Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Friday, July 15, 2011

Mocha Cinnamon Choco Chips Banana Muffin - Fuhhhhh panjangnya nama!



Kawan-kawan yang mieza sayangi..hari ni mieza nak tunjuk muffin yang sangat sedap ini..tatau la mieza nak bagitau macam mana tapi rasanya sangat sedap...resepi ni mieza olah dari resepi Choco Chips Banana Muffin yang mieza dapat dari All recipes...hari tu mieza nampak izah buat, the original recipe..then last week nampak Kak Inahar lak buat..mieza jadi teruja gitu..



Kebetulan pisang awak yang suami tanam kat yard belakang umah kami dah berbuah dan masak..banyak sikat juga dapat..lepas dah agih-agih kat jiran tetangga pun masih lagi ada balance..jadi mieza godek-godek la resepi..suami tak suka sangat muffin pisang, jadi untuk menarik minat dia mieza letak la coffee dan cinnamon...dan hasilnya MasyaAllah sedap sangat! Masa baking tu kan bau cinnamon tu semerbak sebuah rumah..anak-anak yang tengah buat homework kat tingkat atas pun turun dan bertanya sebab bau yang sangat harum...bila masak tu cuak juga mieza takut rasanya tak seperti baunya..bila dimakan..sedap sangat you..u all kena try tau..insyaAllah tak nyesal...hubby pun suka siap bagi gred 10/10! Syukurrrrrr semua ahli rumah suka resepi mieza..



Oleh sebab sangat sedap maka mieza bake another batch lepas solat maghrib...pagi ni Adnin bawa ke school sedikit katanya nak jual kat kawan-kawan...selebihnya mieza bawa jual kat opis..mieza jual pada harga RM0.80 sebiji...belum pukul 8 pagi dah abis jual..yaAllah first time mieza berniaga..suka sangat sebab semua habis...insyaAllah lepas ni nak berniaga lagi..seronok sangat hehehehe jadi usahawan gitu ahakkksss



Ini la rupa muffin tu kat dalam dia...this is definitely my favorite banana muffin!



MOCHA CINNAMON CHOCOLATE CHIP BANANA MUFFINS
Original recipe: allrecipes
Improvised recipe & Source: Mieza @ WAWMC

Bahan-bahannya: yield 20 muffins

1 3/4 cawan tepung serbaguna* gandum
3/4 cawan brown sugar
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon garam
1 biji telur* - mieza guna gred B
1/2 cawan minyak * mieza guna minyak jagung
1/2 cawan plain yogurt * @1 cup yogurt(1 bekas yogurt 140ml) tu bersamaan 1/2 cawan
1 teaspoon vanilla extract
1 cawan pisang lecek - mieza pakai pisang awak dalam 3 biji saiz besar gak
3/4 cawan semisweet chocolate chips
1 sb serbuk kayu manis
2 sb instant coffee powder - mieza guna nescafe' white coffee
1 sk mocha flavor


Cara-caranya:


1. Dalam mangkuk yang besar ayakkan tepung bersama baking powder, soda, instant coffee, serbuk kayu manis dan garam. Kemudian masukkan gula dan chocolate chip. Gaul rata

2. Dalam bekas yang lain, satukan minyak, telur, yogurt, pisang, mocha flavor dan essence Vanilla. Gaul rata.

3. Kemudian masukkan adunan pisang ke dalam mangkuk tepung tadi. Gaul sekadar bersatu sahaja.

4. Sendukkan ke dalam paper muffin 2/3 penuh (mieza sendukkan 2 sudu besar) dan bakar pada suhu 180 C selama 20 minit.

12 comments:

Amie said...

Mieza,
sedapnya muffin tu.... biasanya kalau tengahari tak sempat makan kak amie makan muffin je, seketul pun cukup kenyang tapi kalau sedap mau tambah 2-3 ketul...

ijayuji said...

Salam kak mieza! ini muffin yg akak ckp td ya? panjang namanyer! ssh nak sebut hihihi... benda yg ada pisang2 ni kita suke tp terbehenti seketika bila ada pakcik cinamon tuuu, kita kalau ada bau cinamon leh pitam gituu hihihi tp yg peliknyer cinamon stick ok :D yg serbuk ni jer lahh baunyer kita tak leh tahan :D

nuwairani ismail said...

hihih...nk jual muffin jugak la lepas ni....suke masak, tp taknak makan byk2...bila dah masak mula duk fikir, nk bg sape ek? erm...kalau dh dpt skala 10/10 tu kire sedap betol la tu...stok banana takde...resepi ni msuk list jela dlu...

Mieza said...

@ kak amie..
mieza pun kalau tak dan nak makan bedal muffin je kak..leh tahan sampai petang..tp bila balik umah kena bedal nasi gak laaa huhuhu perut tradisional malay :)

Mieza said...

@ ika
oooo ika tak suka cinnamon ye? biasa la tu, mcm akak ni tak leh bau rebung, tak suka dah tak berkenan..tp akak dgn cinnamon ni mmg feveret hehehe..suka kalau kek ke kuih ke yg letak cinnamon :)

Mieza said...

@ nani
jom jadi usahawan..heheh alhamdulillah ada la sikit tempahan ni..saja suka-suka..my students yg offer nak tolong jual :)

syira_88 said...

nak try banana muffin choco chips nie...terliur plak..hehehe :)

风骚达哥 said...

20150915 junda
Michael Kors Outlet Sale Clearance
michael kors bags
toms outlet
michael kors outlet
ugg boots clearance
louis vuitton outlet
cheap uggs
michael kors handbags
coach factory outlet
Coach Factory Outlet Private Sale
timberland boots for women
Michael Kors Outlet Real Handbags Online
Michael Kors Outlet Handbags Factory Price
Cheap Jordans For Sale Wholesale
Louis Vuitton Bags Outlet Store
Louis Vuitton Outlet USA
Louis Vuitton Handbags Discount Off
Gucci Belt Mens and Womens For Sale
michael kors handbag
hollister clothing store
Coach Factory Handbags Outlet Store
air max 90
ugg boots
Michael Kors Handbags Outlet Deals
Louis Vuitton Clearance Sale
burberry outlet
Michael Kors Outlet Online No Tax
Coach Factory Outlet Stores 70% off
ugg australia
michael kors outlet
Coach Factory Outlet Private Sale
michael kors
Louis Vuitton Handbags Factory Store
ugg boots
tory burch outlet

mao qiuyun said...

belstaff jackets, http://www.moncleroutletstore.us.com/
tory burch outlet, http://www.toryburchoutletonline.in.net/
hermes birkin, http://www.hermesbirkin.org/
ugg outlet, http://www.uggoutletstore.eu.com/
ugg outlet, http://www.snowboots.us.com/
coach outlet, http://www.coachoutletstores.com.co/
louis vuitton handbags, http://www.louisvuittonhandbags.org.uk/
hogan, http://www.scarpehogan-outlet.it/
ray ban sunglasses, http://www.ray-bansunglassess.in.net/
nike air force 1, http://www.airforce1.us.com/
christian louboutin, http://www.scarpelouboutin.it/
louis vuitton outlet, http://www.louisvuittonoutlet.in.net/
kobe shoes, http://www.kobeshoes.us/
michael kors wallet, http://www.michaelkorswallet.net/
canada goose outlet, http://www.canadagoose.us.org/
michael kors factory outlet, http://www.michaelkorsfactoryoutletonline.com/
jordan shoes, http://www.jordanshoes.us.com/
dansko outlet, http://www.dansko-shoes.us/
football shirts, http://www.cheapfootballshirt.org.uk/
nike mercurial, http://www.nikemercurial.org/
nike free 5, http://www.nikefree5.us/
ray ban sunglasses, http://www.raybansunglassesonline.us.com/
ugg boots, http://www.uggaustralia.in.net/
mbt shoes, http://www.mbtshoesoutlet.us.com/
ugg outlet, http://www.uggsoutlet.us.org/
nfl jerseys wholesale, http://www.nfljerseys-wholesale.us.com/
coach outlet online, http://www.coachoutletonline.in.net/
longchamp outlet, http://www.longchampoutlet.name/
coach handbags, http://www.coachhandbagsoutletonline.us.com/
1015maoqiuyun

Octaviaa Simonyw said...

Michael Kors Outlet
Cheap NFL Jerseys
Cheap Oakley Sunglasses
cheap true religion
michael kors outlet store
Michael Kors Online Outlet
Oakeyley Sunglasses Wholesale
true religion
true religion outlet store
Oakley Sunglasses
true religion jeans
Oakleys
Cheap Jerseys Online
Oakley Outlet
Michael Kors Sale
Michael Kors Handbags
cheap oakley sunglasses
Michael Kors Bags
Cheap Jordan Shoes
Michael Kors Handbags
Michael Kors Outlet Online Sale
michael kors outlet online
Cheap Air Jordan
Uggs Stores
Oakley Sunglasses
Oakley Outlet Online
fitflop sale
Cheap NFL Jerseys China
Michael Kors Handbags
fitflops

John said...

ralph lauren uk
coach outlet online
jordan shoes
uggs outlet
michael kors outlet online
christian louboutin outlet
marc jacobs
michael kors handbags
coach outlet store online
kate spade handbags
lebron 12
beats by dre
christian louboutin
oakley sunglasses
tory burch shoes
vans shoes
rolex watches outlet
oakley sunglasses
nike air max
cheap soccer shoes
canada goose outlet
ray ban sunglasses
the north face jackets
hollister outlet
toms shoes
chanel bags
uggs outlet
louis vuitton
ugg boots
ugg boots
uggs boots
fitflops sale clearance
michael kors outlet
retro jordans
adidas originals
giuseppe zanotti sneakers
20151225yuanyuan

John said...

air max 95
louis vuitton bags
rolex watches uk
louis vuitton outlet online
louis vuitton outlet online
longchamp handbags
louis vuitton outlet online
michael kors outlet online
michael kors handbags
jordan pas cher
ralph lauren uk
louis vuitton borse
ralph lauren
michael kors outlet
ralph lauren uk
ralph lauren outlet online
hollister kids
vans outlet
toms shoes
pandora charms outlet
ray bans
nhl jerseys wholesale
birkenstocks
coach factory outlet online
hermes uk
supra for sale
sac longchamp pliage
fitflops shoes
instyler max
nike tn
louis vuitton uk
nike huarache
levis 501
canada goose outlet
uggs outlet
2016723yuanyuan

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...