.

3. Tuang 1/3 cawan adunan dan masak dengan api kecil. Tutup dengan tudung periuk, biar hingga permukaan pancake berbuih dan kelihatan kering.

4. Terbalikkan. Masak hingga perang, alih dalam pinggan, buat hingga habis, yang penting guna api kecil.

5. Hidangkan pancake yang telah siap bersama madu, strawberry atau seri kaya, jika suka... Selamat mencuba


4 comments:

Ummi said...

Salam Mieza....amboiii pancake dia dgn lelehan sirap coklat tu...buat akak terliur jek..kalau dpt sarapan pg esok alangkah bestnyaa...hehe

Mieza said...

@ Kak Ummi
mana leh lawan akanyer pancake..genu..montok..mengancammm!!! :D

mmjiaxin said...

hollister clothing
ugg outlet
arizona cardinals
cheap nba jerseys
michael kors outlet online
christian louboutin,louboutin,louboutin outlet,louboutin outlet italia,scarpe louboutin
ralph lauren,polo ralph lauren,ralph lauren outlet,ralph lauren italia,ralph lauren sito ufficiale
ray ban sunglasses
louis vuitton handbags outlet
michael kors outlet online
kobe shoes
ray ban,rayban,occhiali ray ban,ray-ban,ray ban occhiali,ray ban sunglasses
nike free
air jordan 11
ed hardy clothing
the north face outlet
new england patriots
tiffany and co
green bay packers
cheap ugg boots
mm1119

风骚达哥 said...

20151204 junda
longchamp handbags
michael kors handbags
michael kors outlet
michael kors outlet
louis vuitton outlet
coach outlet
louis vuitton handbags
nike air max
timberland boots
nike blazers
air jordans
nike shoes
christian louboutin uk
juicy couture
michael kors outlet online
ghd hair straighteners
nike outlet store
air jordan 13
louis vuitton
ray ban
prada outlet
cheap uggs
mizuno running shoes
michael kors outlet
mont blanc pens
louis vuitton
michael kors
ed hardy uk
oakley vault
burberry outlet online
nike outlet
coach factory outlet
moncler jackets
moncler outlet
true religion outlet
pandora charms
coach factory outlet
ray ban
louis vuitton outlet
chaussure louboutin

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...