Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Saturday, July 2, 2011

Lempeng dan Kari Daging Kerisik



Selamat pagi semuaaaaa...pagi ni bersiaran awal sikit sebab dah dapat cukup rest last nite..semalam penat sangat sampai tak larat nak update blog..balik kerja terus masuk dapur masak untuk berbuka, lepas berbuka dan solat maghrib terus baring kat bilik dan terus zzzzzzzzzzzz sampai kul 12 malam baru jaga...baru la bangun solat Isyak...hubby lak baik semalam volunteer jaga baby..thank you dear...really appreciate what u did last nite..and here i am this morning...fresh and energetic as alwiz heheheheh



Jadi pagi ni lepas je solat subuh terus masuk dapur sebab anak yang sulung tu ada program 1 murid 1 sukan, oleh sebab risau dia nak lari-lari dengan perut kosong jadi mamanya pun masak la lempeng makan dengan kari daging kerisik yang dimasak semalam..



Memula tu encik hasben mintak dibuatkan roti jala...tapi kalau nak menjala pagi-pagi dan anak kena berada di sekolah seawal 645 am takut tak sempat lak anak nak makan..jadi mieza tukar menu kepada lempeng, rasanya sama je dengan roti jala cuma tidak berjala je heheheeh...si anak yang sulung ni susah skit nak makan pagi, jadi dia cuma makan sekeping je..mama dan papanya yang melantak sampai berkeping-keping...ke laut lagi dietku!



Jom kita share resepi


LEMPENG DAN KARI DAGING KERISIK
Recipe: mieza @ WAWMC

Bahan Lempeng:

3 cawan tepung
3 cawan air
1 sk garam
1 biji telur
1/2 sk kunyit serbuk (untuk warna kuning)
Minyak untuk meleser pada pan

Cara-caranya:


1. Masukkan semua bahan kecuali minyak ke dalam blender dan diblend sebati.

2. Panaskan kuali leper atas api, leserkan sedikit minyak supaya tidak melekat. Sendukkan adunan lempeng dan tuangkan ke dalam pan. Jangan tuang adunan banyk sangat nanti lempeng tebal sangat tak syedap. Lenggokkan kuali supaya adunan lempeng rata.

3. Bila lempeng dah masak, angkat dan gulung mengikut citarasa masing-masing. boleh juga digung seperti kuih ketayap.

4. Sedap dimakan bersama kari ayam atau daging atau kuah sardin



GULAI DAGING KERISIK
Recipe: Mieza @ WAWMC

Bahan-bahan:
300 gm daging batang pinang - cuci dan hiris
1 paket rempah kari daging - jadikan pes, mieza guna brand "cap o"
2 camb air asam jawa
2 camb kerisik
1 mangkuk santan
2-3 biji kentang - kupas kulit dan belah 4
Garam gula

Bahan tumis:
3 biji bawang putih - hiris
6 biji bawang merah - hiris
1 inci halia - hiris
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
2-3 tangkai daun kari

Cara-cara:

1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan tumis hingga wangi dan perang. Masukkan pes rempah kari dan masak hingga pecah minyak.

2. Masukkan air asam jawa dan kerisik dan dikacau rata. Masukkan pula daging, kentang dan sedikit santan cair. Masak hingga daging dan kentang empuk.

3. Setelah daginh dan kentang empuk, masukkan santan dan masak hingga mendidih. Reneh seketika hingga pecah minyak. Rasakan garam gula.

4. Tutup api dan boleh dihidang bersama lempeng tadi. Juga enak dimakan dengan nasi putih atau nasi tumis. Cicah roti pun mabelesssss...

Jom Makan!

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...