Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Friday, July 8, 2011

Lemon Yogurt Muffins - What's YOUR verdict?



Haiiii semua...memuffinkan diri lagi hari ni...sebab nak pergi family day opis esok kat Nur Laman Bistari, Ulu Yam..tempat program Imam Muda dijalankan...jadi bake muffin ni 1 adunan untuk bekal anak-anak makan dalam kereta..in case tak sempat nak bekpes tomorrow sebab kena bertolak awal pagi, 800 am dah kena ada kat sana...

Muffin ni juga another recipe yang dah lama dok bertapa dalam fail waiting list...tapi asek tertunda je nak mencubanya...tapi hari ni gagahkan gak diri yang keletihan ni buat...risau takut anak-anak kelaparan nak main kat family day...recipe ni mieza ambik dari All Recipe...mudah dan tak banyak bahan..telur pun sebiji je...verdict mieza, muffin ni sangat sedap...dan mieza memang rekemen kat semua visitors untuk mencubanya...memang tak nyesal cuba...sedap sesangat tak tahu nak citer macam mana...kena try sendiri baru leh rasa..rasa masam manis lemon...dengan yogurtnya sekali, MasyaAllah nikmatnya hanya yang makan je yang tahu...ditambah dengan glaze lemon kat atas muffin tu...anak-anak mieza semua suka...mieza bagi 5/5 stars! Dan mieza akan masukkan resepi ni dalam feveret list mieza...




Resepi ni 1 adunan dapat 12 biji...mieza cuma letak 1/2 full cup je sebab tanak dia naik membukit...mieza suka yang membusut je hahahaha...bila dah dibogelkan..ini lah rupanya...



....dan texture dalamnya yang sangat moist! Sedap sangat!!





LEMON YOGURT MUFFINS
Recipe: Nicole Horne@ All Recipes
Source : Mieza @ WAWMC

Ingredients - Original Recipe Yield 12 servings

1 3/4 cups all-purpose flour
3/4 cup sugar
1 tablespoon grated lemon peel
1 tablespoon baking powder
3/4 teaspoon baking soda
1/4 teaspoon salt
1 egg - mieza guna gred B sebab itu je yang ada kat umah :)
1 cup lemon or plain yogurt
6 tablespoons butter or margarine, melted - mieza guna butter
1 tablespoon lemon juice


TOPPING:
1/3 cup lemon juice
1/4 cup sugar
1 teaspoon grated lemon peel


Directions:

1. In a large bowl, combine the first six ingredients.

2. In another bowl, beat the egg, yogurt, butter and lemon juice.

3. Stir into dry ingredients just until moistened.

4. Fill greased muffin cups two-thirds full (mieza filled 1/2 full je).

5. Bake at 400 degrees F (mieza tak reti nak convert jadi mieza bake at 180'C for 20 minutes) for 20-24 minutes or until a toothpick comes out clean.

6. Cool for 5 minutes; leave muffins in pan.

7. Using a toothpick, poke 6-8 holes in each muffin.

8. In a saucepan, combine the topping ingredients. Cook and stir over low heat until sugar is dissolved. Spoon over warm muffins.

A MUST-TRY RECIPE!!!

6 comments:

nuwairani ismail said...

nampak macam senang. tak letak topping pon takpe la kan? nk try lah

inahar ali said...

salam mieza..fuiyoo nmpak sgt moist! mmg wajib kena try nih..sebelum tu akak nk kenen 2 ketui dulu ek..hehe!

Mieza said...

@ nani
senang dan sedap sgt nani..kalau tanak letak topping pun tak per..nnt nani cuba ye

Mieza said...

@ kak ina
w'salam kak ina, moist dan sedap kak..mmg akak kena try..i promise u wont regret..alahaiii akak kenen lambat sgt..dah licin hahahah

Maira Anjami said...

Salam kak..aritu sye dah try buat mafin ni..tpi lmbt plak nk buat laporan nye..hihi..
mmg moist dan best~!!terima kasih sudi share resepi^_^

Mieza said...

@ maira
Tq sudi cuba resepi ni..boleh la makan2 time study tu..kalau akak dulu bila bc buku tak paham mesti berenti dan makan dulu..then nak sambung study balik dah susah hehehe

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...